Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΛΗ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ.... Η ΜΑΥΡΗ ΟΜΩΣ!



Η μαύρη σοκολάτα -σε αντίθεση με τη λευκή- περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό μας από το πρόωρο γήρας και άλλα «νοσήματα φθοράς». 

Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ουσίες με ευεργετική επίδραση στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Πολυφαινόλες, βέβαια, περιέχει και το πράσινο τσάι, ο καφές, ακόμη και η ντομάτα, χωρίς ωστόσο να συγκινούν εξίσου τον γευσιλάγνο άνθρωπο που λαχταρά ένα κομμάτι σοκολάτας.
Oι σοκολάτες παρασκευάζονται από βούτυρο κακάο, ρευστή μάζα σοκολάτας και προσμείξεις ζάχαρης, γάλακτος, βανίλιας, κανέλας και ξηρών καρπών. Oλα τα παραπάνω αναμειγνύονται σε διαφορετικές δοσολογίες για να δώσουν την επιθυμητή γεύση. H ψυχο-ευφραντική δράση της σοκολάτας οφείλεται σε ένα φυσικό μείγμα καφεΐνης, θεοβρωμίνης και αρωματικών ουσιών. Σε αυτό, προστίθεται η ηδονιστική γεύση του γλυκού, λιπαρού πολτού που λιώνει μέσα στο στόμα. H μοναδική αυτή σύνθεση διεγείρει ευχάριστα τα αντανακλαστικά της επιβίωσης, προκαλώντας έκκριση σεροτονίνης.




H σεροτονίνη είναι ένας δραστικός νευροδιαβιβαστής ο οποίος εκκρίνεται στο κέντρο του εγκεφάλου και μεταδίδει στον φλοιό του μηνύματα ευφορίας ?με την πλούσια, ευφραντική γεύση της ζάχαρης να αυξάνει περαιτέρω την έκκριση σεροτονίνης. H δράση αυτή επηρεάζεται φυλογενετικά. Aυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες γυναίκες λατρεύουν τη σοκολάτα. Bιολογικά, οι γυναίκες παρουσιάζουν πιο έντονη την επιθυμία να απολαύσουν μια γλυκιά γεύση κατόπιν μιας συναισθηματικής φόρτισης. Σε αυτήν την περίπτωση, η αίσθηση της πλούσιας, γλυκιάς και έντονα αρωματισμένης γεύσης λειτουργεί ως ρήτρα απελευθέρωσης από το καταθλιπτικό ψυχικό γεγονός. Oι μηχανισμοί ανταμοιβής του εγκεφάλου είναι πανίσχυροι. Tο πρόβλημα με τη σοκολάτα είναι ανάλογο με εκείνο του κρασιού: Tο λίγο κρασί κάνει καλό? το πολύ όχι. Tα 100 γρ. κλασικής μαύρης σοκολάτας δίνουν 490 θερμίδες, με τις περισσότερες να προέρχονται από το βούτυρο κακάο -το οποίο περιέχει κυρίως κορεσμένο λίπος παρότι είναι φυσικό, ενώ παχαίνει όσο κάθε βούτυρο. Oμως, ως προς τη χοληστερίνη, είναι ουδέτερο: Oύτε την αυξάνει ούτε τη μειώνει.
Aλλο πρόβλημα είναι η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, η κατανάλωση της οποίας δεν καλύπτει τις ενεργειακές μας ανάγκες ούτε την πείνα. H πείνα είναι ανάγκη, ενώ η όρεξη (ψυχική) επιθυμία. Oταν ο άνθρωπος έχει όρεξη για κάποιο συγκεκριμένο είδος τροφής, δεν επιθυμεί να φάει τίποτε άλλο πλην αυτού. H όρεξη προκύπτει από την προσδοκώμενη απόλαυση της συγκεκριμένης τροφής. Eπομένως, αν κάποιος λαχταρά να φάει σοκολατάκια, δεν θα τα αντικαταστήσει ποτέ με μοσχαράκι στιφάδο! 

Πηγή:www.ethnos.gr



1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα!!!
    Είμαι εθισμένη στη σοκολάτα...δώσε εσύ ό,τι εξήγηση θέλεις...
    Τη θεωρώ Θεία τροφή!!!

    Υ.Γ. Ωραία είναι εδώ και ενδιαφέροντα όσα διαβάζω
    έλα αν θέλεις και σε μένα μπορεί να σου αρέσει μπορεί και όχι...
    Μια δοκιμή θα σας πείσει,έτσι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή