Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ ΤΕΛΙΚΑ?


Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το σχεδιασμό για την καταπολέμηση της νόσου δεν κατάφεραν να δώσουν σαφή εικόνα γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας των εμβολίων. Αρχικά επισήμαιναν ότι περίμεναν τις κλινικές μελέτες που βρίσκονταν σε πειραματικό στάδιο για να αποφανθούν, ενώ σήμερα, αρκετούς μήνες μετά, τονίζουν πως το νέο σκεύασμα δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο, αφού πρόκειται για ένα... συνηθισμένο εμβόλιο που μοιάζει σχεδόν στο σύνολό του με αυτό της εποχικής γρίπης.
Στο μεταξύ όμως το «αντιεμβολιαστικό μπλοκ» που δημιουργήθηκε είναι δύσκολο να καμφθεί, παρά τις σημερινές διαβεβαιώσεις των ειδικών και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 

Πηγή:www.enet.gr





«Οχι στις εγκύους»
Η «Κ.Ε.» παρουσιάζει σήμερα δύο απόψεις για το αν πρέπει ή όχι να εμβολιαστούν δύο βασικές ομάδες του πληθυσμού: τα παιδιά και οι έγκυες. Για αυτές τις ομάδες, άλλωστε, εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες τριβές μεταξύ των επιστημόνων που συμμετέχουν στον εθνικό σχεδιασμό κατά της πανδημίας.
Ο καθηγητής Παιδιατρικής Αν. Κωνσταντόπουλος υποστηρίζει πως θα πρέπει «άφοβα να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας».
*Από την άλλη ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αρ. Αντσακλής, αντίθετα με τα όσα έχει προγραμματίσει το υπουργείο Υγείας, συνιστά «οι έγκυες γυναίκες να το αποφύγουν».
Οπως λέει χαρακτηριστικά: «Καλύτερα είναι να προστατευθούν με άλλους τρόπους ώστε να μη νοσήσουν οι έγκυες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα για εμβολιασμό. Δεν τα γνωρίζουμε τα εμβόλια. Ετσι, αν προφυλαχτούν και δεν πάνε σε χώρους όπου μπορεί να κολλήσουν τον ιό ή αν δεν ταξιδέψουν, δεν θα έχουν και προδιαθεσικούς παράγοντες να υποστούν κάποια επιπλοκή. Εξάλλου, πέρυσι δεν εμβολιάζονταν καν κατά της εποχικής γρίπης, αφού μια έγκυος γυναίκα με κοινή γρίπη δεν μπορεί να κάνει πνευμονία. Πάντως, πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός με τον εμβολιασμό, γι' αυτό και πρέπει να συνιστούμε απλώς να μην εκτίθενται σε κινδύνους».
Ο Αρ. Αντσακλής συμβουλεύει επίσης τους νέους συναδέλφους του γυναικολόγους:
«Μπορούν να περιμένουν. Δεν χρειάζεται όταν τους ρωτάνε οι έγκυες, να συνιστούν τον εμβολιασμό. Ας δούμε πρώτα τι θα γίνει με τους υπόλοιπους. Αλλωστε και οι ίδιες οι γυναίκες όταν μας ρωτάνε αν πρέπει να εμβολιαστούν και τους απαντούμε άσ' το καλύτερα γιατί δεν ξέρουμε ακόμα, καθησυχάζονται...
»Εξάλλου δεν περιμένει κανείς στη χώρα μας να γίνει το ίδιο κακό που έγινε στο εξωτερικό. Είναι άλλες οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα. Η άποψή μου είναι ότι δημιουργείται περισσότερο πανικός από ό,τι είναι το πραγματικό πρόβλημα. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει επιδημία. Στη χώρα μας καμία έγκυος γυναίκα δεν έχει πάθει μέχρι σήμερα κάτι από τη νέα γρίπη και ούτε έχει νοσηλευτεί ποτέ καμία ούτε καν από την κανονική, την εποχική γρίπη», καταλήγει ο γνωστός καθηγητής.
*Υπέρμαχος των εμβολίων κατά της νέας γρίπης είναι ο καθηγητής Παιδιατρικής αλλά και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αν. Κωνσταντόπουλος. Οπως τονίζει κατηγορηματικά: «Τα εμβόλια τόσο κατά της πανδημίας όσο και κατά της εποχικής γρίπης είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά.
«Τελείως ακίνδυνα»
»Το είχα δηλώσει μάλιστα ευθύς εξαρχής. Δυστυχώς όμως μέλη της επιτροπής πανδημίας στις αρχές Ιουλίου υποστήριξαν ότι τα εμβόλια είναι σε πειραματικό στάδιο και επικίνδυνα, αγνοώντας ότι η βιοτεχνολογία στην ιατρική έχει αλλάξει.
»Τη δεκαετία του '70 πράγματι ήταν επικίνδυνα, όμως σήμερα έχουν γίνει τελείως ακίνδυνα και χωρίς παρενέργειες. Δυστυχώς ο κόσμος έμεινε με την εντύπωση του Ιουλίου και δημιουργήθηκε ένα αντιεμβολιαστικό μέτωπο στην Ελλάδα.
»Ετσι σήμερα πολύς κόσμος αρνείται όχι μόνο το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και τα εμβόλια για την εποχική γρίπη ή άλλες ασθένειες. Γι' αυτό ευθύνεται η επιτροπή για την πανδημία».
Ο Αν. Κωνσταντόπουλος αναφέρεται στην ιδανική λύση που είχε προταθεί αρχικά:
«Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών από πολύ νωρίς είχε προτείνει να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 18 ετών. Οχι γιατί η νέα γρίπη είναι βαριά στα παιδιά, ίσα ίσα είναι πιο ήπια από την κοινή γρίπη και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.
Τείχος προστασίας
»Το σκεπτικό μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μπλοκ ώστε κανένα παιδί να μη νοσήσει και να μη μεταφέρει τη γρίπη στο σπίτι του, στους γονείς, στους παππούδες του και επεκταθεί η νόσος στον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό όμως απαιτούσε να υπάρχουν τουλάχιστον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, διότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι περίπου 1,8 εκατ. Αν λοιπόν χρησιμοποιούσαμε 2 δόσεις, έπρεπε να έχει κανείς πολλά εμβόλια.
»Δυστυχώς η επιτροπή πανδημίας δεν ενέκρινε τον εμβολιασμό αυτό για τα παιδιά. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει νόημα στο τέλος να κάνεις το εμβόλιο, διότι δεν προστατεύεται το σύνολο του πληθυσμού.
»Τα παιδιά έπρεπε να είναι πάνω από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επομένως, σήμερα όποιος θέλει μπορεί να εμβολιάσει το παιδί του απλώς και μόνο για τη δική του προστασία, όχι για να δημιουργηθεί ένα "τείχος" για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εγώ επιθυμούσα να γίνει στο 50-60% του πληθυσμού ώστε να προστατευθεί και το υπόλοιπο 40%».
Ο Αν. Κωνσταντόπουλος υπερασπίζεται την ιδέα των εμβολιασμών διότι όπως λέει: «Ειδικά για τους παιδιάτρους η πρόληψη είναι πέραν της θεραπείας και πέραν της νοσηλείας και της χειρουργικής επέμβασης. Το να προλαμβάνεις είναι το ιδεώδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου