Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ!
ΖΥΡΙΧΗ Ειδικοί της εταιρείας ΙΒΜ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Lab on a Chip» ότι ανέπτυξαν ένα επαναστατικό μικροτσίπ το οποίο μπορεί να διαγιγνώσκει με χρήση μιας σταγόνας αίματος δεκάδες νόσους και σοβαρά προβλήματα, όπως ένα καρδιακό επεισόδιο, μέσα ελάχιστο χρόνο.
Πηγή:www.tovima.gr
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της εταιρείας, η μεγάλη καινοτομία σε ό,τι αφορά το νέο τσιπ πυριτίου που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση είναι ότι μπορεί να δώσει ακριβή αποτελέσματα με μικρότερο σε ποσότητα δείγμα αίματος, ενώ παράλληλα είναι πολύ ταχύτερο από τις υπάρχουσες παρεμφερείς μεθόδους. Παράλληλα η μέθοδος βασίζεται σε ένα φορητό μηχάνημα διάγνωσης το οποίο είναι άκρως εύκολο στη χρήση του. Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου διαγνωστικού τεστ βασίζεται στις αποκαλούμενες δυνάμεις τριχοειδούς έλξης. Οι δυνάμεις αυτές αφορούν την τάση των υγρών να ανεβαίνουν προς τα επάνω στους σωληνίσκους ή να μπαίνουν μέσα σε μικρές οπές- χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς δρουν αυτές οι δυνάμεις είναι το τι συμβαίνει όταν βυθίζουμε μια χάρτινη πετσέτα σε νερό και οι πόροι του χαρτιού το απορροφούν. Οι επιστήμονες της ΙΒΜ εκμεταλλεύτηκαν τις τριχοειδείς δυνάμεις χρησιμοποιώντας τες σε ένα μικρό τσιπ που μοιάζει με αυτό των υπολογιστών στους οποίους η εταιρεία έχει τεράστια πείρα και με μέγεθος 1 εκατοστό Χ 5 εκατοστά. Το τσιπ περιέχει ζεύγη καναλιών με διάμετρο ελάχιστων μικρομέτρων μέσω των οποίων περνά το δείγμα αίματος για περίπου 15 δευτερόλεπτα (ο χρόνος αυτός είναι πολύ μικρότερος από εκείνον των συμβατικών τεστ). Καθώς το δείγμα περνά μέσα από τα κανάλια γίνεται ανάλυση για την ύπαρξη συγκεκριμένων δεικτών διαφορετικών νόσων. Σε περίπτωση που το τσιπ χρειαστεί να «διαβάσει» δείκτες πολύπλοκων ασθενειών, τότε η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ορισμένα λεπτά.
Οπως ανέφερε ο Εμμανουέλ Ντελαμάρς, επιστήμονας του Ερευνητικού Τμήματος της ΙΒΜ στη Ζυρίχη, «το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να αποδειχθεί άκρως χρήσιμο στο ιατρικό προσωπικό αφού υπερέχει σε τρία βασικά σημεία:είναι φορητό, γρήγορο και για τη διεξαγωγή της ανάλυσης απαιτείται πολύ μικρό δείγμα. Με αυτόν τον τρόπο χαρίζουμε στους γιατρούς πολύτιμα λεπτά προκειμένου να λάβουν σωστές αποφάσεις για τη σωτηρία των ασθενών τους».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου