Φοροδιαφυγή τέλος! Καλά, μην τρελαινόμαστε κιόλας, ας ξεκινήσουμε απο την μείωση της και μετά βλέπουμε, η αλήθεια είναι πάντος οτί η κυβέρνηση ετοιμάζεται για κυνήγι... για να δούμε τι "ψάρια" θα πιάσει!
Από τη μία ενεργοποιείται το «πόθεν έσχες» και ταυτόχρονα έρχονται εκτεταμένες διασταυρώσεις εισοδήματος και ακινήτων.
ο «πόθεν έσχες» θα ισχύσει για όλους τους φορολογουμένους, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της Εφορίας θα μπουν 700 με 750 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά μέσο όρο δηλώνουν εισοδήματα ακόμη και κάτω από το όριο της... φτώχειας (10.500 ετησίως).
Για την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» θα αλλάξει ριζικά το έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) στο οποίο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στοιχεία για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων (ακίνητα, μεγάλες αγορές, έξοδα πιστωτικών καρτών, δίδακτρα και εκτός απρόοπτου και καταθέσεις).Η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα (το σχέδιο νόμου που θα τεθεί προς διαβούλευση θα είναι έτοιμο εντός του μήνα), καθώς και οι υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές, που προωθούνται π.χ. στη δημόσια διοίκηση, θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στους κοινοτικούς εταίρους, για να στηριχθεί το αίτημα για τριετή παράταση στη διαδικασία μείωσης του υπερβολικού ελλείμματος.
Πιο αναλυτικά, την ενεργοποίηση του «πόθεν έσχες» προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε πως δεν θα αυξηθεί ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής και ότι μπαίνει τέλος στις περισσότερες μορφές αυτοτελούς φορολόγησης και στις «χαριστικές φοροαπαλλαγές».
Κρίσιμο
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός για το θέμα του «πόθεν έσχες» στη συνέντευξη ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεσα ένα σύγχρονο σύστημα διασταύρωσης και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης.
«Το σύστημα αυτό μπορεί να στηριχθεί σε έναν συνδυασμό κινήτρων κι αξιοποίησης της τεχνολογίας. Υπάρχει προφανώς ζήτημα διεύρυνσης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής του «πόθεν έσχες».
Ομως γενικότερα πρόθεση είναι να πάμε σε ένα σύστημα φορολογικών δηλώσεων τόσο στα εισοδήματα όσο και στη συνολική περιουσιακή κατάσταση των πολιτών, ένα είδος «πόθεν έσχες» για όλους», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού διαφοροποιηθεί ριζικά το Ε1 και δηλώνονται όλα τα στοιχεία, θα ξεκινήσει... ηλεκτρονικός έλεγχος για κάθε αλλαγή περιουσιακού στοιχείου. Επιπλέον, σε ένα άλλο στάδιο θα πραγματοποιούνται εκτεταμένες διασταυρώσεις των ακινήτων με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι κάτοχοί τους.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης «μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις ακίνητες περιουσίες», στην οποία και θα στηριχθούν οι διασταυρώσεις.
Αλλαγή του ΕΤΑΚ
Τώρα όσον αφορά την αλλαγή του ΕΤΑΚ και τη θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου για την ακίνητη περιουσία, ο υπουργός σημείωσε πως «δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μικρές και μεσαίες περιουσίες» και ότι θα διορθωθούν οι υφιστάμενες αδικίες με χαρακτηριστικότερη τα ακίνητα των off shore.
Τέλος, ο υπουργός έθεσε ουσιαστικά τέλος σε φοροαπαλλαγές και αυτοτελή φορολόγηση (εξαίρεσε τους τόκους), λέγοντας πως «μεγάλη αδικία και άνιση μεταχείριση των πολιτών σηματοδοτεί η πολυπληθής κατηγορία των χαριστικών φοροαπαλλαγών, των εξαιρέσεων και των διάφορων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων χωρίς προφανή κοινωνικοοικονομικά κριτήρια».
Κώστας Τσαχάκης
Πηγή:www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου