Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

Ο Γιάννης Πλούταρχος (ή Γιάννης Κακοσσαίος, όπως είναι το αληθινό του όνομα), γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1970 σε ένα μικρό χωριό έξω από τον Ορχομενό που ονομάζεται Μαυρόγια. Έμεινε εκεί ως τα 16 του χρόνια, οπότε πήγε στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να γίνει τραγουδιστής.



Η σταδιοδρομία του

Για πρώτη φορά τραγούδησε επαγγελματικά σε ένα μικρό μαγαζί στον Κορυδαλλό. Απογοητευμένος από τις συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο του τραγουδιού, τον εγκατέλειψε δυο φορές και ασχολήθηκε με άλλα επαγγέλματα και ιδιαίτερα την κομμωτική προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. [1].
Ωστόσο επανήλθε, σαν κάτι να τον ωθούσε πίσω στο τραγούδι. Δυο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, τραγούδησε σε κέντρο της παραλιακής. Ακολούθησαν μεγάλα αθηναϊκά μαγαζιά, όπου συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα , όπως ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Θέμης Αδαμαντίδης, αλλά και νεότερους καλλιτέχνες, όπως ο Στέλιος Ρόκκος, ο Γιώργος Μαζωνάκης, κ.ά.
Την περίοδο εκείνη συναντήθηκε με το Δημήτρη Καρδατζή και τον Ηλία Φιλίππου, που τον έφεραν σε επαφή με τον πρώτο του παραγωγό, το Γιώργο Μακράκη. Στον τελευταίο οφείλεται και το ψευδώνυμο "Πλούταρχος".
Έτσι ο Γιάννης Πλούταρχος μπήκε στη δισκογραφία και κυκλοφόρησε το 1998 την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Μόνο εσύ». Ενάμιση μήνα πριν από την κυκλοφορία του δίσκου, είχε κυκλοφορήσει ένα CD single που περιείχε 3 από τα τραγούδια του δίσκου. Από τα 15 συνολικά τραγούδια, ξεχώρισαν τα «Μήπως έρθεις» και «Ένας Θεός».
Μετά τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, συμμετείχε σε ντουέτο με την Κωνσταντίνα στο τραγούδι «Η καρδιά μου είναι ζαλισμένη» και με τον Στέλιο Διονυσίου στην «Ορεστιάδα», τραγούδια που περιλαμβάνονται αντίστοιχα στους δίσκους των δυο καλλιτεχνών.
Η επόμενη προσωπική του δουλειά με τίτλο «Υπήρχαν όρκοι» με 15 τραγούδια, που κυκλοφόρησε το 2000, ήταν αυτή που τον έκανε ευρέως γνωστό και τον κατέστησε διάσημο καλλιτέχνη. Σε αυτό το δίσκο παραγωγός ήταν ο Αγγελος Σφακιανάκης καθώς ο Γιώργος Μακράκης είχε αποχωρήσει από την ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ.
Ακολούθησαν το 2001 το «Μικρές φωτογραφίες» με 16 τραγούδια που πούλησε πάνω από 150.000 αντίτυπα και το 2002 το «Δεν είναι ο έρωτας...παιδί της λογικής» με 17 τραγούδια. Στα Βραβεία Ελληνικής Μουσικής ΑΡΙΩΝ 2002 κέρδισε σημαντικότατες διακρίσεις για το «Μικρές φωτογραφίες»: αυτές του καλύτερου λαϊκού δίσκου αλλά και του καλύτερου δίσκου της χρονιάς, του καλύτερου video clip, του καλύτερου λαϊκού τραγουδιστή αλλά και του καλύτερου τραγουδιστή της χρονιάς.
Η επιτυχία που γνώρισε το «Δεν είναι ο έρωτας...παιδί της λογικής» ήταν τόσο μεγάλη που το 2003 επανακυκλοφόρησε με ένα επιπλέον νέο τραγούδι, το «Ποιο μονοπάτι» καθώς και bonus DVD με 9 video clip. Αυτή η δουλειά έγινε τριπλά πλατινένια, όπως και το «Πάει λίγος καιρός...», που κυκλοφόρησε και αυτό το 2003, με 19 τραγούδια και που επίσης επανακυκλοφόρησε το 2004 με ένα επιπλέον τραγούδι, το κλασικό «Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου» του Μίκη Θεοδωράκη. Το εν λόγω τραγούδι περιλαμβάνεται στο album "ΦΩΣ" το οποίο περιέχει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνευμένα σε σύγχρονο ύφος από κορυφαίους καλλιτέχνες και είναι το soundtrack των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Ταυτόχρονα, κατάφερε να συντρίψει όλα τα ρεκόρ συνεχούς παρουσίας σε έναν χώρο, εμφανιζόμενος στο "Ποσειδώνιο" για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος χωρίς καμία διακοπή και με το κοινό να του εκφράζει καθημερινά την αγάπη του.
Το 2005 βρήκε τον Γιάννη Πλούταρχο, μακριά από τα νυχτερινά μαγαζιά, να πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό με σταθμούς κατά σειρά το Τορόντο, το New Jersey, τη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Λευκωσία. Παντού ο απόδημος ελληνισμός τον υποδέχτηκε με ενθουσιασμό.
Ταυτόχρονα σήμανε και η ώρα της επιστροφής στην δισκογραφία αφού κυκλοφόρησε η έκτη του κατά σειρά δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Όλα σε σένα τα βρήκα» και 14 τραγούδια που έγινε διπλά πλατινένιο. Συνεργαστηκε με γνωστούς συνθέτες και στιχουργούς όπως ο Αντώνης Βαρδής ο Νίκος Τερζής ο Χρήστος Κυπαρίσσης και ο Αλέξης Σέρκος. Ακολούθησε και η επιστροφή του στις πίστες.
Το 2006 ο Γιάννης Πλούταρχος συμμετείχε σε ντουέτο με την Κωνσταντίνα στο τραγούδι «Τι μπήκε ανάμεσά μας" που περιλαμβάνεται στον δίσκο της ενώ κυκλοφόρησε και η έβδομη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Κρυμμένα μυστικά» και 16 τραγούδια που έγινε διπλά πλατινένιο. Ακολούθησε την επόμενη χρονιά ένα διπλό Best Of album με τίτλο «Στιγμές» που περιελάμβανε όλες τις μεγάλες του επιτυχίες, 6 νέα κομμάτια καθώς και bonus DVD με 19 video clip. Το εν λόγω άλμπουμ ξεπέρασε τις 40.000 πωλήσεις και έγινε πλατινένιο.[2].
Το 2008 κυκλοφόρησε το album "Ό,τι γεννιέται στην ψυχή" με έντονο το έντεχνο χρώμα το οποίο και έγινε πλατινένιο, ενώ "μετακόμισε" από το Κέντρο Αθηνών στο ΡΕΞ. Το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησε την πρώτη και μεγάλη καλοκαιρινή του περιοδεία η οποία και γνωρίζει πολύ μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο σε σημείο ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια και την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Η τελευταία του επιτυχία ακούει στον τίτλο "Το φωνάζω" το οποίο έχει γίνει το hit του καλοκαιριού.

Ενω πριν απο λιγο καιρο κυκλωφορισε το νεο του αλμπουμ με τιτλο προσωπικα δεδομενα 


Δισκογραφία

  • Γιάννης Πλούταρχος - CD Single (1998)
  • Μόνο εσύ (1998)
  • Υπήρχαν όρκοι (2000)
  • Μικρές φωτογραφίες (2001)
  • Δεν είναι ο έρωτας...παιδί της λογικής (2002)
  • Πάει λίγος καιρός (2003)
  • Όλα σε σένα τα βρήκα (2005)
  • Κρυμμένα μυστικά (2006)
  • Στιγμές (2007) [Best of + 6 νέα τραγούδια]
  • Ο,τι γεννιέται στην ψυχή (2008)
  • Το φωνάζω - Digital Single (2009)
  • Θησαυρός - Digital Singe (2009)
  • Προσωπικά Δεδομένα (2010)
πηγη βικιπαιδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου