Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

10 ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως η πιο αξιοθαύμαστη κατασκευή της φύσης, μέσα από την εξέλιξη. Είναι το πολυπλοκότερο μέρος της ανθρώπινης ανατομίας, αλλά και αυτό για το οποίο γνωρίζουμε τα λιγότερα. Διαβάστε 10 από τα πιο αξιοπερίεργα που συμβαίνουν σε αυτό το μυστηριώδες όργανο:








 

1. Τα σήματα από το νευρικό σύστημα από και προς τον εγκέφαλο ταξιδεύουν με 350 χλμ/ώρα. Αυτό εξηγεί την γρήγορη αντίδρασή σας όταν θα νιώσετε τον ζεματιστό καφέ στα χείλη σας, ή την άμεση κραυγή όταν χτυπήσετε με το σφυρί το δάχτυλό σας αντί για το καρφί! Τα σήματα από όλο το σώμα από και προς τον εγκέφαλο τρέχουν πραγματικά πολύ γρήγορα, χωρίς να κόβουν ταχύτητα στις στροφές!



2. Ο εγκέφαλος παράγει σχεδόν το ίδιο ποσό ενέργειας όσο μια λάμπα των 10 watt. Μάλλον η κλασσική σκηνή των κινουμένων σχεδίων όπου μια λάμπα εμφανίζεται πάνω από το κεφάλι κάποιου που έχει μια καλή ιδέα, δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας. Ο εγκέφαλος δημιουργεί περίπου τόση ενέργεια ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου.



3. Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να αποθηκεύσουν 5 φορές το μέγεθος πληροφορίας μιας μεγάλης εγκυκλοπαίδειας. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο πιο ακριβές νούμερο όσον αφορά την χωρητικότητα του εγκεφάλου, αλλά αν ο εγκέφαλός σας ήταν σκληρός δίσκος θα ήταν ένας ωραιότατος πανάκριβος σκληρός δίσκος χωρητικότητας από 3 έως και 1000 terabytes.



4. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 1/5 του οξυγόνου που παρέχει το αναπνευστικό σύστημα στο σώμα. Αν και το ποσοστό του βάρους του εγκεφάλου στον άνθρωπο είναι μόλις 2% της μάζας όλου του σώματος, ο εγκέφαλος καίει το 20% του οξυγόνου. Οι τεράστιες ανάγκες σε οξυγόνο σημαίνουν ταυτόχρονα και μεγάλο κίνδυνο του εγκεφάλου σε περιπτώσεις παρατεταμένης έλλειψης οξυγόνου. Αν ο εγκέφαλος δεν τροφοδοτηθεί με οξυγόνο για κάποια λεπτά, οι δυσάρεστες επιπτώσεις είναι μη-αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες, μέχρι και θάνατος.



5. Ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός το βράδυ. Η πρώτη και λογικότερη σκέψη θα ήταν ότι ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός την ημέρα, καθώς τότε το σώμα δέχεται περισσότερα ερεθίσματα, σκέφτεται, αντιδράει και κινείται. Κι όμως, όταν το σώμα πέφτει για ύπνο, ο εγκέφαλος δουλεύει περισσότερο. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά εσείς μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχοι. Ο εγκέφαλός σας αν και θα δουλέψει σκληρότερα όταν θα κοιμάστε, θα βρει και τον χρόνο να δημιουργήσει τα όνειρα που θα δείτε.



6. Περισσότερο I.Q. περισσότερα όνειρα. Αν και δεν έχει ακριβώς επιβεβαιωθεί, επιστήμονες έχουν αυτήν την άποψη. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν βλέπετε αρκετά όνειρα μην ανησυχήσετε για το I.Q. σας! Τα όνειρα τα οποία είναι πραγματικής διάρκειας 2-3 δευτερολέπτων, αρκετές φορές δεν τα θυμόμαστε.



7. Οι νευρώνες του εγκεφάλου συνεχίζουν να αναπτύσσονται όσο μεγαλώνουμε. Αν και δεν αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο όπως άλλοι ιστοί του σώματός μας, οι νευρώνες έχουν δυνατότητα ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια νέα διάσταση στις έρευνες ασθενειών του εγκεφάλου.



8. Οι πληροφορίες ταξιδεύουν σε διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τον τύπο του νευρώνα. Υπάρχουν διαφορετικοί νευρώνες, με δυνατότητα ταχύτητας μεταφοράς πληροφορίας από 1 μέχρι 100 μέτρα το δευτερόλεπτο.



9. Τα 4/5 του εγκέφαλου είναι νερό! Αν είχατε την εντύπωση ότι ο εγκέφαλος είναι απλώς μια δαιδαλώδης γκρι μάζα ιστών που έχετε δει σε διάφορα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση ή σε βιβλία, κάνετε λάθος. Ο ζωντανός εγκέφαλος είναι μια ροζ, υγρή σαν ζελέ μάζα, λόγω του μεγάλου ποσοστού αίματος και νερού που περιέχει.



10. Ο ίδιος ο εγκέφαλος δεν νιώθει πόνο. Αν και ο εγκέφαλος είναι το όργανο που σας κάνει να αντιλαμβάνεστε τον πόνο όταν τραυματιστείτε, ο ίδιος ο εγκέφαλος σαν όργανο, δεν έχει υποδοχείς πόνου. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχετε πονοκέφαλο, στην πραγματικότητα νιώθετε τον πόνο των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο.





Πηγη rotise.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου