Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ!!!






 Σε  σημαντικά συμπεράσματα για το περιεχόμενο των καταγγελιών της SafeLine, οδηγούν τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Σύμφωνα με τη Safeline σε αυτό το διάστημα δηλώθηκαν 623 καταγγελίες, αριθμός που σχεδόν αγγίζει τον περυσινό συνολικό αριθμό καταγγελιών του 2008. Αν συνεχιστεί η ανοδική αυτή πορεία αναμένεται ότι το 2009 οι καταγγελίες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1000.







* το 27% την παιδική πορνογραφία,
* το 27% τα παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα που σκοπό είχαν το phising (“ψάρεμα” προσωπικών στοιχείων με σκοπό την κλοπή οικονομικών στοιχείων),

* το 18% την οικονομική απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών,

* το 10% την παραβίαση προσωπικών δεδομένων,

* σε μικρότερο ποσοστό εγκλήματα όπως η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ρατσισμός, εξύβριση, παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και απειλή.

(Δείτε το αναλυτικό γράφημα της SafeLine)



Από το σύνολο του παράνομων καταγγελιών που έλαβε η SafeLine, το 17% αφορούσε ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης». Από αυτό το ποσοστό, στην πρώτη θέση έρχεται το Facebook με ποσοστό 78%, ακολουθεί το Ηi5 με 12% και τέλος το My space με 10%. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέσω αυτών των ιστοσελίδων αφορούσαν την Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων και Απορρήτου των Επικοινωνιών, την Εξύβριση/ Συκοφαντική Δυσφήμηση και τέλος ένας μικρός αριθμός την Προτροπή σε Αυτοκτονία.

Η SafeLine είναι μια «ανοικτή γραμμή» που δέχεται καταγγελίες για websites ή newsgroups που βρίσκονται στο διαδίκτυο και περιέχουν:

* εικόνες κακομεταχείρισης ανηλίκων οπουδήποτε στον κόσμο,

* ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο που κατά την άποψη των χρηστών παραβαίνει την Ελληνική νομοθεσία,

* άλλο περιεχόμενο, παράνομο κατά την άποψη των χρηστών

Η SafeLine συνεργάζεται με τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου, το Ακαδημαϊκό Δίκτυο "ΕΔΕΤ" και το Σχολικό Δίκτυο, Ερευνητικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Ενώσεις Καταναλωτών και την Ελληνική Αστυνομία για τον περιορισμό της ροής του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Η SafeLine υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Safer Internet Plus" και λειτουργεί από την SAFENET, το συλλογικό όργανο των ISPs της Ελλάδας.


το αρθρο ειναι απο το news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου