Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΚΙΝΗΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ?



Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών οδήγησε από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα στη δημιουργία των τεχνητών ακτινοβολιών, που περιλαμβάνουν κυρίως ραδιοκύματα με στόχο την ασύρματη επικοινωνία μέχρι την πιο πρόσφατη εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας. Τα κινητά τηλέφωνα είναι λοιπόν εφοδιασμένα με κεραίες που εκπέμπουν και αποδέχονται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.Όταν μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο λοιπόν, η φωνή σας μετατρέπεται σε ραδιοκύματα. Τα ραδιοκύματα που μεταφέρουν ενέργεια και πληροφορίες, ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός μέχρι να συναντήσουν τον πλησιέστερο σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας. Όταν η κεραία του σταθμού βάσης παραλάβει το ηλεκτρομαγνητικό σήμα, το μεταφέρει στο δίκτυο τηλεφωνίας και αποστέλλει το αρχικό μήνυμα με παρόμοιο τρόπο στον προορισμό του.

Οι βιολογικές επιδράσεις αυτών  των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, (μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία), είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς συσσωρεύονται ολοένα και περισσότερες ενδείξεις και αποδείξεις για βλαβερές συνέπειες από τη λεγόμενη «ηλεκτρομαγνητική ρύπανση» ….. Αρχικά πιστευόταν ότι υπάρχουν μόνον θερμικές επιδράσεις, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών του σώματος, αλλά πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι οι μη θερμικές επιδράσεις είναι πιο σημαντικές και επάγουν αλλαγές στη λειτουργία των κυττάρων. Δηλαδή προκαλούν βλάβες από τις πιο "απλές" οι οποίες παρατηρούνται βραχυπρόθεσμα (κόπωση, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση μνήμης, πονοκέφαλοι κλπ), μέχρι τις πιο βαριές οι οποίες παρατηρούνται μακρυπρόθεσμα : μετάλλαξης της λειτουργίας των κυττάρων του ανθρώπου, θραύση του DNA, μείωση του σπέρματος, Αλτσχάιμερ, επιληψίες, ακουστικό νεύρωμα (καλοήθης όγκος που μειώνει την ακοή), καρκίνος του εγκεφάλου, καρκίνος του μαστού, παιδική λευχαιμία.


Και ο λόγος;;;Οι ακτινοβολίες, με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν, μετατρέπουν ορισμένα σημαντικά χημικά μόρια των κυττάρων όπως τα αμινοξέα (απαραίτητα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών) σε μικρά μαγνητάκια. Επίσης επηρεάζουν την κυτταρική ροή άλλων (π.χ. ιόντων). Αλλοιώνεται έτσι η σωστή λειτουργία πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για σχεδόν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων. Αλλάζει ο γενικότερος μεταβολισμός των κυττάρων, με αποτέλεσμα π.χ. να μην εξουδετερώνονται ορισμένες άκρως τοξικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και να εκδηλώνεται οξειδωτικό στρες, που προκαλεί βλάβες στο DNA και σε άλλα σημαντικά χημικά μόρια των κυττάρων.Και αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να προκληθούν στα παιδιά τα οποία είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιου είδους εκπομπές ακτινοβολιών επειδή τα περισσότερα ζωτικά τους όργανα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης.
Oι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες όμως εκπέμπονται και από άλλες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές καθημερίνης χρήσης (φούρνοι μικροκυμάτων, ασύμαρτα τηλέφωνα, μπιστολάκι μαλλιών κ.α)

Κρατήστε λοιπόν τις αποστάσεις και μειώστε την χρήση τους! Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Και συγκεκριμένα για το κινητό τηλέφωνο να ξέρετε πως αν τοποθετηθεί στο αυτί μέρος της ακτινοβολίας εισέρχεται κατευθείαν στον εγκέφαλο μέχρι να απορροφηθεί τελείως από τα κύτταρα τουεγκεφάλου. Αν το κινητό το έχουμε σε κάποιο σημείο π.χ. τσέπη ή το κρατάμε στα χέρια, τότε επίσης η ακτινοβολία θα απορροφηθεί από τα κύτταρα αρχίζοντας από την επιδερμίδα και προχωρώντας προς τα μέσα.Οι επιπτώσεις και στις δύο περιπτώσεις εξαρτώνται από το είδος των ιστών που θα προσβάλει η ακτινοβολία, , π.χ. καρδιά, γεννητικά όργανα κ.λ.π.

Η χρήση λοιπόν hands free είναι απαραίτητη καθώς μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ του χρήστη και της κινητής συσκεύης μειώνοντας την ποσότητα ακτινοβολίας που εισέρχεται στον οργανισμό.

Ακόμα θεωρούμε χρήσιμο να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει ο δείκτης SAR (Specific Absorbtion Rate) είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες διοικητικές υπηρεσίες για τη μέτρηση της ποσότητας ραδιοκυμάτων (RF) που απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου. Το λιγότερο λοιπόν που θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς είναι να σας παρουσιάσουμε και μια σελίδα κατά την οποία αναφέρονται τα ποσοστά ακτινοβολίας που εκπέμπει κάθε κινητό κάθε εταιρείας μέχρι σήμερα ώστε να γνωρίζεται τι κρατάτε στα χέρια σας http://reviews.cnet.com/4520-6602_7-6258775-10.html?tag=rb_content;rb_mtx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου