Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

SKYPE ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ


Τηλεφωνικές κλήσεις δωρεάν, βιντεοκλήσεις δωρεάν κι άμεση αποστολή μηνυμάτων (καθώς και ηχομηνυμάτων)... επίσης δωρεάν. Εντυπωσιακά προνομιακό, το εν λόγω πακέτο υπηρεσιών προσφέρεται στους απανταχού κυβερνοναύτες μέσω εφαρμογών ιντερνετικής τηλεφωνίας (των επονομαζόμενων εφαρμογών «VoIP»). Λόγος για προγράμματα λογισμικού τα οποία επιτρέπουν τη χωρίς χρέωση πραγματοποίηση φωνητικών, τηλεφωνικού τύπου κλήσεων μέσω Διαδικτύου, από υπολογιστή σε υπολογιστή (με την προϋπόθεση ότι και τα δύο PCs είναι εξοπλισμένα είτε με μικρόφωνο και ακουστικά είτε με κάποια VoIP τηλεφωνική συσκευή), καθώς και από υπολογιστή σε τηλέφωνο σταθερού δικτύου τηλεπικοινωνιών (συνδιάλεξη η οποία ενδέχεται να επιβαρύνεται με χρέωση, συνήθως εξαιρετικά χαμηλή).

Πηγή:http://www.ethnos.gr

Εχοντας περισσότερους από 521 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως, το Skype (www.skype.com) είναι με διαφορά η δημοφιλέστερη στον κόσμο υπηρεσία τηλεφωνίας μέσω Διαδικτύου. Εύχρηστη και λειτουργική όσο λίγες, η εν λόγω εφαρμογή, η οποία, σημειωτέον, ομιλεί και την Ελληνική, επιτρέπει την ελεύθερη από οικονομικές επιβαρύνσεις και χρονικούς περιορισμούς επικοινωνία μεταξύ των εγγεγραμμένων χρηστών της (υπό μορφή τηλεφωνικών κλήσεων/βιντεοκλήσεων και άμεσων μηνυμάτων). Σε όποιον δεν έχει πρόβλημα να βάλει το χέρι λιγουλάκι στην τσέπη, το Skype προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα κλήσεων σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα με απεριόριστο ή προπληρωμένο χρόνο και χρεώσεις που ανταγωνίζονται αυτές των εταιρειών «κλασικής τηλεφωνίας». Ενδεικτικά, η μηνιαία συνδρομή για απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά εντός Ελλάδας ανέρχεται σε 4,54 ευρώ, ενώ η ταρίφα για κλήσεις σε σταθερά του εξωτερικού είναι 0,020 ευρώ το λεπτό.








Ηλεκτρονικό προφίλ


Ο χρήστης πλοηγείται στον ηλεκτρονικό κόσμο της Skype τηλεφωνίας με αφετηρία τον δικό του χώρο, ένα ηλεκτρονικό προφίλ το οποίο συνδυάζει χαρακτηριστικά ψηφιακού τηλεφώνου (δυνατότητα κλήσεων, αυτόματος τηλεφωνητής), τηλεφωνικού καταλόγου (αναζήτηση και ταξινόμηση επαφών) και υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης (σύνδεση με προφίλ στο MySpace, παιχνίδια, προσθήκη πολυμέσων, ρυθμίσεις ιδιωτικότητας κ.ά.). Κερασάκι στην τούρτα, έρχονται να προστεθούν και δυνατότητες όπως το φιλτράρισμα των εισερχομένων κλήσεων και η προώθηση αυτών σε άλλες συσκευές, η άμεση κλήση αριθμών τηλεφώνου που συναντώνται στον παγκόσμιο ιστό, η ηχογράφηση των συνδιαλέξεων υπό μορφή mp3 και οι online συνδιασκέψεις χρηστών.






Προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι διαδικτυακές συνομιλίες επιστρατεύονται ακουστικά, μικρόφωνα και webcams ενώ για όσους δεν ενθουσιάζονται στην εικόνα ενός headset, στην αγορά κυκλοφορεί πλέον πλήθος VoIP τηλεφωνικών συσκευών. Η υπηρεσία Skype «τρέχει» σε περιβάλλοντα Windows, Mac OS X και Linux, σε πλήθος κινητών τηλεφώνων καθώς και σε συσκευές iPhone, iPod Touch και Sony PlayStation Portable.






Οι χρήστες αυξάνο­νται με γοργούς ρυθμούς


Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2009 οι κλήσεις μεταξύ των χρηστών της υπηρεσίας Skype άγγιξαν σε διάρκεια τα 27,7 δισ. λεπτά και οι κλήσεις από Skype σε σταθερά και κινητά τα 3,1 δισ. λεπτά. Τα έσοδα της υπηρεσίας το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 185 εκατ. δολ. (αύξηση της τάξης του 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι), ενώ 40 εκατομμύρια νέοι πελάτες προστέθηκαν στις τάξεις της, ανεβάζοντας το αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών της στα 521 εκατομμύρια.






Οι ανταγωνιστές στην ιντερνετική τηλεφωνία


Εκτός από το Skype, στην αγορά της ιντερνετικής τηλεφωνίας δραστηριοποιούνται και άλλες υπηρεσίες όπως οι Google (με το Google Talk), Tokbox, Gizmo5, VoipDiscount κ.α.. Το Google Talk (www.google.com/talk) έρχεται ως προσθήκη στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου GMail να εκτελέσει χρέη ψηφιακής πλατφόρμας φωνητικών συνομιλιών και βιντεοσυνδιαλέξεων. Απαξ και εγκατασταθεί, η εν λόγω λειτουργία επιτρέπει σε κάθε κάτοχο λογαριασμού GMail, να ανοίξει κουβεντούλα με άλλους κυβερνοναύτες, οι οποίοι τυχαίνει να βρίσκονται στη λίστα επαφών του. Απλή στη χρήση και χωρίς να απαιτεί κάποιο download, η υπηρεσία TokBox (www.tokbox.com) από τη μεριά της επιτρέπει την ταυτόχρονη online βιντεοσυνεύρεση μέχρι και 20 ατόμων, ενώ η Gizmo5 (http://gizmo5.com) προσεγγίζει περισσότερο το πρότυπο του Skype. Υπηρεσίες τύπου VoIP προσφέρουν και ελληνικές εταιρείες όπως οι: HOL (evoice), Omnivoice και Viva!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου