Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ....


Πάνω που οι οθόνες αφής είχαν αρχίσει να κουράζουν το κοινό, οι εταιρείες βρήκαν το στοιχείο που μπορεί να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον. Πρόκειται για τις οθόνες multi-touch ή πολλαπλής αφής, οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι μόνο σε κινητά τηλέφωνα και γενικά σε μικροσυσκευές, αλλά και σε υπολογιστές, φορητούς ή σταθερούς.

Σε μικροσυσκευές
Η αρχή έγινε φυσικά στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, με συσκευές όπως είναι τα GΡS, οι υπολογιστές παλάμης και τα media players να ακολουθούν σχεδόν αμέσως. Οι βελτιωμένες εκδόσεις των iΡhone και iΡod της Αpple έδειξαν τον δρόμο, σύντομα όμως και άλλες εταιρείες, όπως η Samsung και η ΗΤC, ακολούθησαν προτείνοντας τα δικά τους μοντέλα.

Φαίνεται πάντως ότι σύντομα θα δούμε και άλλες κατηγορίες συσκευών οι οποίες θα αξιοποιούν την τεχνολογία αφής. Ενδεικτική των εξελίξεων είναι η κυκλοφορία του νέου ποντικιού της Αpple, του Μagic Μouse, το οποίο δεν διαθέτει καθόλου πλήκτρα και όλος ο έλεγχος των λειτουργιών γίνεται με κινήσεις των δακτύλων στην επιφάνειά του.

Σε σταθερούς και φορητούς
Η πλέον ενδιαφέρουσα αλλαγή στον χώρο των οθονών αφής είναι πάντως η ενσωμάτωσή τους σε μεγαλύτερες συσκευές και κυρίως σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές. Κάτι τέτοιο έγινε εφικτό επειδή άρχισαν να κατασκευάζονται σε λογικές τιμές οθόνες αφής μεγάλου μεγέθους, αλλά κυρίως γιατί τα νέα λειτουργικά συστήματα ενσωμάτωσαν τις σχετικές δυνατότητες. Η αρχή έγινε και στην περίπτωση αυτή στο Μac ΟS της Αpple, αλλά δυναμική ώθηση έχει δοθεί με την εμφάνιση των νέων Windows 7, τα οποία άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.  Πηγή:www.tanea.grΜε τον τρόπο αυτόν χωρίς να χρειάζεται επιπλέον λογισμικό μπορούν όλοι οι
κατασκευαστές να προτείνουν μοντέλα με οθόνη αφής. Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε ήδη laptop στην κατηγορία κυρίως των tablet, τα οποία έχουν τη δυνατότητα αυτή, με κυριότερους κατασκευαστές που υιοθετούν αυτήν τη στιγμή την τεχνολογία την Τoshiba, τη FujitsuSiemens και τη Dell. Στον χώρο των σταθερών υπολογιστών έχουμε ήδη αρκετές προτάσεις σε all-in-one μοντέλα από την ΗΡ, την Dell και τη Lenovo, ενώ πιο συντηρητικές είναι οι κινήσεις σε κλασικούς υπολογιστές γραφείου. Οι δυνατότητες και το μέλλον
Οι ευκολίες που προσφέρουν οι οθόνες πολλαπλής αφής για τον μέσο χρήστη είναι πολλές, αλλά απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι το κοινό να τις συνηθίσει. Ειδικά στον χώρο των πολυμέσων, μπορεί κανείς με τον κατάλληλο συνδυασμό κινήσεων να μετακινηθεί γρήγορα από το ένα αρχείο στο άλλο, να ψάξει, να ζουμάρει, να μετακινήσει αρχεία ή να φυλλομετρήσει σελίδες. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες λειτουργίες, όπως είναι η πληκτρολόγηση και η επεξεργασία κειμένων, στις οποίες η πολλαπλή αφή δεν κάνει πιο εύκολα τα πράγματα, το αντίθετο μάλιστα.

Μερικές από τις δυνατότητες των συσκευών που υποστηρίζουν πολλαπλή αφή μπορεί να τις αισθανθεί ο χρήστης όταν «παίξει» με κάποιο «τραπέζι» αφής, όπως αυτά που έχει προτείνει η Μicrosoft και άλλοι κατασκευαστές (και έχουμε παρουσιάσει παλαιότερα). Εκεί διαπιστώνει κανείς ότι η χρήση του υπολογιστή και των λογισμικών γίνεται παιχνίδι, προσιτή σε όλους και ανοίγει νέους δρόμους για λογισμικό και κατασκευαστές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου