Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ.... ΠΡΟΣΟΧΗ!



ΛΟΝΔΙΝΟ Η σωματική άσκηση στα όρια της εξάντλησης έχει παρενέργειες στον οργανισμό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας μελέτησαν χιλιάδες γυναίκες και διαπίστωσαν ότι εκείνες που ξεπερνούσαν κατά την άσκησή τους τα όρια της φυσικής αντοχής είχαν κατά τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες που γυμνάζονταν «φυσιολογικά» να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υπερβολική σωματική άσκηση «ρουφάει» εκτός των άλλων και την ενέργεια που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει ομαλά ο μηχανισμός της σύλληψης.

Προβλήματα γονιμότητας είχαν εντοπισθεί σε κορυφαίες αθλήτριες, αλλά είναι η πρώτη φορά που αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και σε γυναίκες που απλώς ασκούνται πολύ έντονα. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επί δύο χρόνια στοιχεία για τον τρόπο (συχνότητα, χρονική διάρκεια, ένταση) της σωματικής άσκησης 3.000

γυναικών και δέκα χρόνια μετά επανήλθαν και μελέτησαν όλα τα δεδομένα που αφορούσαν τη γονιμότητά τους και την εγκυμοσύνη τους. Συμπεριλαμβάνοντας στην έρευνα όλους τους επιβαρυντικούς για τη γονιμότητα παράγοντες (κάπνισμα, παχυσαρκία, ηλικία κτλ.), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας. 


Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου