Αγρότης μόνος ψάχνει, αλλά δεν πληρώνει το ρεύμα! Αυτό θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο της ιστορίας που εκτυλίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου η ΔΕΗ βλέπει τα έσοδά της να μειώνονται σημαντικά. Ολο και περισσότεροι λογαριασμοί ρεύματος που ανήκουν κυρίως σε αγροτικές κατοικίες δεν εξοφλούνται ανά τη χώρα, κυρίως όμως στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσφατος πρωταθλητής στα «φέσια» είναι η περιοχή της Αξιούπολης του Κιλκίς όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», σχεδόν ο ένας στους τρεις λογαριασμούς παραμένει ανεξόφλητος από τις αρχές του 2009. Η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται ενώπιον προβλήματος που αρχίζει αργά αλλά σταθερά να λαμβάνει αξιοσημείωτες διαστάσεις, αλλά επίσης και ενώπιον άλλου διλήμματος αφού ως κρατική εταιρεία δυσκολεύεται να σταματήσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα νοικοκυριό ακολουθώντας το παράδειγμα του ΟΤΕ.
Πηγή:www.tovima.gr
Οπως είναι γνωστό, ο πάλαι ποτέ Εθνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών κόβει πλέον με μεγάλη ευκολία την τηλεφωνική σύνδεση, αφενός μεν επειδή έχει ιδιωτικοποιηθεί και με τον νόμο, αφετέρου δε επειδή υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας στον πληθυσμό. Η ΔΕΗ ακολουθεί διαφορετική πολιτική και αρχίζει τις οχλήσεις προς τους καταναλωτές που δεν πληρώνουν μετά τη λήξη του δεύτερου ή του τρίτου δίμηνου λογαριασμού, ενώ προχωρεί σε διακοπή παροχής έπειτα από περίπου έξι μήνες κατά τους οποίους δεν πληρώνει ο καταναλωτής.
Συνολικά σε όλη τη χώρα επί συνόλου 6,5 εκατομμυρίων λογαριασμών που εκδίδει η ΔΕΗ υπάρχει σταθερά ένα ποσοστό γύρω στο 10% που εξοφλείται με καθυστέρηση ή δεν εξοφλείται καθόλου. Αρκετοί από αυτούς τους λογαριασμούς είναι ανενεργοί διότι αντιστοιχούν σε κενά διαμερίσματα ή καταστήματα, σε ξενοίκιαστα γραφεία, σε εξοχικά που δεν κατοικούνται έξι-επτά μήνες τον χρόνο ή σε εμπορικές και βιοτεχνικές μονάδες που δεν λειτουργούν. Αυτό το ποσοστό στη Μακεδονία είναι αρκετά αυξημένο τον τελευταίο χρόνο φθάνοντας έως και στο 15%, ενώ στον Νομό Κιλκίς προσεγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το 20%. Ειδικά στην Αξιούπολη, όμως, η άρνηση εξόφλησης λογαριασμών έσπασε όλα τα κοντέρ φθάνοντας στο 32% σε καταναλώσεις που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε αγροτικές κατοικίες ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Σ τη διοίκηση της ΔΕΗ επικρατεί το τελευταίο διάστημα αμηχανία, αφού η Επιχείρηση εκ παραδόσεως ασκεί και κοινωνική πολιτική τα τελευταία 50 χρόνια που λειτουργείιδιαίτερα προς τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας ή προς τα μικρά νοικοκυριά έδειχνε ανέκαθεν ευαισθησία.
«Θυμάμαι στη δεκαετία του ΄80 πάρα πολλά νοικοκυριά να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς τους για ένα ή δύο χρόνια και η τότε κυβέρνηση μας απαγόρευε ουσιαστικά να τους κόψουμε το ρεύμα λέγοντας ότι πρόκειται για κοινωνικό αγαθό που επ΄ ουδενί δεν μπορούμε να το στερήσουμε από τους καταναλωτές» λέει παλαιό στέλεχος της ΔΕΗ που έχει... γεράσει μέσα στην Επιχείρηση. Σήμερα όμως η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και για λόγους οικονομικούς και δεοντολογικούς δεν μπορεί για μεγάλο διάστημα να παραμένει απαθείς στο φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών. Εχει μάλιστα έναν ακόμη σημαντικό λόγο να δράσει γρήγορα αφού, αν γενικευθεί το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών, δεν αποκλείεται να υπάρξει κλίμα μιμητισμού και το πρόβλημα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι λόγοι για τους οποίους παραμένουν αρκετοί λογαριασμοί απλήρωτοι είναι πολλές φορές ουσιαστικοί και έχουν να κάνουν με την ανέχεια πολλών νοικοκυριών λόγω της κρίσης, ιδιαίτερα σε περιοχές μεγάλης ανεργίας όπως η Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο οι αιτίες σχετίζονται και με την απροθυμία πολλών να πληρώσουν θεωρώντας ότι η ΔΕΗ δεν θα τους τιμωρήσει και με το κλίμα μιας γενικότερης «ανταρσίας» που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, αφού αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και στο θέμα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης όπου εκατοντάδες εργοδότες χρησιμοποιούν το κονδύλι αυτό ως κεφάλαιο κίνησης και γι΄ αυτό δεν το καταβάλλουν. Στον χώρο των αγροτών πάντως υπάρχει μια παράδοση δυσκολίας αποπληρωμής των τιμολογίων ρεύματος είτε για λόγους πραγματικούς είτε για λόγους αδιαφορίας. Πάντως έχει παρατηρηθεί στατιστικά ότι όταν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα, στη συνέχεια ο λογαριασμός πληρώνεται έστω και με διακανονισμό.
Υ πάρχουν, τέλος, και απάτες σε βάρος του δικτύου της ΔΕΗ με τα 250.000 χιλιόμετρα καλωδίων από πολλές ομάδες πληθυσμού (π.χ. Ρομά) ή ακόμη και από πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας οι οποίοι κλέβουν ρεύμα από κολόνες της ΔΕΗ ή από διαφημιστικές πινακίδες, κάτι το οποίο εκτός των άλλων είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο αφού από τις αυτοσχέδιες κατασκευές υφαρπαγής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκληθεί ηλεκτροπληξίες συχνά θανατηφόρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου