Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

WI-FI-ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!

Wireless Fidelity (Wi-Fi)…οι δύο λέξεις του πρωτοκόλλου ασύρματης δικτύωσης μεταξύ συσκευών, που άνοιξαν τον δρόμο του Internet στη πλειοψηφία του κόσμου τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια (και δει στη χώρα μας, που η κατηγορία των laptop υπολογιστών «φοριέται» πολύ), διότι απαλλάσσει τον χρήστη από την αναγκαιότητα των καλωδίων που απαιτεί για να λειτουργήσει η ενσύρματη δικτύωση, γνωστή και ως Ethernet.



Όμως υπάρχει ένα σημείο, σχετικά μελανό, που δεν είναι άλλο από αυτό της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων. Βέβαια όταν η χρήση της ασύρματης δικτύωσης περιορίζεται αποκλειστικά στη χρήση του Internet, τότε η ταχύτητα του Wi-Fi είναι επαρκής, αλλά θέλουμε πχ. να επικοινωνούν δύο ή παραπάνω υπολογιστές (ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή) μεταξύ τους ή όταν (με το καλό) αποκτήσουμε Internet οπτικών ινών, τότε αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα. Προς το παρόν η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί το πιο σύγχρονο πρωτόκολλο Wi-Fi να αποδώσει (το λεγόμενο Wi-Fi n), έχουν θεωρητικό όριο τα 154Mbit ανά δευτερόλεπτο (δια του 8 = 19,25 MegaByte), με την πραγματική να φτάνει με τα βίας τα 100 με 120 Mbit/s.

Το μέλλον όμως προδιαγράφεται αρκετά…γρήγορο: με την επόμενη εξέλιξη του ασύρματου πρωτοκόλλου, ήτοι το Wi-Fi ac, η ταχύτητα θα φτάσει (και ξεπεράσει) το 1Gbit/s (128ΜΒyte ανά δευτερόλεπτο)! Η έλευση του έχει τοποθετηθεί προς το τέλος του 2011 για την αρχική μορφή και ένα χρόνο μετά (τέλη 2012) το νέο πρωτόκολλο θα λάβει την τελική και οριστική μορφή του. Μέχρι τότε θα έχουν λανσαριστεί κάποια ενδιάμεσα στάδια, με ταχύτητες – σκαλοπάτια μέχρι το 1Gbit/s, όπως 300Mbit/s, 450Mbit/s και 600Mbit/s. Τελικά το μέλλον προδιαγράφεται να είναι ασύρματο αλλά και γρήγορο…


Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου