Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ...

Κατά τρεις βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία στην Ανταρκτική μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων, που δημοσιεύεται έξι ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή.
"Στη διάρκεια αυτού του αιώνα, η τρύπα του όζοντος θα διευρυνθεί, κάτι που θα επιτρέψει να γίνουν απολύτως αισθητές οι συνέπειες της υπερθέρμανσης, μέσω της Ανταρκτικής", αναφέρει στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή Έρευνας στην Ανταρκτική (SCAR), στο πλαίσιο της οποίας συνεργάζονται 450 επιστήμονες από πέντε ερευνητικά κέντρα του πλανήτη.
Η έκθεση, που είναι 550 σελίδων, αναφέρεται στα γεγονότα που έχουν προηγηθεί, αλλά και στις εκτιμήσεις για το μέλλον της Ανταρκτικής.
Σύμφωνα με τα πορίσματά της, η ενίσχυση της έντασης των δυτικών ανέμων στο Νότιο Ωκεανό, που εξαρτάται από την τρύπα του όζοντος, διατήρησε την Ανταρκτική εκτός των συνεπειών της υπερθέρμανσης τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως αυτοί οι άνεμοι παράλληλα επέτρεψαν την άνοδο των αερίων CO2 προς την επιφάνεια της θάλασσας.
Επιπλέον, στο ρεύμα που περιπλέει την Ανταρκτική παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από το σύνολο των ωκεανών. Εάν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί, ορισμένα είδη-εισβολείς μπορεί να απειλήσουν τα ενδημικά είδη της περιοχής.
Σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι στο δυτικό μέρος της λευκής ηπείρου, στη χερσόνησο της Ανταρκτικής παρατηρήθηκε στη διάρκεια του έτους άνοδος της θερμοκρασίας, με συνέπεια να ευνοείται η άφιξη νέων ειδών της πανίδας και της χλωρίδας. Παράλληλα, ορισμένα χόρτα και βακτηρίδια εισάγονται στην περιοχή από τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου το 90% των παγετώνων της χερσονήσου της Ανταρκτικής έχουν αρχίσει να λιώνουν. Το λιώσιμο των πάγων έχει αρνητικές συνέπειες στην παρουσία πινγκουίνων στη Γη Αντελί και προκάλεσε αύξηση του πληθυσμού τους στα ανατολικά της ηπείρου και προς τη Θάλασσα Ρος. Η κλιματική αλλαγή θεωρείται υπεύθυνη για τη μείωση των πληθυσμών στα "κριλ" (μικρά οστρακόδερμα).
Παράλληλα, με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, που εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του αιώνα, οι πάγοι θα μειωθούν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, πράγμα που θα αυξήσει την παραγωγή φυτοπλαγκτόν. Το λιώσιμο των παγετώνων στο δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής θα συμβάλει στην γενικότερη άνοδο του επιπέδου των θαλασσών, που μπορεί να φτάσει μέχρι το 1,4 μέτρα το 2.100.
Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι η μεταβλητότητα του κλίματος στις περιοχές του πόλου είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο του πλανήτη, αλλά οι αλλαγές στο έδαφος των περιοχών αυτών είναι ακόμα ελάχιστες. 

Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου