Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί υπάρχει η μουσική στη ζωή σου;
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουμε κάνει τη μουσική μέρος της καθημερινότητας μας. Ακούμε μουσική σε κάθε ευκαιρία. Είτε όταν δουλεύουμε , είτε όταν χαλαρώνουμε, ακόμα και όταν βγαίνουμε να διασκεδάσουμε η μουσική βρίσκεται εκεί. Και όμως δεν μας αρέσουν όλα τα είδη της. Επίσης μερικά τραγούδια μας ταξιδεύουν, άλλα μας συγκινούν, άλλα πάλι νιώθουμε ότι μας βοηθάνε να εκφράσουμε κοινωνικά μηνύματα και την άποψη μας για τη ζωή . Στο άρθρο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να αναλυθούν οι λόγοι που συμβαίνουν όλα αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί αρχικά πως η ανάγκη του ανθρώπου για μουσική φαίνεται ότι είναι περισσότερο έμφυτη παρά επίκτητη. Για αυτό από τα πρώτα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης μέχρι και σήμερα ο άνθρωπος και οι μουσικοί ήχοι είναι άκρως συνδεδεμένοι. Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους.
Πρώτα από όλα σκεφτείτε ότι ο ρυθμός, ένα από τα βασικότερα στοιχεία της μουσικής, είναι η πρώτη εμπειρία των αισθήσεων του κάθε ατόμου ως έμβρυο. Το οποίο μέσω των αρτηριακών παλμών του μητρικού κυκλοφοριακού συστήματος ακούει και συνδέεται απόλυτα με όλους τους ρυθμούς που προέρχονται από το εσωτερικό του σώματος της μητέρας του (ρυθμός της καρδιάς, της αναπνοής, κ.τ.λ.). Οι ρυθμοί αυτοί είναι για το έμβρυο τα πρώτα του ακούσματα και η αρχική αντίληψη του για το τι είναι ζωή. Επίσης έτσι βιώνει το έμβρυο τα πρώτα του συναισθήματα. Καθώς μέσα από τους μητρικούς ρυθμούς νιώθει πως αισθάνεται η μητέρα του κάθε στιγμή και συμπάσχει. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί και πως μετά τη γέννηση, οι περισσότερες μητέρες, συνήθως χωρίς να το συνειδητοποιούν, κρατούν τα μωρά τους στο αριστερό μέρος του κορμιού. Έτσι ώστε τα βρέφη να ακούν τους χτύπους της καρδιάς τους και οι φόβοι τους γίνονται πιο ανεκτοί.
Η επαφή μας όμως με τον ρυθμό δεν σταματάει μόνο με την προγεννητική αυτή εμπειρία. Αλλά γενικά ο ρυθμός και η ανάγκη για αρμονία παρατηρείται καθημερινά στη ζωή μέχρι το τέλος μας. Τα πάντα γύρω λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Τόσο το σύμπαν ,μέσα στο οποίο ζούμε, κινείται συνεχώς πάνω σε μια ατέλειωτη ποικιλία ρυθμών και αρμονίας (αστρικοί ρυθμοί, εποχιακοί ρυθμοί, ημερονύκτιο) όσο και ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός μας (βιολογικοί ρυθμοί, οργανικοί ρυθμοί, κυτταρικοί ρυθμοί).
Η ζωή μας λοιπόν χωρίς τον ρυθμό και την αρμονία του δεν μπορεί να υπάρξει. Για αυτό οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν την έμφυτη ανάγκη να τον εκφράσουν. Και αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο μέσα από τη μουσική.
Γιατί όμως υπάρχουν διαφορετικά είδη μουσικής και γιατί ο καθένας έχει τις δικές του επιλογές;
Δεν μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα εάν δεν διευκρινιστεί κάτι άλλο πρώτα. Όταν ακούμε μουσική είναι μεγάλος λάθος να νομίζουμε ότι απλά ακούν μόνο τα αυτιά μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ήχος είναι δονήσεις που διαδίδονται. Κατά την μουσική ακρόαση στην ουσία όλο μας το σώμα συντονίζεται με τις ηχητικές δονήσεις λόγω του φαινομένου του ιδιοσυντονισμού.
Ιδιοσυντονισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο κάθε ήχος που διαδίδεται μέσω του αέρα όταν συναντάει κάποιο εμπόδιο το «συντονίζει» στη συχνότητά του. Για παράδειγμα, όταν σε ένα χώρο ακούγεται δυνατά κάποια μουσική, τότε αγγίζοντας ένα έπιπλο ή ένα τζάμι σ’ αυτό το χώρο νιώθουμε ότι δονείται ταυτόχρονα με την μουσική. Ή μια ψιλή γυναικεία φωνή σε κάποια συγκεκριμένη νότα βλέπουμε ότι μπορεί να σπάσει ένα ποτήρι. Γιατί μεταδιδόμενη η δόνηση της φωνής αναγκάζει το ποτήρι να πάλλεται στην συχνότητά της και μη αντέχοντας το υλικό του ποτηριού αυτή την ταλάντωση σπάει. Ή και συ ακόμα δεν έχεις νιώσει τις ηχητικές δονήσεις κάποιου τραγουδιού το οποίο ακούγεται δυνατά σε ένα club ή σε μια συναυλία να πιέζει εσωτερικά το θωρακικό σου μέρος με το ρυθμό της μουσικής;
Ακόμα και να κλείσει λοιπόν κάποιος τα αυτιά του για να μην ακούει, το σώμα του δέχεται τις δονήσεις του ήχου και συντονίζεται με αυτόν.
Οι επιδράσεις αυτών των δονήσεων στον άνθρωπο φαίνεται να είναι το κλειδί της κατανόησης της έμφυτης ικανότητας του να νιώθει συναισθήματα ακούγοντας μουσική.
Και εξηγώντας το περισσότερο βλέπουμε ότι ένα μουσικό κομμάτι με την ίδια μουσική εκτέλεση άλλους μπορεί να τους κουράσει άλλους να τους χαλαρώσει και άλλους ίσως να τους εξοργίσει. Αυτές οι αντιδράσεις είναι η συνισταμένη πολλών ακόμα παραγόντων.
Δηλαδή αν σου αρέσει ή όχι ένα τραγούδι εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου, από την ιδιοσυγκρασία σου, από την μόρφωση και το κοινωνικό-πολιτιστικό και κληρονομικό περιβάλλον σου καθώς και από την ψυχική διάθεση σου κατά τη συγκεκριμένη στιγμή της ακρόασης. Για να γίνει πιο σαφές όλο αυτό, παρατηρείστε και μόνοι σας πως διαλέγετε την μουσική στη ζωή σας. Παραδείγματος χάρη η προσωπική ή κοινωνική απελπισία μιας τυραννισμένης ψυχής καθρεπτίζεται ενδεχομένως καλύτερα σε ένα έργο με μεγάλες ρυθμικές διακυμάνσεις παρά σε ένα ήρεμο μουσικό κομμάτι με πολύ απαλό ρυθμό το οποίο δεν θα την καλύπτει. Ενώ ένα άτομο το οποίο δεν νιώθει τυραννισμένο και αγανακτισμένο θα προτιμήσει να ακούσει ένα κομμάτι που συμβαδίζει με την ήρεμη ψυχολογία του. Από την άλλη ένας ερωτευμένος ή κάποιος που έχει την ανάγκη από ερωτική ανταπόκριση θα προτιμήσει μουσικά κομμάτια τα οποία συγκινούν την ψυχή του, ώστε να του δημιουργήσουν αυτή την συγκινησιακή φόρτιση που και ο ίδιος ο έρωτας του έχει φέρει.
Ακούμε λοιπόν τα μουσικά κομμάτια τα οποία ,κατά κύριο λόγο με τις ηχητικές δονήσεις της μουσικής τους και έπειτα με τους στίχους τους , νιώθουμε ότι κυλάνε στους ψυχολογικούς ρυθμούς μας. Νιώθουμε δηλαδή να αγκαλιάζει η μουσική την ψυχή μας και εκείνη να μπορεί να ηρεμεί, να αναζωογονείται ή να παίρνει δύναμη για να συνεχίσει την καθημερινότητά της.Αυτός είναι και ο λόγος που η μουσική συνδέεται με διάφορες τέχνες όπως πχ με τον χορό. Ή και ο λόγος που επιλέγονται συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια στην διαδικασία της μουσικοθεραπείας κατά την οποία άτομα τα οποία δεν μπορούσαν να απελευθερωθούν ψυχικά με άλλους τρόπους μέσα από την μουσική βρήκαν την ψυχική γαλήνη τους.
Όλα τα μουσικά είδη έχουν τους θαυμαστές τους. Από την όπερα μέχρι τα βαριά ροκ. Είναι όλα μουσική. Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο είδος μουσικής απλά υπάρχει διαφορετική ψυχολογική ανάγκη έκφρασης των συναισθηματικών μας.
Ακούστε λοιπόν μουσική και αφήστε τη ζωή σας να κυλάει συνειδητά στους ρυθμούς της..
Της ΕΥΑΣ ΣΜΥΡΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου