Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΔΙΓΛΩΣΣΑ ΝΗΠΙΑ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΑ?

Τα στοιχεία μίας νέας μελέτης φέρνουν στο φως ότι τα δίγλωσσα νήπια υπερέχουν έναντι των συνομηλίκων τους που μιλούν μόνο μία γλώσσα.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Concordia του Montreal και York του Τoronto πραγματοποίησαν εξετάσεις σε 63 δίγλωσσα νήπια και νήπια που μιλούν μια γλώσσα.



Πηγή:www.zougla.gr

Η καθηγήτρια του Concordia Diane Poulin-Dubois σημείωσε πως τα παιδιά που είχαν επαφή με δύο γλώσσες (αγγλικά-γαλλικά) από τη βρεφική ηλικία ξεπέρασαν σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση εκείνα που μιλούσαν μια γλώσσα.

"Το να εκτίθενται τα μικρά παιδιά σε μια δεύτερη γλώσσα νωρίς κατά την ανάπτυξή τους παρέχει ένα δίγλωσσο πλεονέκτημα που ενισχύει τον έλεγχο της προσοχής τους. Το μικρό πλεονέκτημα που παρατηρήσαμε στα δίγλωσσα νήπια 24 μηνών οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι τα παιδιά ακούνε προσεκτικά και μετά χρησιμοποιούν τις δύο γλώσσες κατά περίπτωση" ανέφερε η Poulin-Dubois.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα δίγλωσσα παιδιά είχαν μάθει ήδη το λεξιλόγιο σε καθεμία από τις δύο γλώσσες τους. Οι κυρίαρχες γλώσσες των παιδιών της έρευνας ήταν η αγγλική και η γαλλική.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Καναδικό Δίκτυο Έρευνας Γλώσσας και Γραμμάτων, το Ερευνητικό Συμβούλιο Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής καθώς και το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου