Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ !!!!!Την επιβολή ανώτατης τιμής 1,473 ευρώ πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (13/09) με κοινή υπουργική απόφαση τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος. Εν τω μεταξύ, ουρές σχηματίζονται στα πρατήρια, που παραμένουν ανοιχτά, από τους οδηγούς που ευελπιστούν να προμηθευτούν καύσιμα, εν όψει της νέας κινητοποίησης των βυτιοφορέων, που δηλώνουν πως δεν απεργούν.

Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επενεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών.
Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι : βενζίνη LRP 1,561, σούπερ αμόλυβδη 1,701, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο.

 


Οι τιμές στην Α’ Ζώνη, που περιλαμβάνει τους νομούς Βοιωτίας, Aρκαδίας, Λάρισας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας, Καρδίτσας, Ημαθίας, Φωκίδας, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Χαλκιδικής, Αιτ/νίας, Ηλείας, Πιερίας, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Σερρών, Ευβοίας, Άρτας, Κοζάνης, Καβάλας, Κορίνθου, Πρεβέζης, Καστοριάς, Δράμας, Αργολίδας, Μαγνησίας, Φλώρινας και τον Αργοσαρωνικό, καθορίστηκαν ως εξής:- Η αμόλυβδη στα 1,496 το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη στα 1,706 το λίτρο, η σούπερ στα 1,566 και στα 1,290 το λίτρο το ντίζελ.Στη Β΄Ζώνη, που περιλαμβάνει τους νομούς Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Ροδόπης, Λευκάδας, Ιωαννίνων, Λασιθίου, Έβρου, Κεφαλονιάς, Χανίων, Ξάνθης, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Ρεθύμνης, οι τιμές καθορίστηκαν ως εξής:- Η αμόλυβδη στα 1,545 το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη στα 1,745 το λίτρο, η σούπερ στα 1,605 και στα 1,326 το λίτρο το ντίζελ.Τέλος, στη Γ΄Ζώνη, που περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές με Φ.Π.Α. 16%, Ν. Δωδεκανήσου, Ν. Λέσβου, Ν. Χίου, Ν. Σάμου, Ν. Κυκλάδων, Βόρειες Σποράδες, Λήμνος, Θάσος, Σαμοθράκη και Σκύρος, οι τιμές καθορίστηκαν:- Η αμόλυβδη στα 1,561 το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη στα 1,764 το λίτρο, η σούπερ στα 1,624 και στα 1,322 το λίτρο το ντίζελ.Στόχος η αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών λιανικήςΌπως ανακοινώθηκε, στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν την Κυριακή (12/09) στα πρατήρια πώλησης καυσίμων, καθώς "παρουσιάστηκε αύξηση των τιμών λιανικής, που δε δικαιολογείται από τις τιμές διυλιστηρίου".

Εκ μέρους των συναρμοδίων υπουργείων, δόθηκαν οι δεσμεύσεις ότι οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου“θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα”, ενώ οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις και πρόστιμα.Απεργούν... δεν απεργούν... απεργούν... δεν απεργούν...

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας (13/09) ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών, Νίκος Παπασταματόπουλος, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα υπάρχει επαρκής εφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα και προϊόντα.Οι ίδιοι οι μεταφορείς, δεδομένου του ότι από τον περασμένο Ιούλιο, παραμένουν σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, δηλώνουν πως δεν απεργούν.Ωστόσο, οι οδηγοί που "δεν απεργούν", έχουν παρατάξει τουλάχιστον 53 φορτηγά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, ακόμη 26 στη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χαϊδαρίου, 12 στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας, καθώς και 15 στον παράδρομο της παραλιακής στο ύψος του ΣΕΦ, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση και πολύωρη αναμονή για τους οδηγούς.Σημειώνεται τέλος, ότι εκφράζονται φόβοι, πως τα πρατήρια βενζίνης θα κλείσουν λόγω "έλλειψης" καυσίμων, δεδομένου του ότι το μέτρο του πλαφόν είναι προσωρινό και αναμένεται να εφαρμοστεί για όσο διάστημα διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις.Ειδικότερα, εκφράζονται φόβοι ότι οι ιδιοκτήτες θα βάλουν λουκέτα στα πρατήριά τους, χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα καύσιμα, ώστε αφού αποσυρθεί το μέτρο του πλαφόν, να πουλήσουν στις τιμές, που τα διέθεταν πριν και που σε πολλες περιπτώσεις ξεπερνούσαν την τιμή του 1,473 ευρώ.

Πλαφόν και στις τιμές χονδρικής ζητούν οι πρατηριούχοι

Το πλαφόν να επιβληθεί και στις χονδρικές τιμές, όχι μόνο στις λιανικές, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)."Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και το βάρος δεν θα πέσει μόνο στους βενζινοπώλες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί και πάλι το οξύμωρο σχήμα, οι βενζινοπώλες να αγοράζουν καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από το πλαφόν, στις οποίες πρέπει να πουλήσουν", αναφέρει η ΠΟΠΕΚ στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα (13/09).Η Ομοσπονδία αναφέρει συγκεκριμένο παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο πρατήριο της Αθήνας αγοράζει σήμερα την αμόλυβδη προς 1,56 ευρώ το λίτρο, ενώ το πλαφόν ορίστηκε στο 1,473 ευρώ.

"Η επιβολή πλαφόν σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση των καυσίμων δεν υπαγορεύεται μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά και από την κοινή λογική. Διαφορετικά, ας πάρει η κυβέρνηση μαζί με τα κλειδιά των βυτιοφόρων και τα κλειδιά των πρατηρίων", καταλήγει η ΠΟΠΕΚ

Πηγη cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου