Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΣΚΕΦΤΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ...


«Είμαστε ό,τι τρώμε» υποστηρίζουν πολλοί. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι δεν έχουν άδικο, καθώς επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν πως όσοι τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως γλυκά και τηγανητά, εκτός του ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από κατάθλιψη.

Ύστερα από έρευνα που διεξήχθη σε διάστημα πέντε ετών με τη συμμετοχή 3.500 εθελοντών ηλικίας 40 έως 50 ετών, διαπιστώθηκε ότι, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φυσικά τρόφιμα, είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη έπειτα από 5 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα. Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν στο μέλλον από κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.

Στην έρευνα συνυπολογίστηκαν όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να επιτείνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης (το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, η φυσική δραστηριότητα και οι χρόνιες νόσοι). Τα ευρήματα της νέας μελέτης συμφωνούν με αυτά προηγουμένων μελετών σχετικά με τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί λένε πως ολοένα και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την διατροφή με την ψυχική υγεία. Ή, όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».


Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου