Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Υπάρχει Avatar και στη γή?????


«Avatar. Είναι φαντασία... είναι και πραγματικότητα. Είδαμε την ταινία σας, δείτε τώρα και τη δική μας». Με αυτό το μήνυμα, η φυλή Ντόνγκρια Κοντχ της Ινδίας ζητά τη βοήθεια του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, καταδεικνύοντας με ένα ντοκιμαντέρ πόσο η ιστορία της μοιάζει με εκείνη της φυλής Νάβι, που διηγείται το διάσημο πλέον φιλμ του καναδού σκηνοθέτη. 

Πηγή:www.enet.gr 

Η έκκληση προς τον Κάμερον δημοσιεύτηκε στο «Varie-ty», το περιοδικό-βίβλο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, με στόχο μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Survival International (www. survivalinternational.org/films/mine) να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη ώστε να αποτραπεί η καταστροφή του ιερού βουνού και βιότοπου των Ντόνγκρια από μεταλλευτική εταιρεία. Η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Vedanta του ινδού πολυεκατομμυριούχου Ανίλ Αγκαργουάλ σχεδιάζει την εγκατάσταση μονάδας εξόρυξης βωξίτη στην περιοχή Ορίσα της ανατολικής Ινδίας, όπου από τα πανάρχαια χρόνια ζουν οι Ντόνγκρια.
Αν εξαιρέσουμε τους έγχρωμους λέμουρους, τα εξάποδα άλογα και τα ανθρωποειδή, η ιστορία αυτής της φυλής είναι παρόμοια των Νάβι, λέει ο διευθυντής του Survival Inter-national, Στέφεν Κόρι. «Σαν τους Νάβι του Avatar, οι Ντόνγκρια Κοντχ κινδυνεύουν καθώς τα εδάφη τους απειλούνται με καταστροφή από μια επιχείρηση που δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα μέχρι να κατακτήσει τους στόχους της».
Για τους ιθαγενείς, το όρος Νιγιαμγκίρι είναι το ιερό τους βουνό, το ονομάζουν «Ορος του νόμου» και λατρεύουν την κορυφή του ως το θρόνο του Θεού. Οι ίδιοι αποκαλούν τον εαυτό τους «προστάτες των ποταμών», γιατί αιώνες τώρα περιφρουρούν τα δάση και τα ποτάμια που αναβλύζουν από τους λόφους τους.
Οικολογική καταστροφή
Τα περίπου 8.000 μέλη των Ντόνγκρια ασχολούνται με τη γεωργία στις πλαγιές του βουνού, εκτρέφουν ζώα στο δάσος και συλλέγουν φρούτα, λουλούδια και φύλλα που πουλούν. Το μεταλλείο θα καταστρέψει τα δάση από τα οποία εξαρτούν τη ζωή τους τόσο οι Ντόνγκρια όσο και άλλες ομάδες που ζουν στην περιοχή.
Ηδη κάποιες από αυτές εξαναγκάστηκαν να μετατοπιστούν από μονάδα επεξεργασίας βωξίτη που λειτουργεί η Vedanta στους πρόποδες του Νιγιαμγκίρι, ενώ όσοι παρέμειναν προσβλήθηκαν από νόσους και είδαν τις σοδειές τους να καταστρέφονται.
Το σχέδιο της Vedanta έχει ξεσηκώσει τέτοια πολεμική ώστε η Αγγλικανική Εκκλησία πούλησε τις μετοχές της για «λόγους ηθικής τάξης» δηλώνοντας: «Δεν μας ικανοποιεί το επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει επιδείξει η εταιρεία».
Οι Ντόνγκρια, παρά τις απειλές που έχουν δεχθεί, δεν έχουν σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν τη μεταμόρφωση του ιερού τους τόπου σε βιομηχανικό σκουπιδότοπο στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης προόδου. Ολοι τους έχουν απορρίψει τις αποζημιώσεις που τους έχει προσφέρει η Vedanta.
«Αν μας πετάξουν από το βουνό μας θα χάσουμε την ταυτότητά μας, το παρελθόν και το μέλλον μας. Στην αρχή θα μπορούσαμε να κολυμπάμε στα χρήματα, αλλά σύντομα θα μεταμορφωνόμαστε σε ξεριζωμένους ζητιάνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου