Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΞΑΝΑ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΣΤΟΝ CERN


Ξεκινάνε σήμερα, ύστερα από έναν χρόνο διακοπής εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, οι δοκιμές στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, το μηχάνημα του «Μπιγκ Μπάνγκ», το οποίο κοστίζει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος: παρατήρηση του μποζόνιου του Χιγκς!
  
Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων του κόσμου θα τεθεί σε λειτουργία στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) σήμερα το απόγευμα. Η πρώτη δέσμη σωματιδίων θα ξεκινήσει να κάνει τον γύρο του 24 χιλιομέτρων δακτυλίου το Σάββατο, ενώ μία δεύτερη δέσμη θα κινηθεί αντίθετα λίγο αργότερα.

Οι πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων χαμηλής ενέργειας θα ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, ενώ οι μηχανικοί του LHC ελπίζουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η ενέργεια των συγκρούσεων θα έχει αυξηθεί στα 1,2 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV), σπάζοντας έτσι το ρεκόρ που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
Ελπίδα
Συγκρούσεις υψηλότερων ενεργειών, κοντά στα 3,5 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV) έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε και οι φυσικοί του προγράμματος ελπίζουν ότι θα κάνει την εμφάνισή του «το σωματίδιο του Θεού», γνωστό και ως μποζόνιο του Χιγκς.

Τα εξαιρετικά σημαντικά για την επιστήμη πειράματα, που θα λάβουν χώρα στους δακτυλίους του LHC, καθυστέρησαν κατά έναν περίπου χρόνο, αφού τον περσινό Σεπτέμβριο η κατάρρευση της σύνδεσης μεταξύ δύο μαγνητών προκάλεσε μία τρύπα στον επιταχυντή.
Τα «μερεμέτια» στον LHC έχουν τελειώσει από την Τετάρτη και ολόκληρη η ομάδα των επιστημόνων δηλώνει ενθουσιασμένη. Ο αρμόδιος για τους επιταχυντές και την τεχνολογία του CERN, Στιβ Μάγιερς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η διάθεση εδώ είναι φανταστική. Ολοι είναι ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι».

Πηγή:www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου