Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου του 2010, στις 2:30 το μεσημέρι, εισάγονται στην Ορθοπεδική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου δύο ασθενείς. Οι νοσηλευτές του νοσοκομείου προβαίνουν στις απαραίτητες εξετάσεις, με πρώτη από όλες την εξέταση αίματος. Το δείγμα λαμβάνεται από τις δύο ασθενείς, τοποθετείται σε φιαλίδια και μεταφέρεται στα εργαστήρια του νοσοκομείου για ανάλυση. Οι ετικέτες με τα προσωπικά στοιχεία, το bar code των ασθενών, δεν τοποθετούνται επάνω στα φιαλίδια την ώρα της λήψης, αλλά αργότερα. Στο αιματολογικό εργαστήριο διαπιστώνεται πως η μία εκ των δύο ασθενών έχει ιδιαίτερα χαμηλό αιματοκρίτη και χρήζει άμεσης χορήγησης αίματος. Αποφασίζεται λοιπόν να της χορηγηθεί σχεδόν άμεσα.Η 80χρονη Κοζάκη Άρτεμις, που βρίσκεται στην κλινική, είναι η μία εκ των δύο ασθενών. Της χορηγείται το αίμα που χρειάζεται. Αμέσως μετά τη λήψη του αίματος, όμως, κάτι δεν πάει καλά... Ο οργανισμός της αντιδρά και αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα ασθένειας, τα οποία προηγουμένως δεν εμφάνιζε. Οι γιατροί ανησυχούν. Σταματούν τη χορήγηση αίματος. Κανονικά, το μόνο που θα έπρεπε να συμβεί είναι να ανέβει ο πεσμένος αιματοκρίτης της. Ωστόσο, φαίνεται πως ο αιματοκρίτης της ασθενούς κάθε άλλο παρά πεσμένος ήταν. Έχει γίνει λάθος!

Η ασθενής πέφτει σε κώμα και οι γιατροί τρέχουν πανικόβλητοι. Το φιαλίδιο με το αίμα της ασθενούς φέρει λάθος ετικέτα! Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μπερδέψει τα bar-codes και έχει τοποθετήσει την ετικέτα της 80χρονης στο φιαλίδιο της άλλης ασθενούς, η οποία όντως χρειαζόταν αίμα. Ταυτόχρονα, η ετικέτα της άλλης ασθενούς τοποθετήθηκε στο φιαλίδιο της 80χρονης, η οποία είχε φυσιολογικό αιματοκρίτη… Συν τοις άλλοις, το αίμα που χορηγήθηκε στην 80χρονη ασθενή ανήκει στην ομάδα αίματος της άλλης γυναίκας. Δηλαδή της έκαναν μετάγγιση χωρίς να χρειάζεται, και μάλιστα με άλλη ομάδα αίματος!

Η 80χρονη εισάγεται αμέσως στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Λαϊκού Νοσοκομείου και όλο το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται στο πόδι. Καταφέρνουν να την επαναφέρουν.

Ο Γολγοθάς της 80χρονης ασθενούς

Η ζημιά είχε ήδη γίνει. Ενδαγγειακή πήξη και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Από εδώ και στο εξής -άγνωστο για πόσο- η κυρία Κοζάκη πρέπει να υποβάλλεται σε συνεχή αιμοκάθαρση και ειδική αγωγή. Μια ηλικιωμένη γυναίκα μπήκε στο Λαϊκό νοσοκομείο με σπασμένο ισχίο και κατέληξε να βρίσκεται στο κρεβάτι σοβαρά άρρωστη, με νεφρική ανεπάρκεια. Ευτυχώς που ο οργανισμός της, σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν αρκετά δυνατός και κατάφερε να ξεπεράσει το κώμα. Αλλιώς, το λάθος του προσωπικού θα είχε αποβεί μοιραίο για τη ζωή της.

Η κόρη της Αρτέμιδος Κοζάκη μιλάει στη zougla.gr για όλα όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο. Πώς μπερδεύτηκαν τα δείγματα και πώς η μητέρα της γλύτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή… Εξηγεί το πώς για ένα περιστατικό, για το οποίο η μητέρα της θα χρειαζόταν το πολύ 4-5 ημέρες νοσηλείας, βρίσκεται ήδη ένα μήνα στο νοσοκομείο και δεν γνωρίζει για πόσο ακόμη θα πρέπει να παραμείνει εκεί, καθώς η κατάστασή της κρίνεται σοβαρή, ενώ χρήζει συνεχούς παρακολούθησης και ειδικής αγωγής. Το σίγουρο είναι ότι η οικογένεια της κυρίας Κοζάκη θα κινηθεί νομικά εναντίον του Λαϊκού Νοσοκομείου.
 Πηγη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου