Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ - ΑΕΚ : ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ. ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΑΛΑ, Η… ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η «ΣΥΓΓΝΩΜΗ». ΜΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ. «ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΩ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥΣ».-

Η ΑΕΚ και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν είναι πλέον μαζί, καθώς ο έμπειρος προπονητής παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου.  Τον έφερε ο Μπάρλος


Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί –πιθανότατα- το οριστικό κλείσιμο του κύκλου του Ντούσκο στην «Ένωση», ο οποίος άνοιξε πριν από 33 ολόκληρα χρόνια.

Η σχέση αυτή υπήρξε θυελλώδης αγγίζοντας τα όρια της απόλυτης αγάπης καθώς και αυτά της υπέρτατης έχθρας. Ο Μπάγεβιτς λατρεύτηκε όσο κανείς από τον κόσμο της ΑΕΚ αλλά και μισήθηκε όσο κανείς από μία σημαντική μερίδα του. Από «πρίγκιπας» μετατράπηκε σε «προδότης» και «διάβολος» σε μία πορεία στη διάρκεια της οποίας ο πρωταγωνιστής της βίωσε αλλά και προκάλεσε έντονα συναισθήματα στους γύρω του.


Ο Ντούσκο ένωσε αλλά και δίχασε, υπήρξε ήρωας αλλά και κατατρεγμένος, δημιούργησε φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην ΑΕΚ, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση των τεσσάρων τελευταίων της Πρωταθλημάτων.








Η σχέση της ΑΕΚ με τον Μπάγεβιτς άρχισε το 1977 όταν ο Λουκάς Μπάρλος έφερε μυστικά τον εντυπωσιακό Σέρβο διεθνή επιθετικό της Βελέζ στην Αθήνα προκειμένου να ενισχύσει τον «δικέφαλο». Ο Μπάγεβιτς εντάχθηκε σε μία ομάδα με σπουδαίους παίκτες, όπως ο Θωμάς Μαύρος, με τον οποίο αποτέλεσε ισχυρό δίδυμο στη «γραμμή κρούσης» και –μεταξύ άλλων- τους Παπαϊωάννου, Νικολάου. Είχε σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του νταμπλ του 1978 και του Πρωταθλήματος της επόμενης περιόδου, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο κόσμος της ομάδας τον αγάπησε για την προσφορά του και έφυγε από την Ελλάδα κάνοντας μόνο φίλους.



Μεγάλη μπάλα!



Το 1988 επέστρεψε στην ΑΕΚ, αυτή τη φορά ως προπονητής. Αποδέχθηκε την πρόταση του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου και μεταμόρφωσε την ομάδα, έχοντας στη διάθεσή του παίκτες όπως οι Σαβέβσκι, Μανωλάς, Οκόσνσκι.



Ο Μπάγεβιτς έβαλε τέλος στα πέτρινα χρόνια του «δικεφάλου», καθώς κατέκτησε τέσσερα Πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993, 1994), ένα Κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Σούπερ Καπ. Δημιούργησε εξαιρετική ομάδα που απέδιδε σπουδαίο ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι σπάνια έχουν δει σύνολο να παίζει τόσο καλά όσο η ΑΕΚ εκείνης της περιόδου. Παίκτες όπως οι Τσάρτας, Σαββίδης, Κασάπης, Αλεξανδρής, Μπατίστα, Μπορμπόκης, Ατματζίδης, Δημητριάδης «δουλεύτηκαν» από τον Ντούσκο και έβγαλαν τον καλύτερό τους εαυτό δημιουργώντας εξαιρετικό σύνολο, που… κεντούσε στους αγωνιστικούς χώρους εντός και εκτός Ελλάδας.



Ο κόσμος τον είχε αγιοποιήσει. Ο λόγος του Μπάγεβιτς ήταν… νόμος και το σύνθημα που σε κάθε παιχνίδι δονούσε τη «σκεπαστή» ήταν «ΑΕΚ, Ντούσαν».



Η αποχώρηση



Το 1996 ήταν η χρονιά που άλλαξαν τα πάντα. Οι πληροφορίες ότι ο Μπάγεβιτς ήταν έτοιμος να φύγει λόγω του Μιχάλη Τροχανά αυξάνονταν επικίνδυνα και οι οπαδοί μετέτρεπαν κάθε παιχνίδι σε... διαδήλωση υπέρ του. Εκείνος δήλωσε πως αν η ΑΕΚ κατακτούσε το Κύπελλο, θα παρέμενε στον πάγκο. Το πρώτο έγινε (με το εντυπωσιακό 7-1 επί του Απόλλωνα στον τελικό), το δεύτερο όχι. Ο Μπάγεβιτς είχε συμφωνήσει με τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Ολυμπιακό και για τους ΑΕΚτζήδες ήταν, πλέον, προδότης.



Η κόλαση του «Ν. Γκούμας»



Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς επέστρεψε ως αντίπαλος στο «Νίκος Γκούμας». Στην εμφάνισή του στο γήπεδο, με κόκκινη φόρμα, οι οπαδοί της ΑΕΚ του επιφύλαξαν… κολασμένη υποδοχή, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει. Ένα ολόκληρο γήπεδο έβριζε, αποδοκίμαζε, έριχνε πεντοχίλιαρα με το πρόσωπο του Μπάγεβιτς. Τα μέτρα που διένυσε από τα αποδυτήρια ως τον πάγκο του, σίγουρα έχουν χαραχθεί στη μνήμη του, καθώς έζησε εφιαλτικές στιγμές σε έναν χώρο που είχε συνηθίσει να τον λατρεύουν... Στο τέλος ο Ολυμπιακός έχασε 2-0 και ο κόσμος πανηγύρισε την επιτυχία σαν να επρόκειτο για νίκη στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ!



«Ο διάβολος ανάμεσά μας»!



Το επόμενο κεφάλαιο, που είναι και το πιο επεισοδιακό στη σχέση «ΑΕΚ – Μπάγεβιτς», άνοιξε τον Μάιο του 2002. Ο μεγαλομέτοχος Μάκης Ψωμιάδης αποφάσισε να φέρει πίσω τον Σερβοέλληνα τεχνικό, γεγονός που προκάλεσε αμόκ στους οργανωμένους, που κήρυξαν «ανένδοτο» σε βάρος του. Μάλιστα, η ιστοσελίδα των οπαδών της σκεπαστής δημοσίευσε φωτογραφία των Μπάγεβιτς και Ψωμιάδη γράφοντας: «Ο διάβολος ανάμεσά μας»! Από την πρώτη στιγμή, ο Μπάγεβιτς αντιλήφθηκε ότι θα έχει απέναντί του μεγάλη μερίδα των οπαδών της ΑΕΚ.



Ίσως, όμως, δεν περίμενε την ένταση των επιθέσεων από τους οργανωμένους, που πολλές φορές ξεπέρασαν τα όρια. Το πανό «ΑΕΚ, σ’ αγαπώ, προδότη δεν ξεχνώ» βρισκόταν σε κάθε γήπεδο που έπαιζε η ομάδα και αντικατόπτριζε τα αισθήματα της συγκεκριμένης μερίδας οπαδών. Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι αν και δεν είχαν ξεχάσει τα συμβάντα του 1996, έδειχναν να τον έχουν «συγχωρέσει».



Αδιάκοπο κυνηγητό



Οι αντιδράσεις άρχισαν από την παρουσίαση στο «Πεντελικό», που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με κάποιους οργανωμένους να αποδοκιμάζουν έξω από αυτό. Πάντως, η παρουσία του Ψωμιάδη και η προστασία που προσέφερε στον Ντούσκο, είχε ως αποτέλεσμα η πρώτη χρονιά να κυλήσει σχετικά ήρεμα.

Η ΑΕΚ έπαιζε και πάλι καλό ποδόσφαιρο και έγινε ξανά ανταγωνιστική αλλά ήταν θέμα χρόνου το αρρωστημένο κλίμα να επηρεάσει την ομάδα. Η κατάσταση ολοένα και ξέφευγε και χειροτέρευε, ειδικά μετά την αλλαγή της διοίκησης καθώς οι διάδοχοι του Ψωμιάδη δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τις ακρότητες κατά του προπονητή.



Οι παλαίμαχοι, οι επώνυμοι και το πανό



Ο κόσμος είχε διχαστεί καθώς η σιωπηρή πλειοψηφία στήριζε τον Μπάγεβιτς. Ο «εμφύλιος» ήταν αναπόφευκτος. Σε ένα ματς με τον ΟΦΗ παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και επώνυμοι υποστηρικτές της, επιχείρησαν να ξεκρεμάσουν το γνωστό πανό της Original από τη σκεπαστή και συγκρούστηκαν με τους εμπνευστές του. Σε κάθε παιχνίδι, οι αποδοκιμασίες ήταν άγριες και οι ισορροπίες διαταράσσονταν συνεχώς, πάντα –φυσικά- σε βάρος της ομάδας. Ούτε στο σπίτι του δεν μπορούσε να ησυχάσει ο Μπάγεβιτς μιας και ορισμένοι έγραψαν συνθήματα σε βάρος του έξω από αυτό…



Του έστειλαν σφαίρες στο σπίτι. «Θα τον σκοτώσω!»



Ο Μπάγεβιτς αποκάλυψε, λίγος αργότερα, πως δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα για τον ίδιο και την οικογένειά του, ενώ πρόσθεσε πως κάποιοι έστειλαν με το ταχυδρομείο φάκελο με σφαίρες στο σπίτι του! «Εγώ γι' αυτούς δεν φεύγω. Ειδικά τώρα τελευταία, που μου στέλνουν και μηνύματα. Θα τους στείλω κι εγώ ένα. Αν πειράξουν κάποιον από την οικογένειά μου, θα σκοτώσω πρώτα τον αρχηγό τους και μετά αυτόν που έκανε το κακό, αν τον βρω. Μην τολμήσουν να πειράξουν την οικογένειά μου. Για εμένα, φυλακή δεν υπάρχει και το χειρότερο είναι ότι δεν σκέφτομαι ούτε τη ζωή μου. Τους στέλνω, λοιπόν, το μήνυμά μου, όπως έστειλαν αυτοί τη σφαίρα στο σπίτι μου. Να ξέρουν ότι εμένα μπορούν να με σκοτώσουν, αλλά για την οικογένειά μου θα δώσω και τη ζωή μου. Μόνο αν είμαι νεκρός δεν θα μπορώ να την υπερασπιστώ και να την προστατεύσω», δήλωσε ο Ντούσκο που πλέον δεν μπορούσε να κρύψει τον θυμό του. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα όσων συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Έγιναν, όμως, και πολλά ακόμη…



Ξύλο σε εθνικές οδούς!



Σε κάθε παιχνίδι της ΑΕΚ η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και πολλές φορές σημειώθηκαν συγκρούσεις ακόμη και στο εστιατόριο του 62χρονου στα βόρεια προάστια. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες συναντήθηκαν τα πούλμαν της ομάδας με αυτά της Original στην εθνική με συνέπεια να επακολουθήσει… χαμός! Είναι γνωστό το περιστατικό στο Κιάτο μετά τον αγώνα με την Παναχαϊκή το 2003 όταν κάποιο από τα πολλά αντικείμενα που εκτόξευσαν οι οργανωμένοι κατά του Μπάγεβιτς προξένησε… καρούμπαλο στον Νίκο Γεωργέα.



Κατεγράφησαν αρκετά ακόμη περιστατικά, ενώ την οργή των συγκεκριμένων οπαδών γνώρισαν οι συνεργάτες του, Δημήτρης Μπουρουτζίκας και Τάκης Περσίας που δέχθηκαν επιθέσεις και προπηλακίστηκαν. Το μίσος των οργανωμένων στο πρόσωπό του παρέμενε άσβεστο και το κλίμα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και σημειώθηκαν πολλά θλιβερά επεισόδια.



Στη διάρκεια της προετοιμασίας στη Γερμανία, το καλοκαίρι του 2003, ένας ομογενής οπαδός έβριζε τον Μπάγεβιτς λίγο πριν από την έναρξη του φιλικού με τη Σπάρτα Πράγας και εκείνος του επιτέθηκε και τον χτύπησε στο στομάχι.



Τον Οκτώβριο, ο Μπάγεβιτς παραιτήθηκε μετά την ήττα από τον Πανιώνιο και το κυνηγητό των οπαδών στους… παίκτες έξω από το ξενοδοχείο, όμως η διοίκηση Στάθη δεν την έκανε αποδεκτή.



«Θα σκοτώσω κανέναν καμιά ώρα…»



Λίγες ημέρες μετά ο Μπάγεβιτς αντέδρασε όταν στο ματς με τον ΠΑΟΚ στα Άνω Λιόσια κάποιοι από την κερκίδα εκτόξευσαν αντικείμενα προς αυτόν και «απάντησε» πετώντας κομπολόι! Πήγε στα αποδυτήρια για να αποφευχθούν τα χειρότερα και φώναζε: «Θα σκοτώσω κανέναν καμιά ώρα και θα πάω φυλακή!».



Στο τέλος του Νοέμβρη, στην επιστροφή από τον αγώνα με τον Πανηλειακό, οργανωμένοι οπαδοί επιτέθηκαν με αντικείμενα και μπουκάλια κατά του Μπάγεβιτς και των παικτών σε ταβέρνα στο Παλούκι Αμαλιάδας, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα όταν η αποστολή της ΑΕΚ επέστρεφε από το Ηράκλειο έπεσε ξύλο στο αεροπλάνο! Κάποιοι οπαδοί που συνταξίδευαν με την αποστολή, έβριζαν και ο Μπάγεβιτς κινήθηκε εναντίον τους, χτυπώντας τον έναν εξ αυτών.



Το εμετικό σύνθημα κατά της Μπέκα Μπάγεβιτς κι η αποχώρηση



Ο προπονητής της ΑΕΚ άντεξε τον πόλεμο ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2004. Τότε, στον αγώνα με τον Ηρακλή για το Πρωτάθλημα, που έγινε στα Άνω Λιόσια, λύγισε από ένα εμετικό σύνθημα κατά της συζύγου του, της Μπέκα. Αυτό ήταν. Σηκώθηκε από τη θέση του στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου και ενώ το ματς βρισκόταν σε εξέλιξη και κατευθύνθηκε στα αποδυτήρια. Άλλαξε και έφυγε. Τόσο απλά.



«Συγνώμη από όσους πίκρανα…»



Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, οι δρόμοι της ΑΕΚ και του Μπάγεβιτς διασταυρώθηκαν για τέταρτη φορά. Τον Νοέμβριο του 2008 δέχθηκε την πρόταση της διοίκησης και αντικατέστησε τον Γιώργο Δώνη. Ξάφνιασε στην παρουσίασή του όταν ζήτησε συγνώμη από όσους πικράθηκαν από εκείνον τα περασμένα χρόνια, ενώ δήλωσε ότι γύρισε «σπίτι» του. Οι περισσότεροι φίλοι της ΑΕΚ ήταν και αυτή τη φορά με το μέρος του, ενώ η Original κήρυξε ανακωχή.



Ακούστηκαν, βέβαια, αποδοκιμασίες σε βάρος του, τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν τελείως αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαναλήφθηκαν τα φαινόμενα της αμέσως προηγούμενης θητείας του. Μέχρι, βέβαια, τα συμβάντα στο πρόσφατο φιλικό με την Καλλιθέα, τα οποία κατέδειξαν ότι ο Μπάγεβιτς εξακολουθεί να θεωρείται «κόκκινο πανί» για ορισμένους. Οι οποίοι από χθες το βράδυ πανηγυρίζουν για την παραίτησή του, που πιθανότατα βάζει οριστικά τέλος σε μία σχέση που άρχισε με τον καλύτερο τρόπο αλλά η εξέλιξή της προσέλαβε εξαιρετικά άσχημες διαστάσεις.

Πηγη sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου