Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

2010 : Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ TABLET PC



Μια παλιά ιδέα, τα Tablet PC, που ποτέ δεν κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά φαίνεται πως φοράει ότι πιο σύγχρονο από τεχνολογικής άποψης και ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο μέσα στο 2010.

ΠΗΓΗ MEN24.GR 







Μέχρι πρόσφατα, η εισαγωγή στοιχείων βασιζόταν σε τεχνολογίες που βρίσκονταν σε εμβρυικό στάδιο όπως η αναγνώριση χειρόγραφων χαρακτήρων και φωνής.

Όλος ο κόσμος της τεχνολογίας ήταν απορροφημένος στα Windows και στα Mac που εξαρχής σχεδιάστηκαν για ποντίκι-πληκτρολόγιο.

Καμία εταιρεία δεν έκανε συνειδητή προσπάθεια να αναπτύξει το προϊόν. Η ιδέα ήταν πάντα στα σχεδιαστήρια αλλά κανείς δεν τόλμησε τη μαζική παραγωγή.

Εν τέλει, τόσο το software όσο και το hardware δεν ήταν ποτέ επαρκή για να υποστηρίξουν μια συσκευή για τις μάζες.

Και κανείς, από τη σκοπιά του καταναλωτή, δε θα έβαζε ποτέ το χέρι στην τσέπη για μια συσκευή που μέχρι πρόσφατα το μόνο που έκανε ήταν να γράφει κείμενο.

Σε αυτούς του πέντε λόγους συμφωνούν όλοι οι ειδικοί της τεχνολογίας προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί ποτέ μέχρι τώρα τα Tablet PC δεν κατάφεραν να κάνουν το άλμα από τα εργαστήρια στα σπίτια των καταναλωτών.

Μια από τις καλύτερες προσπάθειες το Newton MessagePad της Apple, ο πρόδρομος του iPhone εγκαταλείφθηκε μετά την επιστροφή του Στιβ Τζομπς το 1997, ίσως και γιατί ήταν πνευματικό παιδί του «μισητού» πρώην CEO Τζον Σκάλι.



Το Graffiti, ένα πρωτοποριακό σύστημα εισαγωγής χαρακτήρων (κάτι μεταξύ γραμμάτων και χειρονομιών εγκαταλείφθηκε από την Palm γιατί η Xerox κινήθηκε δικαστικά θεωρώντας το αντιγραφή του δικού της Unistrokes. Μια άλλη πρωτοβουλία, το ParaGraph προωθήθηκε από τη Microsoft αλλά κόλλησε στο μετριότατο σύστημα αναγνώρισης γραφής των Windows.

Το 2010, ωστόσο, φαίνεται πως θα είναι η «χρονιά της ταμπλέτας». Η συνεργασία της Time Inc με την Wonder Factory έδειξε πως το άμεσο μέλλον του τύπου βρίσκεται στους φορητούς υπολογιστές που υποστηρίζουν την εισαγωγή στοιχείων με αφή και έχουν αρκετά μεγάλη οθόνη για να διαβαστούν σαν περιοδικό.



Ένα άλλο concept για τα περιοδικό του μέλλοντος κυκλοφόρησε από την σουηδική εταιρεία Bonnier Group και μετά από εκτεταμένη έρευνα πάνω στην εμπειρία ανάγνωσης περιοδικών: Μια υπέρλεπτη ηλεκτρονική συσκευή που επιτρέπει την ανάγνωση κειμένων, παρουσίαση φωτογραφιών, πλοήγηση στο διαδίκτυο και διαχείριση της επιφάνεια εργασίες με απλές κινήσεις του δακτύλου.

Για το περιοδικό του μέλλοντος χρειάζεται μια συσκευή με αρκετά μεγάλη οθόνη, έως 10 ίντσες, ικανή να υποστηρίξει όλες τις σύγχρονες λειτουργίες ενός υπολογιστή, να απελευθερώνει το χρήστη από το φυσικό πληκτρολόγιο-ποντίκι και να απαντά ικανοποιητικά μιας σειράς τεχνολογικών προκλήσεων από τη μπαταρία μέχρι το λειτουργικό σύστημα.

Από τεχνολογικής άποψης, επεξεργαστές όπως οι Atom έχουν καταφέρει να πείσουν ότι με την αρχιτεκτονική τους μπορούν να συνδυαστούν οι υψηλές επιδόσεις με την οικονομία στην ενέργεια. Το πολύ πετυχημένο Asus Eee PC (και όλα τα netbooks που κυκλοφόρησαν έκτοτε) έδειξε ότι είναι δυνατόν να γίνει σοβαρή δουλειά και πλοήγηση στο διαδίκτυο εν κινήσει.

Παράλληλα, η πολύ πετυχημένη τρίτη γενιά του iPhone δείχνει το δρόμο στην πλοήγηση αφής με την υποστήριξη πολλαπλής αφής να είναι στα σκαριά. Ένα καλό Tablet πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. Μέγεθος και επιδόσεις netbook ευκολία και εμπειρία χρήσης iPhone.

Αν κάτι φαίνεται εξαρχής αντιφατικό είναι ότι στα ράφια των καταστημάτων ηλεκτρονικών δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί αισιοδοξία. Μπορεί τα eReader να προσφέρουν τα πλεονεκτήματα της ξεκούραστης ανάγνωσης χωρίς περιορισμούς στο θέμα της αυτονομίας αλλά ούτε το Kindle της Amazon ούτε το Reader της Sony μπορούν να δώσουν χρώμα, γραφικά και πλοήγηση αφής.

Τα netbooks από την άλλη πλευρά διαθέτουν τις ενδιάμεσες οθόνες των 7-10 ιντσών, αναπαράγουν multimedia αλλά στην περίπτωση που οι σχεδιαστές προσθέσουν οθόνες αφής θα έρθουν αμέσως αντιμέτωποι με το παραδοσιακό πρόβλημα της μπαταρίας.

Πρόσφατα μάλιστα, η προσπάθεια του TechCrunh, ενός από τα πιο γνωστά blog τεχνολογίας, προσθέσε άλλη μια στη μακριά λίστα των αποτυχιών. Το CrunchPad των 200 δολαρίων έγινε σιγά σιγά το JooJoo των 500 δολαρίων.

Όταν το JooJoo έφτασε στα χέρια του τύπου της τεχνολογίας για δοκιμές φάνηκε ότι η λίστα όσων δεν έκανε ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη λίστα όσων έκανε.



Παράλληλα, η Archos, μια γαλλική εταιρεία ηλεκτρονικών που μπήκε στο παιχνίδι τον Ιούνιο με ένα μικρό προσωπικό υπολογιστή με οθόνη αφής και βασισμένο στο Google Android φαίνεται πως παλινωδεί.

Η εταιρεία που συμφωνεί στο ότι ο «μαχητής του δρόμου δεν θέλει ένα clamshell netbook» ετοιμάζει ένα νέο tablet pc βασισμένο στα Microsoft Windows 7. Δηλαδή παράθυρα τα οποία ναι μεν πέτυχαν στα netbook αλλά απέτυχαν κατά γενική ομολογία να δώσουν λύσεις στα smartphone.

Την ίδια στιγμή η Microsoft φαίνεται έτοιμη να προσπαθήσει ξανά. Το 2001 δια στόματος Μπιλ Γκέιτς είχε προβλέψει ότι τα tablet pc θα είναι οι πιο δημοφιλείς υπολογιστές μέσα σε πέντε χρόνια παρουσιάζοντας μια εξειδικευμένη έκδοση των Windows.

9 χρόνια μετά, φωτογραφίες ενός προϊόντος με το όνομα Courier και δύο 7ιντσες οθόνες έκαναν την εμφάνιση τους στο Gizmondo αλλά ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι έχει κάτι πραγματικά καλό στα χέρια της.

Όπως και οι παραδοσιακά μεγάλοι κατασκευαστές Dell, Sony και Hewlett-Packard γνωρίζει από καιρό το ενδιαφέρον των καταναλωτών και των μέσων ενημέρωσης για ένα προϊόν αλλά φαίνεται πως περιμένει τις εξελίξεις για να μπει στο παιχνίδι.

Ποια είναι λοιπόν ο επικρατέστερος υποψήφιος για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα; Τα βίντεο της Time Inc και της Bonnier Group περισσότερο μοιάζουν με κάλεσμα στο «συνήθη ύποπτο» που ακούει στο όνομα Στιβ Τζόμπς.

Μετά την πρόσληψη-επιστροφή του Μάικλ Τσάο τον περασμένο Σεπτέμβριο (2009) όλα μοιάζουν έτοιμα για ένα νέο επαναστατικό Tablet PC. Ο Μάικλ Τσάο θεωρείται γκουρού στο σχεδιασμό και το μάρκετινγκ νέων προϊόντων και εργάστηκε για σειρά ετών στην Apple αναπτύσσοντας τις σειρές Mac.

Καθόλου τυχαία, τη δεκαετία του 1990, ήταν επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυσσε το Newton.

Τι λένε οι ίδιοι υπεύθυνοι της Apple; Προς το παρόν δεν επιβεβαιώνουν καμία πληροφορία σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά ή την ημερομηνία παρουσίασης.

Δηλώσεις, όμως, του τύπου «ο Στιβ είναι πολύ χαρούμενος με το νέο tablet» ή «θα εκπλαγείτε με το νέο τρόπο αλληλεπίδρασης» που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνιση τους στον τύπο δείχνουν οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου