Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΡΥΑ....


Συχνότεροι κρύοι χειμώνες στη Γηραιά Ηπειρο θα είναι πιθανότατα η συνέπεια της χαμηλής μαγνητικής ηλιακής δραστηριότητας. Βρετανογερμανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε τη στενή σχέση ανάμεσα στις λιγότερες ηλιακές κηλίδες και τις συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας
 Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα στην Ευρώπη πέφτει κατά μισό βαθμό Κελσίου, όταν ο ήλιος έχει ήπια δραστηριότητα. Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Φυσικής του Περιβάλλοντος Μάικ Λόκγουντ του τμήματος Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environment Research Letters", εκτιμά ότι το φαινόμενο είναι σχετικά τοπικό (εμφανίζεται στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη) και δεν μπορεί να αναστρέψει την παγκόσμια τάση για άνοδο της θερμοκρασίας.
Από την άλλη, παρά το "φαινόμενο του θερμοκηπίου", η νέα μελέτη δείχνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να "παγώνει" για πολλούς ακόμα χειμώνες στο μέλλον, καθώς ο ήλιος παρουσιάζει τη χαμηλότερη δραστηριότητά του εδώ και 100 περίπου χρόνια.
Ως πιθανότερη αιτία για την ηλιακή επίδραση στο κλίμα της Ευρώπης, ο Λόκγουντ θεωρεί το "μπλοκάρισμα" των θερμών δυτικών ανέμων (του λεγόμενου "τζετ στριμ") που φτάνουν στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα, κινούμενοι σε ύψος 7 έως 12 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος. Οταν, εξαιτίας του ήπιου ήλιου, οι δυτικοί άνεμοι μπλοκάρονται και δεν πνέουν πάνω από την Ευρώπη, τότε έρχονται κρύοι ξηροί άνεμοι από την Ανατολή, που προκαλούν πτώση των θερμοκρασιών κατά τους χειμερινούς μήνες.


Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου