Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ :ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ


Η Δέσποινα Βανδή (γεννημένη ως Δέσποινα Μαλέα στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας στις 22 Ιουλίου 1969) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, διάσημη κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με διεθνή καριέρα.



Προσωπική ζωή

Όταν ήταν 6 ετών μετακόμισε με τους γονείς της στην Καβάλα, από όπου είναι η οικογενειακή της καταγωγή. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην αρχή της καριέρας της άλλαξε το επίθετό της σε «Βανδή» για να κρύψει από τους γονείς της ότι τραγουδούσε.
Έχει παντρευτεί τον Ντέμη Νικολαΐδη, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη (8 Φεβρουαρίου 2004) και ένα γιο (21 Αυγούστου 2007). Το 2003 εμφανίστηκε μαζί με τον σύζυγο της Ντέμη Νικολαΐδη στην εκπομπή του Discovery Channel «Europe's Richest People» αφού η περιουσία της φτάνει τα 11.000.000 ευρώ.

Καριέρα

Η Δέσποινα Βανδή έχει κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους σε Ελλάδα και Κύπρο και κάποιοι δίσκοι έχουν κυκλοφορήσει διεθνώς. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1994, αφού παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού και φωνητικής. Για αρκετά χρόνια εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα της συμπρωτεύουσας, έχει συνεργαστεί με τον Αντώνη Ρέμο την εποχή που οι μόνοι που τους γνώριζαν ήταν το κοινό της Θεσσαλονίκης.

1994-1996: Πρώιμα έτη

Η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Γέλα μου το 1994 από την Minos EMI. Ο δίσκος αυτός ξεχώρισε από το ντουέτο Το Αδιέξοδο με το Γιάννη Πάριο, σε στίχους Βασίλη Καρρά και τα τραγούδια "Γέλα μου" και "Δεν υπάρχει τίποτα".
Το 1996 η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε τον επόμενο δίσκο της, Εσένα Περιμένω. Μεταξύ των επιτυχιών του άλμπουμ, τα Εσένα Περιμένω, Δεν Πεθαίνει Η Αγάπη και Έφυγες, τραγούδια γραμμένα από το φίλο της και τωρινό μουσικό παραγωγό Τόνυ Κονταξάκη.

1997-1999: Επιτυχία

Το 1997 συνεργάστηκε με τον τραγουδοποιό Φοίβο, ο οποίος έγραψε τα τραγούδια για το άλμπουμ Δέκα Εντολές, το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο. Η συνεργασία τους αποδείχθηκε επιτυχημένη τα επόμενα χρόνια. Αργότερα το ίδιο έτος, της προτάθηκε να υποδυθεί ένα ρόλο guest star στην τηλεοπτική σειρά Δύο ξένοι, ρόλο τον οποίο αποδέχτηκε. Υποδύθηκε μία λαϊκή τραγουδίστρια ενός μικρού κέντρου διασκέδασης της εθνικής οδού, που μπόρεσε να αλλάξει τη σεξουαλικότητα του ομοφυλόφιλου πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Ο επόμενος δίσκος της ήταν οι Προφητείες. Κυκλοφόρησε το 1999 και έγινε χρυσός την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του. Στη συνέχεια έγινε τριπλά πλατινένιος. Αργότερα την ίδια χρονιά, η Δέσποινα έδωσε την πρώτη της σόλο συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού με κοινό 7.000 θεατών.

Περίοδος 2000-2003

Το 2000 η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε το single Υποφέρω. Ο δίσκος αυτός έγινε 6πλα πλατινένιος και βραβεύτηκε ως το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών στην Ελλάδα, από τον Richard Branson της Virgin. Το φθινόπωρο του 2001 η Δέσποινα και ο Φοίβος αποφάσισαν να υπογράψουν συμβόλαιο με τη Heaven Music, μία νέα δισκογραφική εταιρία, μέλος του Athena Group (το μεγαλύτερο media group στην Ελλάδα). Η επόμενη επιτυχία της Δέσποινας Βανδή, το Γεια (2001), ήταν ένα διπλό άλμπουμ με 21 νέα τραγούδια. Το άλμπουμ έγινε 4πλά πλατινένιο. Πολλά από τα τραγούδια του άλμπουμ έγιναν επιτυχίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε γείτονες χώρες, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος. Με τη λήξη αυτού του έτους, η Βανδή έδωσε στη Θεσσαλονίκη δωρεάν συναυλία με περισσότερους από 62.000 θεατές.
Το 2002 η Δέσποινα τιμήθηκε με το βραβείο Ελληνίδα Καλλιτέχνις με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο διαγωνισμό του World Music Awards του 2002 στο Μόντε Κάρλο[1]. Ήταν η πρώτη φορά που αυτό το βραβείο απονεμήθηκε σε Έλληνα καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Επίσης στις 8 Μαρτίου του 2002 το σύστημα των πολλαπλών πωλήσεων παύει να ισχύει. Έτσι οι πωλήσεις των διπλών άλμπουμ παύουν πλέον να διπλασιάζονται. Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος του 2003 κυκλοφόρησε το cd-single "Άντε Γεια", που έγινε 3πλά πλατινένιο, επανακυκλοφορεί αυτήν την φορά όμως με τον δίσκο "Γεια". Το CD ονομάζεται "Γεια-Άντε Γεια collectors edition". Τέλος το 2003 η Δέσποινα κυκλοφορεί το πρώτο της DVD με τίτλο Δέσποινα Βανδή: The Video Collection '97-'03. Το DVD αυτό γίνεται χρυσό και μάλιστα ήταν το πρώτο DVD στην Ελλάδα που διακρίθηκε με χρυσή απονομή αφού, μέχρι τότε, κανένα άλλο DVD δεν κατάφερε να γίνει χρυσό ή πλατινένιο.[2]

Δέσποινα Βανδή: Live

Tο χειμώνα 2003 η Βανδή κυκλοφορεί σε διπλό άλμπουμ την συναυλία που έδωσε στο Λυκαβητό λίγο πριν φύγει για την Ισπανία για να ακολουθήσει τον Ντέμη, ο οποίος πήρε μεταγραφή για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην Ισπανία γεννήθηκε και η κόρη της Δέσποινας και του Ντέμη, Μελίνα. Η συναυλία αυτή ήταν sold out. Η Βανδή εμφανώς συγκινημένη και με δάκρυα στα μάτια μίλησε στους fans της λέγοντας: "Θα μου λείψετε πολύ, θα σας σκέφτομαι εκεί που θα πάω" κάνοντας το στάδιο να την αποθεώνει αλλά και να στεναχωριέται ταυτόχρονα που η αγαπημένη τους τραγουδίστρια θα έφευγε. Το άλμπουμ αυτό έγινε πλατινένιο μέσα σε μία μέρα.[3]

2003: Διεθνής καριέρα

Το τραγούδι "Gia", σε στίχους και μουσική Φοίβου, εισχώρησε στη διεθνή μουσική σκηνή και το 2003 έφτασε τη Νο1 θέση σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Billboard και Music Week)[4] ενώ το τραγούδι "Opa opa" έφτασε στο νούμερο 3 στις Η.Π.Α (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Billboard) [5]. Από τότε, έχει κυκλοφορήσει ως CD single σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Βόρεια Αφρική, καθώς επίσης έχει συμπεριληφθεί σε πάνω από 120 CDs με διάφορους καλλιτέχνες παγκοσμίως. Τα τρία πρώτα της διεθνή singles, Gia (2003), Opa Opa (2004) και Come Along Now (2005) μπήκαν στις λίστες όλου του κόσμου. Τα πρώτα διεθνούς κυκλοφορίας άλμπουμ της, ονομάστηκαν από τα τραγούδια της Gia και Come Along Now. Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πορτογαλίας "Radio Nova Era" την τίμησε με το βραβείο της "Καλύτερης διεθνούς τραγουδίστριας χορευτικού τραγουδιού για το 2004" στο Gala Radio Nova Era, που έλαβε χώρα στις 24 Απριλίου στο Πόρτο.
Έκανε μία εμφάνιση στη γερμανική εκπομπή Top of the Pops όπου παρουσίασε το τραγούδι της "Gia"[6], καθώς συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία εκείνης της εβδομάδας "διάσημοι καλλιτέχνες με τις καλύτερες πωλήσεις". Η δουλειά της έχει κυκλοφορήσει ως remix από γνωστούς DJs και παραγωγούς, όπως μεταξύ άλλων οι Armand Van Helden, Milk & Sugar, Nick Skitz, Roger Sanchez, Junior Vasquez, Pete Tong, Bass Bumpers, DJ Gregory, Level K, XTM, Minimal Chic και Highpass. Οι δίσκοι της Gia και Opa-Opa μπήκαν στην λίστα οι Δίσκοι της Εβδομάδας στις χορευτικές εκπομπές του BBC Radio 1[7]. Στο τέλος του Αυγούστου του 2004 πραγματοποίησε συναυλία στο Beatstock Festival της Νέας Υόρκης.

Περίοδος 2004-2008

Μετά τη γέννηση της κόρης της Μελίνας στην Ισπανία, στις 08/2/2004, ταξίδεψε στην Ελλάδα και κυκλοφόρησε το νέο της δίσκο με τίτλο Στην αυλή του παραδείσου, ο οποίος έγινε διπλά πλατινένιος ύστερα απο την επανακυκλοφορία του το 2005 με τίτλο Στην αυλή του Παραδείσου Special Edition, ο οποίος περιείχε τέσσερα νέα τραγούδια και ένα DVD με 18 βιντεοκλίπ από το 2001 μέχρι το 2005, με τίτλο Δέσποινα Βανδή The Video collection 2001-2005. To άλμπουμ Στην αυλή του Παραδείσου και το άλμπουμ Στην αυλή του Παραδείσου Special Edition χάρισαν στην Δέσποινα Βανδή έξι βραβεία σε δύο χρόνια στα Mad Video Music Awards. Τα τρία πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν για την Βανδή στα Mad Video Music Awards του 2005 , ενώ τα άλλα τρία απονεμήθηκαν στα Mad Video Music Awards του 2006. Έχοντας κερδίσει τρία κάθε χρόνο η Δέσποινα Βανδή γίνεται ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα βραβεία σε δύο συνεχόμενες απονομές των βραβείων Mad Video Music Awards. [8] [9] Το καλοκαίρι του 2006 η Δέσποινα Βανδή πραγματοποίησε συναυλίες στην Ελλάδα, με την πρώτη στο Λυκαβηττό, συγκεντρώνοντας 8.000 θαυμαστές της. Τον χειμώνα του 2006 κυκλοφόρησε το cd-Single Κάλαντα το οποίο έγινε διπλά πλατινένιο δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του. [10]
Το χειμώνα του 2007 κυκλοφόρησε το νέο δίσκο της με τίτλο "Δέκα Χρόνια Μαζί", ένα επετειακό cd που επισφράγιζε τα δέκα χρόνια κοινής πορείας της με τον Φοίβο. Υπολογίζετε πως το άλμπουμ έχει πουλήσει 56.000 πωλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Τον Ιούλιο του 2008 η Δέσποινα Βανδή κυκλοφόρησε ξανά το δίσκο "10 Χρόνια Μαζί". Αυτή την φορά όμως ο δίσκος περιείχε επίσης ένα νέο τραγούδι με τίτλο "Ιt's Destiny". Στον δίσκο αυτό προστέθηκαν και οι πωλήσεις του δίσκου "10 Χρόνια Μαζί" μιας και ο δίσκος είναι επανέκδοση.

Περίοδος 2009-2010

Το 2009 η Δέσποινα Βανδή δεν εμφανίζεται σε κανένα νυχτερινό κέντρο της Αθήνα ή της Θεσσαλονίκη αλλά προτίμησε να ξεκουραστεί μετά από την μεγάλη πολυετή της εμφάνιση στις πίστες. Όμως θεωρεί καλή ευκαιρία να πραγματοποιήσει φιλανθρωπικές συναυλίες στην Κύπρο. Οι συναυλίες αυτές χάρισαν στη Βανδή πλατινένια απονομή του άλμπουμ "10 Χρόνια Μαζί" στην Κύπρο μετά από την πλατινένια απονομή του άλμπουμ στην Ελλάδα. Μετά από αυτές τις συναυλίες στην Κύπρο η Βανδή είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει μεγάλες συναυλίες σε Η.Π.Α και Καναδά[11]. Μετά την ανακοίνωση για την περιοδεία της Δέσποινας στην Αμερική έρχεται και η ανακοίνωση από το επίσημο site της Δέσποινας για τη συνεργασία της Δέσποινας με τους Goin' Through για μια μεγάλη περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα[12]. Επίσης η Δέσποινα έχει κλείσει συμφωνία με το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς για την διεξαγωγή μιας συναυλίας στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τα έσοδα προορίζονται για τις υποχρεώσεις της ομάδας.[13]. Στις 16 Ιουνίου η Βανδή κάνει την επάνοδό της, μετά από ένα χρόνο δισκογραφικής αποχής, με το τραγούδι "Υπάρχει ζωή" ένα δυνατό ποπ - ροκ κομμάτι με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. [14]. Το τραγούδι ακούστηκε σε πρώτη μετάδοση από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Ρυθμός 94,9". Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού είναι από τον επί χρόνια συνεργάτη της Δέσποινας, Φοίβο. Στις 24 Ιουνίου η Δέσποινα παρουσιάζει στα Mad Video Music Awards 2009, στο θέατρο Βράχων, το νέο της τραγούδι με τίτλο "Υπάρχει ζωή". Στις 29 Ιουνίου η Δέσποινα δίνει την έναρξη για το Long Hot Summer Tour με τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη η οποία ήταν sold out. Επίσης η Δέσποινα Βανδή έσπασε το ρεκόρ προπώλησης εισητηρίων αφού για την συναυλία της στην Ολυμπία προπωλήθηκαν 3,000 εισητήρια [15] Μετά από 32 sold out συναυλίες και 150.000 εισητήρια η περιοδεία θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες περιοδείες της χρονιάς [16]. Στις 2 Νοεμβρίου η Δέσποινα αποχωρεί από τη Heaven και ακολουθεί τον Φοίβο στη νέα δισκογραφική εταιρία που δημιουργεί [17]. Στις 11 Δεκεμβρίου η Δέσποινα επανέρχεται στη νυχτερινή ζωή. Συγκεκριμένα εμφανίζεται στο Politia live clubbing στη Θεσσαλονίκη με τους Going Through. Την επόμενη μέρα, στις 12 Δεκεμβρίου, κυκλοφορεί από την Heaven ο δίσκος "Δέσποινα Βανδή - Greatest Hits 2001-2009" ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες της. Ο δίσκος κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: Την απλή έκδοση (1cd) με 16 τραγούδια και την deluxe edition (2 cds + 1 dvd) με 32 τραγούδια και 27 βιντεοκλίπ[18]. Μετά από τις επιτυχείς εμφανίσεις της στη Θεσσαλονίκη, η Δέσποινα Βανδή είναι έτοιμη να επιστρέψει στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Είναι μια σημαντική στιγμή για την ίδια και τους θαυμαστές της, αφού πέρασαν δύο χρόνια απουσίας της από την Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Η Δέσποινα πρόκειται να εμφανιστεί στο Thalassa και μαζί της, πρόκειται να εμφανιστούν οι 48 ώρες το συγκρότημα που συμμετείχε στο X-Factor 2. Οι εμφανίσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Απριλίου και το πρόγραμμα προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου. [19] Η Βανδή, επίσης, εμφανίστηκε στις 14 Μαρτίου στην εκπομπή Chart Show, το σόου του καναλιού Alpha TV. [20] Ακόμα, η Βανδή τραγουδήσε ζωντανά το νέο της τραγούδι μόνο για τους ακροατές του ραδιοφώνου Δρόμος 89,8 FM που κέρδισαν προσκλήσεις VIP. Επίσης, οι ακροατές που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν το νέο τραγούδι συμμετείχαν και στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού. [21] Το νέο τραγούδι κυκλοφορήσε στις 22 Μαρτίου σε όλα τα ραδιόφωνα της Ελλάδας και αποτελεί το πρώτο άκουσμα από το επερχόμενο album της Δέσποινας Βανδή που θα κυκλοφορήσει πριν από το καλοκαίρι. [22] To νέο τραγούδι της Δέσποινας Βανδή έχει τίτλο "Κορίτσι Πράμα part 1" και κινείται σε pop-rock ρυθμούς. Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού είναι εμπνευσμένοι από τον Φοίβο. [23] Το video clip του τραγουδιού γυρίστηκε στις 22 Μαρτίου στο "Διογένης Studio". [24] Όπως αποκάλυψε η ίδια η Δέσποινα Βανδή το τραγούδι «Κορίτσι Πράμα» είναι το πρώτο μέρος του τραγουδιού και σύντομα θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος. Κάτι τέτοια γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα καθώς κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν έχει κυκλοφορήσει το τραγούδι του σε συνέχεια. [25]

Βραβεύσεις

Η πρώτη βράβευση της Βανδή έγινε το 2000 από τον διευθυντή των Virgin Megastores του Λονδίνου, για την επιτυχία του cd-single Υποφέρω, ως το πιο εμπορικό cd-single όλων των εποχών στην Ελλάδα. Το 2001 βραβεύτηκε με το "World Best Selling Greek Artist 2001" ("Έλληνας Καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον Κόσμο για το 2001") στον διαγωνισμό "World Music Awards" ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μόντε Κάρλο. Ήταν η πρώτη φορά όπου ένας Έλληνας καλλιτέχνης που ζει στην Ελλάδα βραβεύτηκε σε αυτόν τον διαγωνισμό. Το cd της με τίτλο "Γεια", της χάρισε το βραβείο αυτό, αφού μέσα σε 11 μέρες έγινε 4 φορές πλατινένιο. Το 2003 η Δέσποινα Βανδή κέρδισε στα βραβεία "Αρίων" το βραβείο της Καλύτερης Τραγουδίστριας της χρονιάς αλλά και το βραβείο για τις περισσότερες πωλήσεις για το άλμπουμ "Γεια". Το 2003 αναδείχθηκε "Best International Artist" (Η Καλύτερη Διεθνής Τραγουδίστρια) στα βραβεία του Star Radio Awards στις Η.Π.Α ενώ το "Gia" αναδείχθηκε στην 11η θέση των Top Singles για το 2003 ενώ ήταν στην πρώτη θέση σε πολλά μέρη του πλανήτη (Γερμανία, Αυστραλία, Η.Π.Α., Τσεχία, Αυστρία, Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο, Σουηδία, Ρουμανία, Αγγλία). Το 2004, το "Come Along Now" έγινε στη Ρωσία το δεύτερο πιο εμπορικό τραγούδι, σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων. Γι' αυτό, ο μεγαλύτερος σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικός σταθμός της Ρωσίας, ο Hit Fm της έδωσε ένα ειδικό τιμητικό βραβείο σε μια εκδήλωση-συναυλία. Ακολούθησαν βραβεύσεις στα Mad Video Music Awards: το 2005 αναδείχθηκε νικήτρια στα βραβεία του τηλεοπτικού σταθμού Mad, αποσπώντας το βραβείο για το καλύτερο video clip στην κατηγορία Σύγχρονο Λαϊκό, με το τραγούδι "Happy End", το βραβείο της Καλλιτέχνιδας της Χρονιάς και το βραβείο για την πιο καλοντυμένη καλλιτέχνιδα στο τραγούδι "Come Along Now". To 2006 κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο βιντεοκλιπ στην κατηγορία Σύγχρονο Λαϊκό με το τραγούδι "Στην Αυλή του Παραδείσου" και το βραβείο για το καλύτερο χορευτικό βιντεοκλίπ με το τραγούδι "Jambi" αλλά και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας με το τραγούδι "Στην Αυλή του Παραδείσου". Το 2007 κέρδισε εκ νέου το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας με το τραγούδι "Κάλαντα" αλλά και το βραβείο για το καλύτερο video clip ντουέτο με το τραγούδι "Αμανέ". Το 2008 η Δέσποινα Βανδή κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Τραγουδίστριας της χρονιάς. Τον Δεκέμβριο του 2007, με το άλμπουμ της "10 Χρόνια Μαζί", βραβεύτηκε για την δεκαετή προσφορά της στο τραγούδι.

Συναυλίες

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της συνεργασίας της με τον Φοίβο, πραγματοποίησε συναυλίες σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη. Το 1999, η συναυλία της στην οδό Σταδίου προκάλεσε το κλείσιμο της οδού. Το 2001 έδωσε συναυλία για χάρη του συλλόγου "Ελπίδα" στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η συναυλία συγκέντρωσε 15.000 ανθρώπους και πωλήθηκαν όλα τα εισιτήρια. Από την συναυλία συγκεντρώθηκαν 100.000.000 δραχμές (300.000 ευρώ) τα οποία δόθηκαν όλα στο σύλλογο "Ελπίδα". Το καλοκαίρι του 2001 έδωσε μια δωρεάν συναυλία στην Θεσσαλονίκη με περισσότερους από 62.000 θεατές. Το καλοκαίρι του 2002 15.000 θαυμαστές της παρακολούθησαν σε συναυλία που έδωσε στην Κύπρο. Αμέσως μετά έδωσε δυο συναυλίες στην Αυστραλία. Το καλοκαίρι του 2003, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ισπανία όπου και θα γεννούσε την κόρη της, η Δέσποινα Βανδή έδωσε συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού, με παρουσία 8.000 θαυμαστών της. Η συναυλία αυτή κυκλοφόρησε σε cd με τίτλο "Live". Στα μέσα Αυγούστου του 2004 πραγματοποίησε δυο μεγάλες συναυλίες, στο "dance festival Beatstock" που διοργανώνεται από το ραδιοφωνικό σταθμό των Η.Π.Α KTU. Στις αρχές του Οκτωβρίου, πραγματοποίησε επιπλέον τέσσερις μεγάλες συναυλίες στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Ατλάντικ Σίτυ και στο Τορόντο του Καναδά. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης Hit FM της δίνει ένα ειδικό τιμητικό βραβείο σε εκδήλωση-συναυλία την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 60.000 θεατές. Στα τέλη Μαρτίου του 2005 έδωσε αφιλοκερδώς μια μεγάλη συναυλία στην Θεσσαλονίκη, για τα άτομα με ειδικές ικανότητες, στο "Πάλαι ντε Σπορ", με περισσότερους από 10.000 θεατές. Το καλοκαίρι του 2005 ξεκίνησε περιοδεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου. Σταθμός αυτής της χρονιάς η συναυλία στην Κύπρο, στο "Τσιρείο Στάδιο". Τρεις μέρες μετά δόθηκε και η συναυλία στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα παιδιά του "Παιδικού Αναρρωτηρίου" του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Το καλοκαίρι του 2006 έδωσε συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η πρώτη συναυλία στο Λυκαβηττό συγκέντρωσε περισσότερους από 8.000 θαυμαστές της, τρία χρόνια μετά την μεγάλη συναυλία το 2003 στον ίδιο χώρο. Το 2006, έκανε επίσης, την μεγαλύτερη συναυλία της χρονιάς στο κλειστό του ΟΑΚΑ για τα παιδιά του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος με 80.000 θεατές. Το 2008 τραγούδησε σε διάφορα νυχτερινά κέντρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ενώ πραγματοποίησε και κάποιες συναυλίες. Μερικές από αυτές πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία και στην Κύπρο. Μετά τις συναυλίες της Δέσποινας στην Κύπρο ακολουθεί το Tour της Δέσποινας στην Βόρεια Αμερική τον Μάϊο του 2009. Το tour αυτό ήταν άκρως επιτυχημένο μιας και όλες οι συναυλίες τόσο στον Καναδά όσο και στις Η.Π.Α έγιναν sold-out. [26]

Συνεργασίες

Σοφία Βόσσου, Γιάννης Πάριος, Τόλης Βοσκόπουλος, Γιώργος Λεμπέσης, Νότης Σφακιανάκης, Αντώνης Ρέμος, Γιώργος Μαζωνάκης, Σάκης Ρουβάς, Βασίλης Καρράς, Χάρης Βαρθακούρης, Δήμος Μπέκε, Λάμπης Λιβιεράτος, Λευτέρης Πανταζής, Κωσταντίνα, Στέφανος Κορκολής, Κώστας Δόξας, Νίκος Κουρκούλης, Ελένη Πέτα, Μαριάντα Πιερίδη, Θεανώ, Ελένη Καρουσάκη, Χριστίνα Φαρμάκη, Θάνος Καλλίρης, Άγγελος Διονυσίου, Γιάννης Βαρδής, Ευριδίκη, Χρήστος Νικολόπουλος, Καίτη Γαρμπή, Ελεάνα Παπαιωάννου, Φίλοι για πάντα, Θεόδωρος Πολυκανδριώτης, Διονύσης Σχοινάς, Στάθης Αγγελόπουλος, Πέγκυ Ζήνα, Φιόνα

Συμμετοχές σε δίσκους

- Η Δέσποινα στο παρθενικό της άλμπουμ Γέλα μου,τραγουδά ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο για ένα «Αδιέξοδο». - Η Δέσποινα Βανδή ερμηνεύει το τραγούδι "Πρώτη Γνωριμία" στη συλλογή του Αλέξη Παπαδημητρίου με τίτλο "ο Κύκλος του Έρωτα". - 1996 η Δέσποινα Βανδή είναι η δεύτερη φωνή σε δύο τραγούδια του Νότη Σφακιανάκη, το "Δεν θα πας πουθενά" και το "Με τα μάτια μιλάμε εμείς". - Κάνει δεύτερο ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο στο τραγούδι "Σε Συγχωρώ" το οποίο βρίσκεται στο δίσκο του με τίτλο "Η Μοναξιά μέσ' απ' τα μάτια μου". - Το 1999 δανείζει την φωνή της για μεταγλώτιση κινουμένων σχεδίων με τίτλο "Μουλάν"! - Ακόμη βοηθά το νεοεμφανιζόμενο Γιώργο Λεμπέση στην καριέρα του με το ντουέτο που είχε τεράστια επιτυχία "Κατάλληλες Προϋποθέσεις". - Το 2003 στο καινούργιο άλμπουμ του Τόλη Βοσκόπουλου συμπεριλαμβάνονται δύο ντουέτα με τη Δέσποινα.Το «Εύφλεκτα Υλικά» και το «Ακόμα μια φορά μαζί».

Δέσποινα Βανδή και θαυμαστές

Έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες θαυμαστών (fan clubs) γι' αυτήν σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι ένθερμοι θαυμαστές της την ακολουθούν όπου κι αν πηγαίνει και την υποστηρίζουν σε ό,τι κι αν κάνει.

Πωλήσεις

Η Δέσποινα Βανδή αποτελεί μια από τις πιο εμπορικές Ελληνίδες τραγουδίστριες στην Ελλάδα με πάνω απο 12 πλατινένιους δίσκους μέσα σε δέκα χρόνια, βραβείο world music awards και ρεκορ Sold out. Έχει κυκλοφορήσει 8 δίσκους στην Ελλάδα από το 1994 μέχρι το 2008 οι οποίοι της έχουν χαρίσει πωλήσεις άνω των 1.500.000. Οι πωλήσεις των δίσκων της είναι: ο δίσκος "Γεια" με 400.000 πωλήσεις και "Γειά+Άντε Γεια" με 400.000 πωλήσεις, το "Υποφέρω" με 150.000 πωλήσεις, οι "Προφητείες" με 150.000 πωλήσεις, ο δίσκος με τίτλο "Στην Αυλή του Παραδείσου-Special Edition" με πωλήσεις 110.000, ο δίσκος "Δέκα Εντολές" με 100.000 πωλήσεις, ο δίσκος "Στην Αυλή του Παραδείσου" με 110.000 πωλήσεις, το single "Σπάνια" με 25.000 πωλήσεις, το single "Άντε Γεια" 60.000 πωλήσεις, το άλμπουμ "Live" με 40.000 πωλήσεις, το single "Gia" με 10.000 πωλήσεις, το single "Come Along now" με 20.000 πωλήσεις, το single "Κάλαντα" με 30.000 πωλήσεις, το άλμπουμ "10 Χρόνια Μαζί" με 36.000 πωλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, το άλμπουμ "10 Χρόνια Μαζί: It's Destiny" με 36.000 πωλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο" και το DVD Δέσποινα Βανδή: The Video Collection '97-'03 με 6.000 πωλήσεις.

Δισκογραφία

Άλμπουμ

  • 1994: Γέλα μου
  • 1996: Εσένα περιμένω
  • 1997: Δέκα εντολές ( 2πλα Πλατινένιο) [27]
  • 1999: Προφητείες (3πλα πλατινένιο)[28] [29]
  • 2001: Γειά (4πλα πλατινένιο)[30] [31] [32] [33]
  • 2002: Γειά + Άντε γειά': Collector's edition (4πλα πλατινένιο)
  • 2003: Live (Πλατινένιο)[3]
  • 2004: Στην αυλή του Παραδείσου (2πλά πλατινένιο)[2]
  • 2005: Special Edition (2πλά πλατινένιο)
  • 2007: 10 χρόνια μαζί (Πλατινένιο στην Ελλάδα)[34] (Πλατινένιο στην Κύπρο)[35]
  • 2008: 10 χ.μ.: It's Destiny (Πλατινένιο στην Ελλάδα) (Πλατινένιο στην Κύπρο)

Από το 1997 χρυσοί και πλατινένιοι χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την ελληνική δισκογραφία οι δίσκοι που ξεπερνούν τις 25.000 και τις 50.000 πωλήσεις αντίστοιχα.
Από το 2002 χρυσοί και πλατινένιοι χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την ελληνική δισκογραφία οι δίσκοι που ξεπερνούν τις 20.000 και τις 40.000 πωλήσεις αντίστοιχα.
Από το 2006 χρυσοί και πλατινένιοι χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την ελληνική δισκογραφία οι δίσκοι που ξεπερνούν τις 15.000 και τις 30.000 πωλήσεις αντίστοιχα.
Από το 2009 χρυσοί και πλατινένιοι χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την ελληνική δισκογραφία οι δίσκοι που ξεπερνούν τις 6.000 και τις 12.000 πωλήσεις αντίστοιχα.

CD-singles

  • 1998: Σπάνια (Πλατινένιο) [36]
  • 2000: Υποφέρω (6πλα πλατινένιο σε Ελλάδα) [37] (4πλα πλατινένιο στην Κύπρο)
  • 2002: Άντε γειά (3πλα πλατινένιο)[36]
  • 2003: Gia (Χρυσό στην Ελλάδα) [2]
  • 2004: Opa opa
  • 2004: Come along now (Πλατινένιο)[36]
  • 2006: Κάλαντα (2πλά πλατινένιο) [38]

Από το 1997 χρυσά και πλατινένια χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την ελληνική δισκογραφία τα cd-singles που ξεπερνούν τις 12.500 και τις 25.000 πωλήσεις αντίστοιχα.
Από το 2002 χρυσά και πλατινένια χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την ελληνική δισκογραφία τα cd-singles που ξεπερνούν τις 10.000 και τις 20.000 πωλήσεις αντίστοιχα.
Από το 2006 χρυσά και πλατινένιά χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την ελληνική δισκογραφία τα cd-singles που ξεπερνούν τις 7.500 και τις 15.000 πωλήσεις αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου