Το Σάββατο, που πέρασε, έγινε ορατή από τη Βόρεια Αμερικη και μέρος της Ασίας, μερική έκληψη Σελήνης και ήταν άκρως εντυπωσιακή, επειδή ακριβώς δεν ήταν μια... συνηθισμένη έκλειψη.
Λόγω ενός φαινομένου, που δεν μπορεί να εξηγηθεί -εύκολα- έκανε το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο, όταν βρίσκεται χαμηλά, πάνω από τον ορίζοντα.
Το φαινόμενο της μεγεθυμένης έκλειψης δεν μπόρεσαν να απολαύσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ οι τυχεροί ήταν κάτοικοι των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το συγκεκριμένο γεγονός, ως εξής: Το ανθρώπινο μάτι βλέπει μεγαλύτερη την πανσέληνο, όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, αν και κάτι τέτοιο πιστεύεται πως αποτελεί ψευδαίσθηση, καθώς ο δίσκος της Σελήνης δεν μεγαλώνει.
To φαινόμενο της "μεγεθυμένης Σελήνης" παρατηρήθηκε -για πρώτη φορά- στην εποχή του Αριστοτέλη, χωρίς, πάντως, μέχρι σήμερα να έχει δοθεί μια λογική εξήγηση.
Όταν η Σελήνη βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος -έμφυτα- συγκρίνει το μέγεθός της με άλλα "ψηλά" αντικείμενα, όπως τα βουνά, τα δέντρα ή ψηλά κτήρια κτήρια, τα οποία βρίσκονται σε πιο μικρή απόσταση.
Τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται μικρότερα στο μάτι, επομένως ο εγκέφαλος οδηγείται σε λανθασμένους υπολογισμούς, με αποτέλεσμα ο σεληνιακός δίσκος να είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι φαίνεται.
Αντίθετα, όταν η Σελήνη βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθός της.
Πηγη liako.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου