Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ... ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ



Η δήλωση είναι των ερευνητών Sigrid Dengel και Dominik Aeby, του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New Phytology (Νέα Φυτολογία).
  
Οι επιστήμονες αρχικά ερευνούσαν την επίδραση των κλιματικών συνθηκών στην ανάπτυξη δέντρων που είχαν φυτευτεί το 1953 στην περιοχή Dumfries της Σκοτίας. Τα δέντρα κόπηκαν το 2006 και τομές των κορμών καταψύχθηκαν και φωτογραφήθηκαν με ειδικούς σαρωτές για να διατηρηθεί η κλίμακα μεγέθους.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τους δακτυλίους των δέντρων και τους παρέβαλαν με στοιχεία κλίματος. Σύμφωνα με την παραδοσιακή αντίληψη, οι δακτύλιοι θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτεροι σε εποχές ψηλών θερμοκρασιών, μεγαλύτερης ηλιοφάνειας και βροχόπτωσης.

Πηγή: www.ethnos.gr





Ομως οι μόνοι κύκλοι που είχαν απόλυτη σύμπτωση με τα μεγέθη των δακτυλίων ήταν οι περίοδοι με μεγάλη ένταση κοσμικής ακτινολογίας. Αντίθετα οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν ελάχιστη σύμπτωση με τους δακτυλίους των κορμών.
Οι κοσμικές ακτίνες αυξομειώνονται ανάλογα με τον ηλιακό κύκλο. Ο ήλιος έχει 11ετή κύκλο έντασης με μια κορύφωση των ηλιακών κηλίδων κάθε 11 χρόνια. Οι ηλιακές κηλίδες έχουν μαγνητικό πεδίο που ανακόπτει την κοσμική ακτινοβολία προς τη Γη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ανάπτυξη των δέντρων ήταν μεγαλύτερη σε εποχές που η ηλιακή δραστηριότητα ήταν μειωμένη, όταν έφτανε στη Γη περισσότερη κοσμική ακτινοβολία.
Μιλώντας στο BBC οι επιστήμονες εικάζουν ότι η κοσμική ακτινοβολία αυξάνει το είδος φωτισμού που προάγει την φωτοσύνθεση. Ομως πρόκειται για εικασία που δεν έχει αποδειχτεί ακόμη.
Είναι ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση των Σκοτσέζων επιστημόνων διότι φαίνεται να ενισχύει τις απόψεις άλλων επιστημόνων για την επίδραση του ήλιου στο κλίμα. Επιστήμονες όπως ο Αγγλος Πίερς Κόρμπιν, προτάσσουν τη θεωρία της ηλιακής επίδρασης στο κλίμα της Γης και απορρίπτουν θεωρίες περί ανθρωπογενούς επίδρασης και ειδικά της επίδρασης του διοξειδίου του άνθρακα.
Η έρευνα έχει μεγάλη σημασία για τη δασοπονία. Η Γη περνά από μια φάση εξαιρετικά χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας με μηδενικές κηλίδες. Ταυτόχρονα, η ατμόσφαιρα έχει αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, 380 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σε σύγκριση με 230 ppm πριν εκατό χρόνια. Τα φυτά, άρα και τα δέντρα, αναπτύσσονται παίρνοντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και ενέργεια του φωτός για τη φωτοσύνθεση. Να εικάσουμε λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε εποχή με ιδανικές συνθήκες για τη ανάπτυξη των δέντρων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου