Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ!

Μια νέα συσκευή χειρός που αποστέλλει μαγνητικούς παλμούς στο πίσω μέρος του κεφαλιού, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές λύσεις (χάπια και ξεμάτιασμα) στην αντιμετώπιση των ημικρανιών. 

Έρευνα έδειξε ότι με τη χρήση μιας νέας συσκευής- χειρός, στο 40% των ασθενών που υποφέρουν από ημικρανίες, ο πόνος σταμάτησε μετά από δύο ώρες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες και ότι η χρήση της συσκευής είναι εύκολη. Ωστόσο, οι γιατροί επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να ρυθμιστεί το χρονοδιάγραμμα των δόσεων. Το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν, στη Νέα Υόρκη, διεξήγαγε την έρευνα, για να μελετήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συσκευής.
Η συσκευή χειρός εκπέμπει ένα ενιαίο παλμό διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (ΕΕΜ), που διαταράσσει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου που προκαλεί τα προκαταρκτικά συμπτώματα της ημικρανίας με αύρα.
Αύρες είναι τα νευρολογικά συμπτώματα (στην αίσθηση, την όραση, την κίνηση ή την ομιλία) που εμφανίζονται πριν από την ημικρανία. Τα οπτικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως κηλίδες φωτός και ζιγκ-ζαγκ φωτεινές γραμμές. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το μούδιασμα και δυσκολίες στην ομιλία.
Στη μελέτη, ζητήθηκε σε 200 ασθενείς η χρήση της συσκευής για τη θεραπεία των ημικρανιών με αύρα. Στους μισούς δόθηκε πλασματική θεραπεία.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Neurology, έδειξαν ότι η συσκευή ήταν πολύ περισσότερο αποτελεσματική από την πλασματική θεραπεία. 

Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου