Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα για δεύτερη προεδρική θητεία.

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε σήμερα ότι "αποδέχομαι την πρόταση για επανεκλογή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την Παρασκευή, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι θα προτείνει τον Κάρολο Παπούλια για δεύτερη προεδρική θητεία εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί και πρόσθεσε ότι με την θέση που έχει πάρει και η ΝΔ, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά τα καθήκοντά του.

Το Σάββατο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, "απαντώντας", ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του παραμένει σταθερό στη θέση για επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας.



Η πολιτική πορεία του Κάρολου Παπούλια
  
Ο Κάρολος Παπούλιας κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 12 Μαρτίου του 2005.
Γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων και είναι γιός του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Σπούδασε νομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μιλάνου και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Υπήρξε συνεργάτης του γνωστού Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Μονάχου. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) συνεργαζόταν τακτικά στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle καταγγέλλοντας το καθεστώς των συνταγματαρχών. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής του βόλλεϋ, αγωνιζόμενος στον Εθνικό Γ.Σ., του οποίου διετέλεσε πρόεδρος, ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Επίσης υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα επι κοντώ. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Πάνου και έχει τρεις κόρες.

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1977 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι το 2004, οπότε και απέτυχε να εκλεγεί.


Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε υφυπουργός εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984 για να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε υπουργός εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός εθνικής άμυνας.

Στην θέση του υπουργού εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996, οπότε και παραιτήθη απο την πρωθυπουργία ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ως υπουργός εξωτερικών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τελική ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επίλυση πολλών προβλημάτων της Μέσης Ανατολής.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε απο τον τοτε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου