Οι οικογένειες με παιδιά που έχουν χαμηλό εισόδημα και οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες θα μοιραστούν 1 δισ. ευρώ που θα κληθούν να καταβάλουν εκτάκτως οι επιχειρήσεις που είχαν κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ το 2008, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 600.000 ευρώ.
Επίδομα για έναν στους πέντεΟπως δήλωσε κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο Γ.Παπακωνσταντίνου, συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο επίσημο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%).
Πηγη:http://www.ethnos.gr
Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, πριν τα Χριστούγεννα και το 2010, σε 444.500 άτομα που θα λάβουν 348,2 εκατ. ευρώ. Προϋποθέσεις είναι το οικογενειακό επίδομα κατά περίπτωση να μην ξεπερνά ένα ποσό από 14.000 ευρώ ως 21.500 ευρώ.
Ειδικότερα οι οικογένειες:
- με ένα παιδί και εισόδημα ως 14.000 ευρώ, θα λάβουν 700 ευρώ
- με δύο παιδιά και εισόδημα ως 15.500 ευρώ, θα λάβουν 800 ευρώ
- με τρία παιδιά και εισόδημα ως 17.000 ευρώ, θα λάβουν 1.000 ευρώ
- με τέσσερα παιδία και εισόδημα ως 18.500 ευρώ, θα λάβουν 1.100 ευρώ
- με πέντε παιδία και εισόδημα ως 20.000 ευρώ, θα λάβουν 1.200 ευρώ
- με έξι παιδιά και άνω και εισόδημα ως 21.500 ευρώ, θα λάβουν 1.300 ευρώ
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο μέτρο δεν θα περιληφθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι «νέοι των 700 ευρώ» αλλά και οι εργαζόμενοι σε προγράμματα stage.
Εισφορά για 305 επιχειρήσεις και μεγαλοιδιοκτήτες
Τα χρήματα αυτά ουσιαστικά δεν θα βγουν από το κρατικό ταμείο που ως γνωστόν «είναι μείον», αλλά θα εισπραχθούν μέσω της έκτακτης εισφοράς 5% ως 10% από 305 επιχειρήσεις που το 2008 παρουσίασαν κερδοφορία άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα θα καταβάλουν:
- 140 επιχειρήσεις με κέρδη 5 - 10 εκατ. ευρώ, το 5% της κερδοφορίας τους
- 85 επιχειρήσεις με κέρδη 10 - 25 εκατ. ευρώ, το 7% της κερδοφορίας τους
- 80 επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 25 εκατ. ευρώ, το 10% της κερδοφορίας τους
Αλλα 160 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν από το αυξημένο ΕΤΑΚ του 2009 που θα κληθούν να πληρώσουν οι μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων, που η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 600.000 ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη δυνατότητα παρείχε στο οικονομικό επιτελείο η μη αποστολή των εκκαθαριστικών από το υπουργείο μέχρι την ημέρα των εκλογών, στους περίπου 50.000 - 60.000 υπόχρεους!
Κατά τα άλλα, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε και η πορεία της επιλογής των γενικών γραμματέων στα υπουργεία που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
Σημειώνεται επίσης ότι την Πέμπτη ακολουθεί νέο υπουργικό συμβούλιο, όπου οριστικοποιείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για να καταθετεί το βράδυ στη Βουλή, ενώ την Παρασκευή συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για να επιλέξει, μεταξύ άλλων, νέους αρχηγούς σε Αστυνομία και Πυροσβεστική.
"Αναπτύσσεται κυβερνητική κινητικότητα"
«Αναπτύσσεται κυβερνητική κινητικότητα, η οποία στηρίζεται στην τήρηση των δεσμεύσεών μας, ενώ προωθήθηκε σχέδιο αλλαγής του κράτους, που υποστηρίζεται και μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου τόνισε επίσης, ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση επιχειρείται τόσο εκτεταμένη επέμβαση εξορθολογισμού στη δομή της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τέτοια επέμβαση απαιτεί χρόνο και θα συνεχιστεί με ανασυγκρότηση ανά υπουργείο.
«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «είναι η πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών».
Αναφέρθηκε στις αρχές του νομοσχέδιου, το οποίο χαρακτήρισε νομοσχέδιο «αναδιανομής και αλληλεγγύης», λέγοντας πως οι αρχές αυτές είναι η στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, αφού «περίπου ένα δισ. ευρώ πηγαίνουν σε δυόμιση εκατομμύρια δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ότι συνέβαινε επί ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» (δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) και αυτό έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.
Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο έγινε, επίσης, ευρεία συζήτηση και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, ενώ ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «δρούμε συλλογικά και αυτό φαίνεται από την καθημερινότητα της κυβέρνησης».
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, ανέφερε ότι η Ελλάδα έθεσε ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την κλιματική αλλαγή, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα αυτά, τον Δεκέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου