Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΠΑΝΟΥΛΗ : ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ


Πρωτοσέλιδα, τηλεφωνήματα, διαπραγματεύσεις, παρασκήνια, κουβέντες, επεισόδια. Ο Σπανούλης επιστρέφει στο ΟΑΚΑ φορώντας τα κόκκινα και το gazzetta καταγράφει πώς... φτάσαμε ως εδώ αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά αληθινά γεγονότα!

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2010, μετά την εντός έδρας ήττα από το Μαρούσι στη 2η αγωνιστική του Top-16, η Πράσινη κυκλοφορεί με εξώφυλλο «Πετάξτε τις φανέλες». Το ίδιο βράδυ, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ και αποθεώνουν τους παίκτες του Ομπράντοβιτς, ευχαριστώντας τους για «όσα τους έχουν χαρίσει». Κάποια στιγμή ο Σπανούλης παίρνει το λόγο και εμφανώς συγκινημένος ζητάει συγγνώμη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού για τις κακές εμφανίσεις της ομάδας, με τους φιλάθλους να του απαντάνε. «Μην τολμήσεις και ξαναζητήσεις συγγνώμη. Εσείς έχετε κάνει τα πάντα για εμάς».
Πέντε μήνες μετά, ανήμερα του τελικού του Μουντιάλ, στις 11 Ιουλίου, ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε την υπογραφή του στο τριετές συμβόλαιο που του προσέφερε ο Ολυμπιακός αξίας 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρόνο της συνεργασίας τους. Το σίριαλ είχε ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου, το βράδυ της φιέστας του Παναθηναϊκού, με τις φήμες περί πρότασης του Ολυμπιακού να έχουν αρχίσει ήδη να φουντώνουν και τις φωτογραφίες του Ομπράντοβιτς με τον Σπανούλη στα μπουζούκια να είναι… χίλιες λέξεις.



Τι μεσολάβησε όμως από το «Σπανούλη ψυχάρα για πάντα Τριφυλλάρα» στο... Red-Span;
Η είδηση ότι ο Ολυμπιακός έχει προσεγγίσει τον Σπανούλη δεν μαθεύτηκε βέβαια τον Ιούνιο. Ήδη από το Μάρτιο, με τον Παναθηναϊκό να μην προχωρά σε ανανεώσεις -ούτε καν σε διερευνητικές συζητήσεις- ο Σπανούλης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ουδείς από τη διοίκηση δεν του έκανε έστω μια φιλική κουβέντα για το μέλλον του στο  ΟΑΚΑ.

Μετά τον δεύτερο τελικό στο ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει τη σειρά, ο Παύλος Γιαννακόπουλος πάει στην προπόνηση και κάποια στιγμή βλέπει μπροστά του τον Σπανούλη, που έχει συνολικά μια μέτρια σεζόν για τα δικά του δεδομένα. Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, μέσα στην ταραχή του, φέρεται να του είπε: «Εσύ ειδικά θα έπρεπε να ντρέπεσαι».

Σύμφωνα με τον… θρύλο, κατά τη διάρκεια του τρίτου τελικού, όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε 14 πόντους πίσω, ο Ομπράντοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ και είπε στον Σπανούλη. «Bill, σε έχω σώσει πολλές φορές. Ήρθε η ώρα να με σώσεις κι εσύ». Και το έκανε! 

Ο Ομπράντοβιτς πάντως, θεωρούσε ότι είχε καλύψει πλήρως τον Σπανούλη στο θέμα του τραυματισμού του στις αρχές της σεζόν 2008-2009, όταν ο Kill Bill έπασχε από πελματιαία απονευρωσίτιδα. Την εποχή εκείνη, ο Ζοτς άφησε τον Σπανούλη να αποφασίσει μόνος του πότε νιώθει έτοιμος να μπει σε αγωνιστικό ρυθμό παρά τις αντίθετες εισηγήσεις μελών του «πράσινου» ιατρικού τιμ, που επέμεναν ότι ο Kill Bill παρέτεινε άσκοπα την αποθεραπεία του, μια άποψη που εξόργισε τον Σπανούλη. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου που ο V-Span είχε σχολιάσει τον ελλιπή ιατρικό εξοπλισμό του Παναθηναϊκού, λέγοντας ότι «δεν αρμόζει σε μια ομάδα με τέτοιους παίκτες να έχει τόσο χαμηλής ποιότητας μηχανήματα».

Ο Παναθηναϊκός μεταμορφώνεται στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά του αγώνα και ο Σπανούλης είναι αυτός που δίνει το έναυσμα της αντεπίθεσης. Ήταν ίσως η πρώτη φορά στις τέσσερις σεζόν που αγωνίστηκε στο Τριφύλλι, που ο κόσμος του Παναθηναϊκού αποθέωσε με τέτοιον τρόπο τον Σπανούλη. Για έναν άνθρωπο με τον δικό του ψυχισμό όμως, το γεγονός ότι στους «πράσινους» θα είναι για πάντα το Νο. 2 πίσω από τον Διαμαντίδη, ήταν κάτι με το οποίο δεν συμφιλιώθηκε ποτέ.

Η φιέστα για την κατάκτηση του 29ου πρωταθλήματος και δωδέκατου σε δεκατρείς σεζόν σημαδεύεται από την ανακοίνωση -μέσω μικροφώνου- της συνέχισης της συνεργασίας με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Το ίδιο βράδυ στα μπουζούκια, τα βλέμματα και τα λουλούδια που ανταλλάζει ο Ζοτς με τον Σπανούλη μαρτυρούν ότι το σίριαλ της  ανανέωσης του Kill Bill έχει μόλις αρχίσει. Η γενικότερη στάση των Γιαννακοπουλαίων πάντως και η συνεχής αναφορά του Τύπου στη φορολογία και στην πιθανή αδυναμία των «πρασίνων» να ανανεώσουν όλα τα συμβόλαια, έχει προκαλέσει αμηχανία στον Σπανούλη, που αρχίζει και καλοβλέπει το ενδεχόμενο να φορέσει τα κόκκινα. 

«Ο Βύντρα του μπάσκετ»
H αλήθεια είναι ότι o Σπανούλης ποτέ δεν ένιωσε απόλυτα αποδεκτός στον Παναθηναϊκό. Εκτός του ότι είχε παράπονα από τον τρόπο που τον αντιμετώπιζε ο Ομπράντοβιτς -δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, θα το κρίνει η ιστορία-, τον ενοχλούσε συχνά και η συμπεριφορά του κόσμου. «Νιώθω σαν είμαι ο Βύντρα του μπάσκετ», έχει πει ο Kill Bill σε ανύποπτο χρόνο, θεωρώντας ότι ο κόσμος τον κατηγορεί στο πρώτο του λάθος και είναι μόνιμα ο αποδιοπομπαίος τράγος στις ήττες του Παναθηναϊκού. Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι, ο Σπανούλης πίστευε ότι δεν έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής (25 λεπτά ανά αγώνα στη Euroleague), αλλά και ότι ο Ομπράντοβιτς του αφαίρεσε αρμοδιότητες προς όφελος του Ντρου Νίκολας, ειδικά ύστερα από μία χρονιά στην οποία ψηφίστηκε MVP τόσο του Final 4 του Βερολίνου, όσο και της Α1.

Πέντε μέρες μετά τη φιέστα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανανεώνει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό έναντι έξι εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια. Αποχωρώντας από τα γραφεία του Παναθηναϊκού, κάποιος τον... συμβουλεύει να είναι προετοιμασμένος για όλα την επόμενη χρονιά, «γιατί ο Σπανούλης θα πάει στους απέναντι». Ο Μήτσος χαμογελάει, αλλά από την αντίδρασή του είναι εμφανές ότι δεν πιστεύει το ενδεχόμενο αποχώρησης του Kill Bill.
Υπήρχε έντονη φημολογία ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα ο Παναθηναϊκός δεν είχε κάνει επίσημη -ούτε καν προφορική- προσφορά στον Βασίλη Σπανούλη, με τον Μάνο Παπαδόπουλο να διαμηνύει στον Μίσκο Ραζνάτοβιτς ότι με το καθεστώς της Εφορίας υπό εξακρίβωση, ο «Kill Bill πρέπει να περιμένει λίγο». Στο ίδιο διάστημα βέβαια, ο επίσημος Παναθηναϊκός διέδιδε ότι αναμένει την απάντηση του Σπανούλη στην πρόταση για ανανέωση συνεργασίας.

«Straight to the port»
Μετά την πρώτη συνάντηση του Ραζνάτοβιτς με εκπρόσωπο της διοίκησης του Παναθηναϊκού, ο μάνατζερ του Σπανούλη φέρεται να πήρε ο ίδιος τηλέφωνο κάποιους δημοσιογράφους, για να τους εκφράσει τη δυσαρέσκεια του ίδιου και του πελάτη του για την αντιμετώπισή τους από την πρώην ομάδα του. «Εδώ δεν μας θέλουν. Θα πάμε... straight to the port», είπε ο Μίσκο εννοώντας ότι οΟλυμπιακός ετοιμάζεται να κάνει αστρονομική προσφορά στον Σπανούλη, η οποία πάντως ήρθε δύο εβδομάδες μετά και μόνο αφού ο Ολυμπιακός είχε χάσει τόσο τον Τσίλντρες όσο και τον Κλέιζα.

Στα μέσα του Ιουνίου, ο Βασίλης Σπανούλης συνεχίζει τις... καθυστερήσεις, αλλά η Πράσινη επιμένει ότι η υπογραφή του συμβολαίου του είναι «θέμα χρόνου». Δεκαπέντε μέρες αργότερα, ο Σπανούλης εμφανίζεται για τελευταία φορά στο εξώφυλλο της Πράσινης ως… «Φραγκο-Kill Bill».

Έχουν περάσει ήδη δέκα μέρες από το τέλος της σεζόν, αλλά ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα ποιο είναι το μέλλον του Σπανούλη. Οι… αποκλειστικές πληροφορίες των εφημερίδων και των ιστοσελίδων διαψεύδονται κάθε μέρα, καθώς τη Δευτέρα «ο Σπανούλης είναι μια ανάσα από τον Παναθηναϊκό», την Τρίτη «ο Ραζνάτοβιτς μιλάει με τους Αγγελόπουλους», την Τρίτη το απόγευμα «Ο Ολυμπιακός ετοιμάζει μυθική πρόταση στον Σπανούλη», την Τετάρτη «ο Σπανούλης δεν άκουσε αυτά που ήθελε από τους Αγγελόπουλους», την Πέμπτη «Παναθηναϊκός και Σπανούλης δίνουν τα χέρια» και την Παρασκευή… όλοι πάνε για μπάνια και πάλι από την αρχή. Το γαϊτανάκι αυτό κράτησε ένα μήνα, δοκιμάζοντας τις αντοχές των φιλάθλων και των ρεπόρτερ, που έβλεπαν τις πηγές τους να αυτοαναιρούνται μέρα με τη μέρα.

«Κουμπάρος σήμερα, απόφαση αύριο»
Τα ραντεβού του Μίσκο Ραζνάτοβιτς στη Χαλυβουργική είναι πλέον σχεδόν καθημερινά, αλλά όλα λήγουν άδοξα, καθώς εκτός του Σπανούλη, ο Σέρβος μάνατζερ διαπραγματεύεται την επιστροφή του Ίβκοβιτς στο Λιμάνι αλλά και την απόκτηση του Νίλσεν. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, η «μυθική πρόταση» που περίμενε ο Σπανούλης δεν έρχεται ποτέ, με τον Ολυμπιακό να του προσφέρει σύμφωνα με τις πληροφορίες, διά στόματος Γιώργου Σκινδήλια, «όσα και ο Παναθηναϊκός» (2 εκατομμύρια ευρώ) + 200.000 ευρώ.

Με τον θόρυβο της επικείμενης μετακόμισης του Σπανούλη στο Λιμάνι να γιγαντώνεται, ο Ομπράντοβιτς μιλά στο τηλέφωνο με τον Kill Bill και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού να παραδέχεται στον Ζοτς ότι «βρίσκει ικανοποιητική την προσφορά των πρωταθλητών και θέλει να μείνει στον Παναθηναϊκό». Οι δυο τους μάλιστα συμφωνούν να καλέσει άμεσα ο Μάνος Παπαδόπουλος τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς έτσι ώστε να «φτιάξουν το συμβόλαιο» και να λυθεί το ζήτημα. Στην ίδια κουβέντα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ομπράντοβιτς συμβουλεύει τον Σπανούλη «να μην πάει στον Ολυμπιακό και χαλάσει τη ζωή του μερικές χιλιάδες ευρώ», με τον ίδιο τον Σπανούλη όμως να σκέφτεται ότι η βασική προτεραιότητα των «πρασίνων» είναι να μην πάει στο Λιμάνι. Ταυτόχρονα, πολλοί ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού επιμένουν ότι ο… κακός της υπόθεσης είναι ο ίδιος ο Ραζνάτοβιτς που «κάνει παιχνίδια πίσω από την πλάτη του πελάτη του». 

Δύο ώρες μετά ο Ραζνάτοβιτς τηλεφωνεί στον Ομπράντοβιτς και του λέει επί λέξει: «Ο Βασίλης χρειάζεται 2-3 μέρες ακόμα για να αποφασίσει». 
Ακολουθεί η περίοδος των γάμων! Μέσα σε μία εβδομάδα ο Σπανούλης παντρεύει τον αδερφό του στη Λάρισα και τον κολλητό του, Νίκο Ζήση, στη Χαλκιδική. Οι διαπραγματεύσεις παγώνουν, καθώς η οικογένεια Σπανούλη ξεκινάει διακοπές, με τη φημολογία της εποχής να λέει ότι το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού μοιάζει να έχει παγώσει, την ίδια στιγμή που ο Ραζνάτοβιτς ρίχνει νέες γέφυρες στη ΒΙΑΝΕΞ, καθώς η διοίκηση του Παναθηναϊκού εμφανίζεται παγωμένη από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της υπόθεσης. 

«20 days, file»
Στα τέλη Ιουνίου, οι Αγγελόπουλοι και οι Γιαννακόπουλοι συναντιούνται στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ για να συζητήσουν τον φλέγον ζήτημα της αύξησης της φορολογίας, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ, κ. Σκινδήλιας, διαβεβαιώνει τον Θανάση Γιαννακόπουλο ότι ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να «χτυπήσει» τον Σπανούλη. Αν πιστέψουμε τις φήμες από το περιβάλλον του… Τυφώνα, ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού ακόμα δεν έχει ξεπεράσει την αθέτηση της υπόσχεσης.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που είχε ακούσει τον Ραζνάτοβιτς να του λέει ότι η τελική απάντηση του Σπανούλη θα έρθει σε δύο μέρες, έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του. Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι μέρες από το τηλεφώνημα του Ζοτς στον Σπανούλη, αλλά ο Bill δεν έχει πάρει την οριστική του απόφαση. Ο Ομπράντοβιτς κάποια στιγμή μονολογεί. «File, 20 days». Την επόμενη μέρα: «File, 21 days». Από την αντίδρασή του και παρά τη δεδομένη εκτίμηση στο ταλέντο του Σπανούλη, ήταν πλέον εμφανές ότι θεωρούσε τον V-Span παρελθόν από τον Παναθηναϊκό.

Ο Σπανούλης επιστρέφει από τις διακοπές του και πηγαίνει στο ΟΑΚΑ για μια προσωπική του υπόθεση. Το συμπέρασμα των ανθρώπων του Παναθηναϊκού που τον συνάντησαν ήταν ότι ο Kill Bill, παρά τα όσα έγιναν, πολύ δύσκολα θα πάρει την απόφαση να μετακομίσει στο Λιμάνι. 
Την ίδια στιγμή, οι εφημερίδες του Ολυμπιακού, με πρώτο τον Γαύρο, που από την πρώτη μέρα επέμενε ότι ο Σπανούλης θα καταλήξει στο Λιμάνι, δημοσιεύουν πληροφορίες ότι υπάρχει επαναπροσέγγιση του Σπανούλη με τον Ολυμπιακό, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται από την ΚΑΕ ή το περιβάλλον του Σπανούλη. Στον Παναθηναϊκό από την άλλη, βρίσκονται σε αναμονή, βασιζόμενοι στη δέσμευση ότι ο Ολυμπιακός δεν θα ασχοληθεί με τον παίκτη.

«Καμία επαφή με Μίσκο»
Ο Παναθηναϊκός τηρεί σιγή ιχθύος, οι κύκλοι της ΚΑΕ διαρρέουν ότι ο Σπανούλης έχει τελειώσει από τον πεντάκις πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά στις 9 Ιουλίου και ενώ ο Ολυμπιακός φαινόταν να παίζει χωρίς αντίπαλο, υπάρχει μια αναπάντεχη εξέλιξη. Ο Ραζνάτοβιτς επιχειρεί επαφές με τους Γιαννακοπουλαίους, με τον μάνατζερ της ομάδας, Μάνο Παπαδόπουλο, όμως να αρνείται κάθε επικοινωνία.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Σπανούλης έχει ακούσει με απογοήτευση την τελική (μέχρι την επόμενη) προσφορά του Ολυμπιακού, που δεν πλησιάζει το ποσό που ο ίδιος αξίωνε. Μάλιστα ο Ραζνάτοβιτς βρέθηκε στη Βαρκελώνη για την κλήρωση της Euroleague και επιχείρησε να συναντήσει τον Μάνο Παπαδόπουλο στο ξενοδοχείο του δεύτερου, όμως ο μάνατζερ του Παναθηναϊκού απέφυγε επιμελώς μια τέτοια συνάντηση, καθώς στον Παναθηναϊκό είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη.

Οι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού βλέπουν τον Σπανούλη να… «χάνεται μέσα από τα χέρια τους», καθώς η είδηση περί επαναπροσέγγισης του Ραζνάτοβιτς με τη ΒΙΑΝΕΞ έχει κάνει το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων. Με δεδομένο ότι στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων ο Σπανούλης είχε πεισθεί τόσο από τον μάνατζέρ του όσο και από τους φίλους του ότι ο Ολυμπιακός θα του δώσει περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα σχεδόν 2,2 εκατομμύρια που πρότεινε οΟλυμπιακός έμοιαζαν λίγα «για να επιχειρήσει το μεγάλο βήμα». Κάπου εκεί ανέλαβε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, που είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, και πήρε ο ίδιος τηλέφωνο τον Σπανούλη για να τον διαβεβαιώσει ότι θα είναι «ο απόλυτος και αδιαφιλονίκητος ηγέτης» των Πειραιωτών.

Red-Span
Ήταν το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ. Ο Ολυμπιακός και ο Kill Bill τα είχαν βρει σε όλα -με τη νέα προσφορά να αγγίζει τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, καθώς έχει ήδη φύγει ο Κλέιζα για το Τορόντο, ενώ στις 10 Ιουλίου μαθεύτηκε ότι ο Τσίλντρες οδεύει προς τους Σανς, με τον Ολυμπιακό να μένει «γυμνός» - κι έτσι στο ημίχρονο του τελικού του Μουντιάλ ανάμεσα στην Ολλανδία και την Ισπανία ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη… «μετεγγραφή της δεκαετίας».
Αυτή ήταν η ιστορία μέχρι τώρα. Στην πράξη, ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν από τους ηγέτες του μεγάλου αντιπάλου του και έναν παίκτη που συγκαταλέγεται στην πεντάδα των καλύτερων Ευρωπαίων. Το αν ο Σπανούλης θα δικαιωθεί από την απόφασή του, θα το κρίνει μόνο ο ίδιος και η ιστορία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου