Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΣ

ΜΙΛΑΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ;;;
 Και όμως οι κοινωνιολόγοι , ψυχολόγοι και γλωσσολόγοι  επιμένουν ότι η επικοινωνία  των ατόμων βασισμένη μόνο στον λεκτικό διάλογο μπορεί να περιέχει ψέματα, ελλείψεις και να είναι παραπλανητική. Με λίγα λόγια οι ειδικοί  τονίζουν ότι οι λέξεις μας μπορεί να κοροϊδεύουν τον συνομιλητή μας ή απλά να μην αποδίδουν το τέλειο νόημα όσων νιώθουμε, σκεφτόμαστε και θέλουμε να εκφράσουμε. Το σώμα όμως δεν σφάλει ποτέ! Και στην ουσία όταν κάποιος λέει ψέματα σημαίνει ότι τα λόγια  του με τις κινήσεις του σώματος του  δεν συμβαδίζουν.
Αν  θέλατε να μάθετε τι είναι η γλώσσα του σώματος και κάποια βασικά χαρακτηριστικά της που όλοι μας συναντάμε στις ανθρώπινες σχέσης μας καθημερινά διαβάζετε το σωστό άρθρο…
Η γλώσσα του σώματος μας λοιπόν είναι ένας πανάρχαιος παγκόσμιος κωδικός επικοινωνίας, ο οποίος βασίζεται στο πως επικοινωνεί  ένα άτομο με τους γύρω του μέσω των σωματικών του κινήσεων. Δηλαδή η κάθε κίνηση των χεριών και των ποδιών, η κάθε ματιά ακόμα και η χροιά που δίνουμε στη φωνή μας σε κάθε περίπτωση δείχνουν τι νιώθουμε και τι θέλουμε να δείξουμε στον άλλο.
 Πιο αναλυτικά υπάρχουν στάσεις των μελών του σώματος μας οι οποίες δηλώνουν ότιείμαστε δεκτικοί και ανοιχτοί στο διάλογο που υφίσταται εκείνη τη στιγμή ή α
κόμα και ότι με το άτομο που συνομιλούμε υπάρχει μια συμπάθεια. Αντίθετα υπάρχουν σωματικές κινήσεις  οι οποίες δηλώνουν βαρεμάρα, ανάγκη για διαφυγή από έναν διάλογο ή  ακόμα και αντιπάθεια. Τέλος είναι διαπιστωμένο πως κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις μας  μπορούν και μαρτυρούν ότι εκείνη τη στιγμή λέμε ψέματα ή είμαστε ερωτευμένοι.
Αρχικά λοιπόν,  φαίνεται ότι είμαστε ευχάριστα προσηλωμένοι  και θετικοί  με ένα άτομο όταν η στάση της πλάτης μας είναι ίσια και στρωτή χωρίς να είναι σφιχτή, ή το κεφάλι μας είναι ελαφρά στραμμένο προς το μέρος του, οι παλάμες ή  τα πόδια μας είναι χαλαρά και το βλέμμα μας κοιτάει κατάματα τον άλλο χωρίς να περιπλανιέται αδιάφορο στο χώρο.
Σε αντίθεση, κάποια βασικά στοιχειά  της γλώσσας του σώματος τα οποία δηλώνουν αρνητική στάση είναι  τα σταυρωμένα χέρια  μπροστά στο στήθος ,η εσκεμμένη διατήρηση μιας απόστασης πάνω από 30 εκατοστά , το περιπλανώμενο βλέμμα , τα σφιγμένα χέρια ή πόδια  και το διαρκές  καταφατικό κούνημα του κεφαλιού.
Για να μάθετε τώρα αν κάποιος  σας λέει ψέματα απλά παρατηρείστε την στιγμή που σας λέει κάτι τι κάνουν τα χέρια του. Αν δηλαδή ασυνείδητα χαϊδεύουν ή ξύνουν τη μύτη του, το μάγουλο ,τα αυτιά, το πιγούνι ή το στόμα και αν χαμηλώνει το βλέμμα και μαζεύει τα φρύδια του είναι σχεδόν σίγουρο ότι ψεύδεται. Τόσο απλό και μαρτυριάρικο κόλπο!
Τέλος πιστεύω ότι πολύ από εσάς θα θέλατε να μάθετε ποιες κινήσεις φανερώνουν ερωτική έλξη ώστε να μην ζείτε με την αμφιβολία. Όσα αναφέρονται παραπάνω για την θετική στάση του σώματος απέναντι σε ένα άτομο σαφώς και υφίστανται ανάμεσα σε ερωτευμένους. Υπάρχουν όμως και άλλες λεπτομερείς ενδείξεις στο φλερτ . Οι ειδικοί υποστηρίζουν αρχικά ότι τα μάτια των ερωτευμένων είναι όπως τα μάτια ενός ατόμου υπό την επιρροή ναρκωτικών. Δηλαδή οι κόρες των ματιών τους ξεπερνούν το κανονικό μέγεθος και διογκώνονται ορατά . Ακόμα  ο ερωτευμένος άνθρωπος φαίνεται να υγραίνει τακτικά τα χείλια του, να χαμογελάει με ανοιχτό το στόμα, να κοιτάει από τα μάτια στα χείλη, να επαναλαμβάνει κινήσεις του ατόμου που τον ελκύει και να το κρατάει σε απόσταση μικρότερη από 50 εκατοστά. Επίσης το ερωτευμένο άτομο βρίσκεται σε αμηχανία μιλάει γρήγορα και κοφτά και βρίσκει αφορμές να αγγίζει έστω και στιγμιαία  αυτόν που τον ελκύει ερωτικά.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι μια μόνο κίνηση της γλώσσας του σώματος από μόνη της δεν οδηγεί σε τόσο ξεκάθαρα συμπεράσματα όπως οδηγεί ένα σύνολο κινήσεων ίδιου χαρακτήρα. Οι ειδικοί μάλιστα μιλούν για τον κανόνα των τεσσάρων. Καλό θα ήταν δηλαδή πριν από κάποιο συμπέρασμα να  ελέγχετε εάν υπάρχουν τέσσερα τουλάχιστον  όμοια στοιχεία τα οποία φανερώνουν τη διάθεση κάποιου. Και στη συνέχεια να τα αξιολογείτε χωρίς προκαταλήψεις έτσι ώστε να δώσετε έναν πιο ευχάριστο και ασφαλή επικοινωνιακό  τόνο στη ζωή σας χωρίς να περιορίζεστε στα απλά λεκτικά σύνολα .

Της  ΕΥΑΣ ΣΜΥΡΛΗ 

4 σχόλια:

  1. efxaristoume poli gia to kalo sou sxolio..!

    xairomai pou sou arese to arthro mou kai elpizw kai ta epomena na sou kentrisoun to endiaferon :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ασχολουμαι χρονια με την γλωσσα του σωματος. Ολα οσα γραφεις ειναι σωστα, θα ειναι φοβερη εκπληξη στους αναγνωστες σου η περαιτερω μελετη της γλωσσας του σωματος που μπορει να ξεμπροστιασει απιστευτες λεπτομερειες!
    Εγω βεβαια θα προσθεσω και μια διασταση που θελει εκεινους που γνωριζουν απο τη γλωσσα του σωματος να την χρησιμοποιουν με τροπο τετοιο που να επιτρεπει τον πληρη αποσυντονισμο του συνομιλητη :[
    http://yannidakis.spaces.live.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστή η παρατήρηση σου,σε ευχαριστούμε που τόνισες και αυτή τη διάσταση του θέματος!

    Τα θετικά σου σχόλια είναι πολύ ευχάριστα..


    Μακάρι να σου τραβήξουν την προσοχή και τα επόμενα άρθρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή