Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ... ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ!

 

Αύξηση κατά 20% καταγράφεται στα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία.
Παιδιά και ενήλικοι πληρώνουν με περιττά κιλά τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Κινητά τηλέφωνα και τηλεόραση μάς κάνουν να περπατάμε 400 μέτρα λιγότερα την ημέρα και να προσθέτουμε - κατά μέσο όρο- 400 έως 800 γραμμάρια λιπώδους ιστού ετησίως.
 Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, καθηγητής κ. Δημήτρης Κιόρτσης και το μέλος της διοίκησης της Εταιρείας καθηγητής κ. Δημήτρης Παπάζογλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας (24 Οκτωβρίου).Επικαλούμενοι ευρήματα σειράς επιδημιολογικών μελετών, οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο ελληνικός πληθυσμός εμφανίζεται όλο και πιο παχύσαρκος. 

 

Την ώρα που Σκανδιναβικές χώρες εμφανίζουν σταθεροποίηση στα ποσοστά παχυσαρκίας, στη χώρα μας υπάρχει ακόμη αυξητική τάση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ένας στους τέσσερις άνδρες, μία στις πέντε γυναίκες, ένα στα τρία αγόρια και ένα στα τέσσερα κορίτσια.Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία «ενοχοποιείται» για το 8% έως 10% των κρουσμάτων καρκίνου, ενώ συνδέεται στενά και με 20 ακόμη σοβαρές παθήσεις. Διαβήτης, στηθάγχη, έμφραγμα, υπέρταση, υπνική άπνοια, υπογονιμότητα και κατάθλιψη, είναι ορισμένες από αυτές.Εδωσαν έμφαση στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, την οποία απέδωσαν στην τηλεόραση και τη δραματική επιδείνωση των διατροφικών συνηθειών. Πριν από 20 χρόνια -σημείωσαν- το τσίζμπεργκερ είχε 333 θερμίδες και σήμερα έως και 590. Οι τηγανητές πατάτες που τα συνοδεύουν, περιείχαν 210 θερμίδες, ενώ σήμερα φτάνουν τις 610.Οι επιστήμονες τόνισαν ότι στις μέρες μας παρατηρούνται όλο και περισσότερα παιδιά με κοιλιακό λίπος, το οποίο επιβαρύνει την ποιότητα της ζωής τους και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης. Η κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και με άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Τα παιδιά
Ανησυχητικά είναι και τα ευρήματα μελέτης που διεξήχθη από την επιστημονική ομάδα «Λόγω Διατροφής», σε 750 παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών σε καλοκαιρινή κατασκήνωση του Δήμου Γαλατσίου.Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο και δύο στα πέντε εμφανίζουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Το 28,1% βρέθηκαν να έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ενώ το 10,3% ήταν παχύσαρκα.Τα κορίτσια εμφάνισαν χειρότερη εικόνα, καθώς το 30,6% βρέθηκαν να είναι υπέρβαρα και το 11,6% παχύσαρκα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα αγόρια ήταν 26,5% και 9,5%


.Πηγή: http://www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου