Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ... ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ!




Οι ευκολίες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αγορά προϊόντων μέσω Ιnternet είναι αναμφισβήτητα και το κοινό των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι πλέον πολύ μεγάλο. Επειδή όμως η εμπειρία μας από ηλεκτρονικές αγορές είναι περιορισμένη, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα και να ακολουθούμε πρακτικές που εξασφαλίζουν ότι δεν θα πιαστούμε κορόιδο, δεν θα μπλέξουμε με γραφειοκρατικά προβλήματα και ότι τελικά θα κάνουμε την πιο συμφέρουσα αγορά από το καλύτερο e-shop.

Πηγή:www.tanea.gr




Προσοχή στις αγορές από e-shops εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα προϊόντα μπορεί να «μπλοκαριστούν» στο τελωνείο, να φορολογηθούν επιπλέον και να χρεωθεί και κόστος διατήρησής τους μέχρι να τα παραλάβετε.
Τα ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν σήμερα απεριόριστες επιλογές προϊόντων τα οποία κανείς δύσκολα βρίσκει σε ένα κανονικό κατάστημα και ταυτόχρονα προτείνουν πολύ ελκυστικές τιμές, καθώς το κόστος λειτουργίας τους είναι σαφώς μικρότερο. Επίσης, η δυνατότητα αγοράς από καταστήματα στο εξωτερικό, αλλά και η οικονομία χρόνου είναι στοιχεία που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στα ηλεκτρονικά καταστήματα έναντι των συμβατικών. Υπάρχουν όμως διάφορα ζητήματα που αποθαρρύνουν το κοινό και απαιτούν αυξημένη προσοχή, αλλά και τη λήψη απλών μέτρων προφύλαξης.

Για τους περισσότερους καταναλωτές η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων (ειδικά των πιστωτικών καρτών) και η αβεβαιότητα σχετικά με την έγκαιρη παράδοση των προϊόντων που αγοράζουν ηλεκτρονικά είναι παράγοντες που δημιουργούν δισταγμό. Σύμφωνα με έρευνα της ΑC Νielsen, οι καταναλωτές αισθάνονται απροστάτευτοι απέναντι στην υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων τους και δύσπιστοι σχετικά με την αποστολή των προϊόντων που έχουν αγοράσει.

Σωστή επιλογή
Το πιο σημαντικό βήμα για να αισθάνεται κανείς ασφαλής για τις αγορές του και σίγουρος ότι έκανε μια συμφέρουσα αγορά είναι το να ψάξει μεθοδικά και να επιλέξει το κατάλληλο ηλεκτρονικό κατάστημα. Τα διαφημιζόμενα και πιο γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα είναι κατά βάση και τα πιο αξιόπιστα. Η φήμη τους βασίζεται σε χιλιάδες ικανοποιημένους πελάτες, ενώ είναι δεδομένο ότι ενσωματώνουν όλες τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας. Αν ωστόσο χρειάζεται να ψωνίσει κανείς από κάποιο e-shop που δεν γνωρίζει καλά, θα πρέπει να τσεκάρει ότι οι συναλλαγές του γίνονται κρυπτογραφημένες και πιθανώς να επιλέξει την αντικαταβολή ως τρόπο πληρωμής.

Φυσικά, για πολλούς και διάφορους λόγους οι αγορές από καταστήματα εντός της Ελλάδας ή έστω της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και τη δυνατότητα να βρει κανείς γρήγορα το δίκιο του σε περίπτωση λάθους. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να καταφύγει κανείς για την έρευνά του σε μια μηχανή σύγκρισης τιμών (όπως είναι στην Ελλάδα το skroutz. gr και στο εξωτερικό το ciao.co. uk ή το pricerunner. com), ώστε να βρει τις πιο συμφέρουσες τιμές και ταυτόχρονα ηλεκτρονικά καταστήματα που μπορεί να εμπιστεύεται.

Η αποστολή
Πριν από οποιαδήποτε αγορά, θα πρέπει κανείς να εξετάζει προσεκτικά την πολιτική του κάθε ηλεκτρονικού καταστήματος σε σχέση με την τιμολόγηση, τις πληρωμές και κυρίως την αποστολή των προϊόντων. Μια φθηνότερη τιμή σε ένα site που δεν δέχεται πληρωμές με αντικαταβολή ή που επιβάλλει υψηλές χρεώσεις για την αποστολή προϊόντων μπορεί να εκτοξεύει το κόστος σε σχέση με άλλο e-shop που αρχικά φαίνεται ακριβότερο. Επίσης, η αγορά από ένα φθηνότερο κατάστημα στο εξωτερικό (εκτός Ελλάδας ή Ευρωπαϊκής Ένωσης) μπορεί να επιβαρυνθεί με επιπλέον φορολογία ή ακόμα και να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον εκτελωνισμό του προϊόντος εντός ελληνικής επικράτειας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου