Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΛΕΟΝ.....


«Τετρακόσια πενήντα ευρώ είναι το νοίκι, 300 η δόση του δανείου, 300 η δόση του αυτοκινήτου», αριθμεί τα μηνιαία έξοδα ο 24χρονος Βάιος, που όσο και αν μαζεύει τα «φασούλια» δεν βλέπει το σακούλι να γεμίζει. Η μέρα του ξεκινάει στις 8 το πρωί και τελειώνει στις 9 το βράδυ, αφού απασχολείται σε δύο δουλειές για να ανταποκριθεί στις οικονομικές του ανάγκες.

Και δημόσιοι υπάλληλοι
Μαζί με τον Βάιο, χιλιάδες Ελληνες έχουν δεύτερη και τρίτη δουλειά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήγε η VPRC για λογαριασμό της ΓΣΕΕ το καλοκαίρι του 2008, 14% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν μια δεύτερη εργασία. Εξ αυτών, το 4% απασχολείται μόνιμα σε μια δεύτερη δουλειά, ενώ 5% εργάζεται εις διπλούν εποχικά και 5% περιστασιακά. «Το ποσοστό όσων εργάζονται σε παραπάνω από μία δουλειές, ωστόσο, είναι υψηλότερο από 14%, φθάνει το 20% περίπου», εκτιμά ο κ. Γιάννης Κουζής, αν. καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου. «Για ευνόητους λόγους, πολλοί δίστασαν να απαντήσουν με ειλικρίνεια στις προσωπικές συνεντεύξεις». Σημειώνεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν το ασυμβίβαστο, συνεπώς δεν μπορούν να έχουν επίσημη δεύτερη εργασία. «Παράλληλα, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που δεν θέλουν να μιλήσουν ανοιχτά, για λόγους γοήτρου». Εντυπωσιακό, λοιπόν, είναι το ποσοστό του 16% των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα που αναγκάζονται να έχουν και απογευματινή δουλειά ή δουλειά το Σαββατοκύριακο. Το αντίστοιχο ποσοστό στους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι 13%. «Πέρα, όμως, από τη δεύτερη εργασία, πολλοί είναι οι μισθωτοί που οδηγούνται στις υπερωρίες», παρατηρεί ο καθηγητής. «Δυστυχώς, διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι ο Ελληνας εργάζεται τις διπλάσιες ώρες για να αποκτήσει τα ίδια αγαθά που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον δυτικό κόσμο». Οι «διπλοεργαζόμενοι» είναι ως επί το πλείστον άνδρες, ηλικίας 30-45 ετών, με οικογένεια. «Είναι σαφές ότι η δεύτερη απασχόληση, εφ’ όσον η πρώτη δεσμεύει τον εργαζόμενο 8ωρο, είναι ημιαπασχόληση», τονίζει ο καθηγητής «και τις περισσότερες φορές δεν δηλώνεται στην εφορία». Κατά 84% οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν ότι δεν είναι ασφαλισμένοι στη δεύτερη δουλειά και ότι δεν έχουν υπογράψει καμία μορφή σύμβασης (57%), εργάζονται δηλαδή «μαύρα».

Πηγή:www.kathimerini.gr


«Ο μέσος μεικτός μισθός στην Ελλάδα προσδιορίζεται στα 1.200 ευρώ», διευκρινίζει ο κ. Κουζής. «Με το ποσό αυτό δύσκολα κανείς μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς, παρά μόνον αν έχει περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν μηνιαίο εισόδημα». Ως «σανίδα» σωτηρίας για πολλούς λειτούργησε η αντιπαροχή, που προσέφερε ένα ιδιόκτητο σπίτι ή ένα ενοίκιο. Αντίστοιχα, «τονωτικές ενέσεις» στο οικογενειακό εισόδημα αποτελούν οι «ελιές και τα αυγά από το χωριό». Αλίμονο σε όσους δεν τα έχουν...
Τρέχουν να προλάβουν
Ο Βάιος κάνει πραγματικό «σλάλομ» για να προλάβει σε μία ώρα να σχολάσει από τη μία δουλειά και να ξεκινήσει στη δεύτερη. Και ο 36χρονος Αλέξανδρος, όμως, τρέχει σαν τον Βέγγο. «Δουλεύω ως ψυκτικός σε εργοστάσιο όλη την εβδομάδα και βάρδιες τα Σάββατα», λέει στην «Κ». «Οταν, όμως, προκύπτουν εξωτερικές δουλειές –ειδικά το καλοκαίρι– δεν λέω όχι, αφού τα έξοδα τρέχουν και αυξάνονται όσο ο γιος μου μεγαλώνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου