Στα 120.000 πόδια, στα όρια του Διαστήµατος, ο αέρας είναι τόσο αραιός που ένας άνθρωπος σε ελεύθερη πτώση θα µπορούσε να σπάσει την ταχύτητα του ήχου. Αυτό το γνωρίζουµε. Εκείνο που δεν γνωρίζουµε είναι αν ο άνθρωπος αυτός, όσους τεχνολογικούς συµµάχους και αν επιστρατεύσει, θα ζήσει για να αφηγηθεί την εµπειρία του. Σύντομα όµως θα το µάθουµε και αυτό. Ενας Γάλλος και ένας Αυστριακός δίνουν µάχη για τον τίτλο του πρώτου... υπερηχητικού ανθρώπου στην Ιστορία.
Ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Στις 16 Αυγούστου, συµπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ηµέρα που ο αµερικανός συνταγµατάρχης Τζόζεφ Κίτινγκερ πήδηξε από αερόστατο µε αλεξίπτωτο από ύψος 102.800 ποδών. Το ρεκόρ του δεν το έχει σπάσει κανείς και ο Κίτινγκερ δεν κατάφερε να σπάσει την ταχύτητα του ήχου παρότι πλησίασε. Ο Γάλλος Μισέλ Φουρνιέ και ο Αυστριακός Φέλιξ Μπάουµγκαρτνερ θέλουν να τιµήσουν την επέτειο γράφοντας ιστορία, υπερηχητική ιστορία.
Δεν είναι συνεργάτες, είναι αντίπαλοι. Ο 66χρονος Φουρνιέ µεγάλωσε σε ένα αγρόκτηµα στην Οβέρν, έφηβος κατετάγη στον γαλλικό στρατό, έγινε αλεξιπτωτιστής και αργότερα έφεδρος συνταγµατάρχης. Το 1988, επελέγη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήµατος για ένα πρόγραµµα space-jumping, όπως έχει γίνει γνωστή η ελεύθερη πτώση από τα όρια του Διαστήµατος, που όµως σύντοµα εγκαταλείφθηκε λόγω περικοπών.
Εκτοτε, το προσπαθεί µόνος του. Από τον Καναδά όπου ζει πλέον, αναζητεί τον κατάλληλο εξοπλισµό από διάφορα εγκαταλειµµένα στρατιωτικά προγράµµατα.
Ηδη έχει προσπαθήσει έξι φορές, όλες εγκαταλείφθηκαν σε πρώιµο στάδιο.
Ο 41χρονος Μπάουµγκαρτνερ δεν θα µπορούσε να είναι πιο διαφορετικός. Γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Ζάλτσµπουργκ, λατρεύοντας τον Νιλ Αρµστρονγκ, τον Σπάιντερµαν και τον Τζέιµς Ντιν. Κατετάγη στον αυστριακό στρατό, έγινε εκπαιδευτής στα άρµατα µάχης, ειδικός στις τεχνικές µάχης σώµα µε σώµα και µέλος της οµάδας επίδειξης αλεξιπτωτιστών. Το 1999, µπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως ο πρώτος άνθρωπος που πήδηξε µε αλεξίπτωτο από την κορυφή των Πύργων Πετρόνας, στην Κουάλα Λουµπούρ. Εδώ και τέσσερα χρόνια, όσα σχεδιάζει την πτώση από τα 120.000 πόδια, έχει τη στήριξη της Red Βull και στο πλευρό του µια οµάδα επιστηµόνων που προέρχονται από τη ΝΑSΑ.
Ο Φουρνιέ γνωρίζει πως είναι το αουτσάιντερ. Αν τα καταφέρει πρώτος ο Μπάουµγκαρτνερ, δηλώνει στον «Οbserver», θα τον συγχαρεί και θα επιχειρήσει να γίνει ο δεύτερος. Με 1.127 χλµ./ώρα. Δεκαετίες τώρα οι ριψοκίνδυνοι του πλανήτη οραµατίζονται µια τέτοια ελεύθερη πτώση. Οι υπολογισµοί επί χάρτου δείχνουν πως θα διαρκούσε 10 λεπτά, συµπεριλαµβανοµένης µιας πεντάλεπτης αιώρησης από τη στιγµή που θα ανοίξει το βασικό αλεξίπτωτο στα 3.000 πόδια. Περίπου 30 δευτερόλεπτα µετά την πτώση, το φράγµα της ταχύτητας του ήχου θα έσπαγε, το ανθρώπινο σώµα θα ανέπτυσσε ταχύτητα περίπου 1.127 χλµ./ώρα. Πώς ανεβαίνεις όµως για να πέσεις στη συνέχεια από τα 120.000
πόδια; Αεροπλάνο και πύραυλος αποκλείονται, η µόνη ρεαλιστική λύση είναι ένα αερόστατο µεγάλου ύψους µε ήλιον, αλλά το αερόστατο αυτό πρέπει να είναι κατασκευασµένο από υλικό µε πάχος µεµβράνης ικανό να διαστέλλεται διαρκώς ώστε να τα βγάλει πέρα µε τις αλλαγές στην ατµοσφαιρική πίεση. Επιπλέον, πρέπει να είναι τεράστιο, φανταστείτε ένα κτίριο τουλάχιστον επτά ορόφων. Και δεν είναι µόνο αυτό: την καλύτερη στολή και την καλύτερη παροχή οξυγόνου να έχει κανείς, ένα πρόβληµα στον εξοπλισµό µπορεί να αποδειχθεί µοιραίο. Δεκάδες κίνδυνοι καραδοκούν.
Με όλες τις διαφορές τους, Φουρνιέ και Μπάουµγκαρτνερ µοιράζονται την ίδια φιλοσοφία: «Το να ανησυχείς για τον θάνατο, είναι σαν να ανησυχείς για την ανατολή του Ηλίου». Ο στόχος. Ελεύθερη πτώση µε αλεξίπτωτο από τα 120.000
πόδια. Θεωρητικά, αυτός που θα το καταφέρει θα σπάσει την ταχύτητα του ήχου φτάνοντας τα 1.127 χλµ./ώρα. Κινδυνεύει όµως από υποξία, νόσο των δυτών, παραισθήσεις...
Ο πρωτοπόρος. Το 1960, ο Αµερικανός Τζόζεφ Κίτινγκερ, πιλότος δοκιµών για την πρόδροµο της ΝΑSΑ, πραγµατοποίησε ελεύθερη πτώση από 102.800 πόδια.
Κατά την πτώση σχίστηκε το δεξί του γάντι και από την έλλειψη πίεσης το χέρι του έγινε διπλάσιο σε µέγεθος Οι άτυχοι. Το 1962, ο ρώσος συνταγµατάρχης Πιότρ Ντολγκόφ έπεσε από τα 86.000 πόδια. Το αλεξίπτωτό του όµως άνοιξε νωρίτερα και δεν είχε αρκετό οξυγόνο.
Προσγειώθηκε νεκρός... Το 1969, ενώ το αερόστατό του είχε ανεβεί στα 57.000 πόδια, ο 34χρονος Αµερικανός Νικ Πιαντανίδα έστειλε µήνυµα SΟS. Τέσσερις µήνες αργότερα, πέθανε στο νοσοκοµείο από έλλειψη οξυγόνου Οι αντίπαλοι. Φέλιξ Μπάουµγκαρτνερ και Μισέλ Φουρνιέ, 41 και 66 ετών αντίστοιχα. Ο Μπάουµγκαρτνερ σχεδιάζει το όλο εγχείρηµα εδώ και τέσσερα χρόνια, µε σπόνσορα τη Red Βull, ο Φουρνιέ το παλεύει 20 χρόνια τώρα, λίγο πολύ µόνος το
Πηγη pswxtiria.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου