Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ... ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΟΝΟ!


Να αποτρέψουν τον κίνδυνο καταστροφής του οικοσυστήματος του ποταμού Άρδα επιχειρούν, τις τελευταίες εβδομάδες, τοπικοί φορείς της Ελλάδας και της γειτονικής Βουλγαρίας.

 

 Πηγή:www.zougla.gr

Τον Οκτώβριο, η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε τη λειτουργία εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στην πόλη Κίρτζαλι της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, πολύ κοντά στις όχθες του ποταμού Άρδα. Η δεξαμενή αποβλήτων του εργοστασίου, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία εκχύλισης κυανίου, χωροθετήθηκε σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τις όχθες του Άρδα, που διασχίζει βουλγαρικές και ελληνικές περιοχές και καταλήγει στον Έβρο.

Έντονοι φόβοι εκφράζονται για τους κινδύνους που εγκυμονεί για το περιβάλλον η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου. Ο δήμαρχος του Κίρτζαλι, Χασάν Αζίζ, αναφέρει σε επιστολή του προς τους τοπικούς φορείς της Θράκης, ότι η διαχείριση των αποβλήτων κυανίου, θα γίνεται σε υπάρχουσα δεξαμενή υποδοχής απορριμμάτων, γεγονός που δεν συμβαδίζει με τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη διαχείριση εξορυκτικών αποβλήτων. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κομοτηνής, Δημήτρης Κοτσάκης, δήλωσε ότι εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους νομούς Ροδόπης και Έβρου είναι το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου εξόρυξης είναι χωροθετημένες δίπλα στον Άρδα και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο της μόλυνσης των υδάτων του. Παράλληλα, αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτόματα κινδυνεύει ο ποταμός Έβρος και στη συνέχεια το Θρακικό Πέλαγος, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής μαζί με εκπροσώπους φορέων της Θράκης ενημέρωσαν για το εν λόγω ζήτημα τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Γιώργο Πεταλωτή αλλά και τον αρμόδιο επίτροπο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου