Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

APPLE-NOKIA ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ???


Νέα δικαστική διαμάχη με την Apple άνοιξε η Nokia, καθώς ο φινλανδικός κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων κατέθεσε αγωγή με την κατηγορία ότι η ανταγωνιστική συσκευή iPhone παραβίασε κατοχυρωμένες πατέντες της Nokia.
Σύμφωνα με τη Nokia, η αγωγή, που κατατέθηκε σε αμερικανικό δικαστήριο, αναφέρεται σε 10 κατοχυρωμένες πατέντες για τις οποίες ισχυρίζεται ότι «έχουν παραβιαστεί από όλα τα μοντέλα του iPhone της Apple που έχουν κυκλοφορήσει, από την κυκλοφορία της πρώτης συσκευής iPhone το 2007».
Οι πατέντες έχουν σχέση με τη διακίνηση δεδομένων, την κωδικοποίηση της φωνής, την ασφάλεια, την κρυπτογράφηση, καθώς και την τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές να λειτουργούν σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Χρήση
Η Nokia επεσήμανε ότι 40 κύριοι πωλητές κινητών τηλεφώνων έχουν εξουσιοδοτηθεί να κάνουν χρήση των τεχνολογιών του φινλανδικού κολοσσού, ωστόσο με την Apple δεν έχει καταλήξει σε τέτοιου είδους συμφωνία.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Nokia, Ίλκα Ραχνάστο, η Apple προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τις καινοτομίες του μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο στα μοντέλα της χωρίς πρώτα να αποδεχθεί τους όρους της χρήσης για τις πατέντες της Nokia.
Η κατάθεση της αγωγής πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Nokia η οποία εμφάνισε ζημιές στο τρίτο τρίμηνο του 2009, αλλά και πτώση στο μερίδιο που κατέχει στην αγορά των smartphone.
Η τιμή της μετοχής της Nokia υποχώρησε χθες κατά 0,3% στα 8,82 ευρώ στο χρηματιστήριο του Ελσίνκι. Αντίστοιχα η τιμή της μετοχής της Apple σημείωσε πτώση της τάξης του 0,2%.

Πηγή:http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου