Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 1963


Αυτή την εβδομάδα οι λάτρεις του Ουρανού θα πρέπει θαυμάσουν ένα λαμπρό Δία, γιατί αλλιώς θα πρέπει να περιμένουν έως το 2022 για να δουν μια τόσο εντυπωσιακή εικόνα του 2ου πλανήτη από άποψη λαμπρότητας (πρώτη ασφαλώς είναι η Σελήνη και μετά η Αφροδίτη) και βεβαίως του πιο μεγάλου πλανήτη. Ο Δίας πλησιάζει τη Γη σε ασυνήθιστα μικρή απόσταση και τότε θα γίνει το λαμπρότερο ουράνιο σώμα μετά τη Σελήνη.

Η Γη πλησιάζει τον Δία κάθε 13 μήνες όταν τον προσπερνά στην αιώνια κούρσα τους γύρω από τον Ήλιο. Δεδομένου όμως ότι οι τροχιές των πλανητών είναι ελλειπτικές και όχι απόλυτα κυκλικές, η ελάχιστη απόστασή τους μεταβάλλεται από ραντεβού σε ραντεβού.



Το βράδυ όμως της Δευτέρας, 21 Σεπτεμβρίου του 2010, ο Δίας θα περάσει σε απόσταση 380 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μόνο από τη Γη και θα παραμείνει εξαιρετικά φωτεινός για αρκετές εβδομάδες. Είναι το κοντινότερο πέρασμα του πλανήτη από το 1963 και μέχρι το 2022, ανακοίνωσε η NASA.

Η νύχτα αυτή ονομάζεται, επίσης, και «νύχτα της αντίθεσης», διότι ο Δίας θα είναι απέναντι από τον ήλιο, (γιατί η Γη περνά αυτές τις ημέρες ανάμεσα στον Δία και τον Ήλιο) ανατέλλοντας έτσι με το ηλιοβασίλεμα, ενώ θα βρίσκεται στο μεσουράνημα κατά τα μεσάνυχτα.
Όσοι έχουν ερασιτεχνικά τηλεσκόπια θα μπορέσουν να δουν την Κόκκινη Κηλίδα, μια καταιγίδα δύο φορές μεγαλύτερη από τη Γη που μαίνεται στον Δία εδώ και αιώνες. Θα μπορέσουν επίσης να δουν τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια που παρατήρησε πρώτος ο Γαλιλαίος: Ιώ, Γανυμήδης, Ευρώπη και Καλλιστώ.

Σε ασυνήθιστα μικρή απόσταση από τη Γη βρίσκεται αυτές τις ημέρες και ο Ουρανός, ο οποίος όμως θα παραμείνει δυσδιάκριτος με γυμνό μάτι, καθώς είναι τρεις φορές μικρότερος από τον Δία και απέχει πέντε φορές περισσότερο. Με ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο, θα εμφανίζεται ως σμαραγδένια κουκκίδα σε απόσταση περίπου μίας μοίρας από τον Δία.
Η μάζα του Δία είναι 318 φορές αυτής του Δία και βρίσκεται στην 5η θέση από τον Ήλιο.


Το διαβασαμε στο meteoparea.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου