Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

"ΤΕΡΜΑ Η ΑΣΚΟΠΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ" : ΑΠ'ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΘΕΟΥ Τ'ΑΥΤΙ!


Τη σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αστυνομικών κατά πολιτών παρουσίασε ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως η νέα υπηρεσία ξεκινά τη λειτουργία της με την αποπομπή δύο ειδικών φρουρών του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονος, οι οποίοι κατηγορούνται για βίαιη συμπεριφορά κατά μητέρας μπροστά στο παιδί της.



 Πηγή:www.tanea.gr

Ανέφερε επίσης ότι στο προσεχές δίμηνο θα τροποποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών, ώστε να ξεκαθαρίζουν γρήγορα περιστατικά καταγγελιών πολιτών κατά αστυνομικών που σήμερα, όπως τόνισε, μένουν στα συρτάρια σε σημείο που να φτάνουν τα όρια της αρνησιδικίας.
«Η σημερινή εικόνα της Αστυνομίας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό της ζαρντινιέρας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βίντεο που κυκλοφορούν για συμπεριφορά αστυνομικών σε πολίτες; Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, έχουμε 70.000 προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:
«Οι ένοχοι από εδώ και πέρα θα τιμωρούνται. Και αυτή είναι η διαφορά. Το πρόβλημα έως σήμερα είναι ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις πάσχει από γραφειοκρατία, από αναξιοκρατία και από τη μη σοβαρή εξέταση καταγγελιών πολιτών. Δεν λέω ότι δεν θα ξανάχουμε τέτοια περιστατικά. Αυτό που λέω είναι ότι θα πατάξουμε την ανομία και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην αμαυρώνουν την εικόνα των πολλών αστυνομικών λίγοι απαράδεκτοι».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό, θα λειτουργεί ανεξάρτητα απο την Αστυνομία, ώστε οι καταγγελίες να έχουν αντικειμενική και σοβαρή αντιμετώπιση, και στο προσωπικό του θα περιλαμβάνονται άτομα με νομική κατάρτιση.
Η θητεία του συγκεκριμένου προσωπικού θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά.
Ο υπουργός τόνισε ότι «από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει».
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση του συγκεκριμένου γραφείου θα προωθηθεί, αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες, τις ενώσεις πολιτών, τις συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι καταγγελίες των πολιτών θα εξετάζονται αποκλειστικά μέσα σε 30 ημέρες και κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι από τις 30 Νοεμβρίου θα υπάρχει ειδική φόρμα στο Διαδίκτυο για ανοιχτό διάλογο των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
«Δεν είμαστε απέναντι, αλλά δίπλα στους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας. Πρέπει, όμως, να αποκτήσουν επαγγελματισμό και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν κάνουμε διώξεις, ούτε κυνήγι φαντασμάτων, αλλά προστασία ατομικών δικαιωμάτων» τόνισε.
Διευκρίνισε ότι η φόρμα επικοινωνίας με τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας θα έχει απολύτως προσωπικό χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή για τρεις μήνες, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις και σχόλια, αλλά όχι συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου