Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΙΣΤΑ» ΜΕ ΤΑ ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ


Ο πιο περιεκτικός κατάλογος με τα γνωστά ζώα και φυτά του πλανήτη μας αυξήθηκε κατά 114.000 είδη την τελευταία τριετία (αύξηση 6,3%), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ειδών στη Γη, που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες, να φτάνει πλέον τα 1,9 εκατατομμύρια. Από αυτά, σχεδόν ένα στα δέκα (9,2%) ανήκει στην «κόκκινη λίστα», δηλαδή απειλείται με εξαφάνιση, λόγω της καταστροφής των οικοσυστημάτων, της κλιματικής αλλαγής και άλλων πιέσεων, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη.



Η έκθεση εκτιμά ότι στον πλανήτη μας υπάρχουν περίπου 11 εκατ. ζωντανά είδη (αν και οι επιστημονικές εκτιμήσεις διαφέρουν εντυπωσιακά, από 3 εκατ. έως 100 εκατ. είδη), συνεπώς έχει ανακαλυφθεί μόνο ένα μικρό μέρος της βιοποικιλότητας (γύρω στο 17%), καθώς πολλά ασπόνδυλα, μύκητες και άλλοι οργανισμοί δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Όμως οι ερευνητές εκφράζουν το φόβο ότι αρκετά από τα ακόμα άγνωστα είδη θα εξαφανιστούν, λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχονται, πριν καν ανακαλυφθούν, σύμφωνα με τον "Γκάρντιαν" και τους "Τάιμς" του Λονδίνου.
Η Αυστραλία, που έχει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς εξαφάνισης ειδών στον κόσμο, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που τηρεί ένα πλήρες αρχείο των απειλούμενων ειδών. Η επιστημονική μελέτη, με τίτλο "Ο Αριθμός των Ζωντανών Ειδών στον Κόσμο", για λογαριασμό του αυστραλιανού υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι η μοναδική ολοκληρωμένη λίστα ζώων και φυτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η δεύτερα φορά που εκδίδεται ο κατάλογος, μετά την πρώτη έκδοσή του το 2006.
Πάνω το ένα πέμπτο (20%) όλων των γνωστών θηλαστικών θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως επίσης το 29% των αμφίβιων και το 12% των πουλιών, σύμφωνα με την μελέτη. Νέα είδη ανακαλύπτονται με ρυθμό περίπου 18.000 ετησίως, αλλά η έλλειψη κατάλληλων βιολόγων για να τα ταξινομήσουν, επιβραδύνει την όλη προσπάθεια. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των απειλούμενων ειδών ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των νέων ανακαλύψεων.
Ο αυστραλιανός κατάλογος -που δημιουργείται με τη συνεργασία περίπου 50 επιστημόνων από όλο τον κόσμο- συμπληρώνει την "κόκκινη λίστα" της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, που κάθε χρόνο περιλαμβάνει τα είδη που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.
Στο μέλλον, από τον αυστραλιανό κατάλογο, μπορεί να προκύψει ένας παγκόσμιος δείκτης βιοποικιλότητας, ο οποίος θα καταγράφει την πρόοδο της ανθρωπότητας όσον αφορά την προστασία των ζώων και φυτών (το αντίστοιχο για την φύση του χρηματιστηριακού δείκτη Ντάου Τζόουνς!).




οι πληροφορίες ειναι απο το protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου