Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ ΣΟΚ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ



 Μείωση «σοκ» της απασχόλησης επισήμως κατά 49.700 άτομα (1% του εργατικού δυναμικού) το τρίτο τρίμηνο του 2009 καταγράφει η ΕΣΥΕ. ...


Στην ουσία το πρόβλημα είναι σχεδόν διπλάσιο (αν προσμετρηθούν όσοι βρήκαν μία υποαπασχόληση ή καλύπτονται από κοινοτικά προγράμματα). Παράλληλα υπάρχουν «κρούσματα» διόγκωσης του προβλήματος το τελευταίο τρίμηνο για το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκαν ακόμη επίσημα στοιχεία.

Μεγάλες εταιρείες- κυρίως μεταποιητικές, αλλά και άλλων κλάδων, όπως εμπορίου και υπηρεσιών - έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις του 10-20% του προσωπικού τους. Αρμόδιοι φορείς «βλέπουν» διόγκωση του προβλήματος τους επόμενους μήνες, με βάση τις συζητήσεις που έχουν με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτά, ενώ επισήμως οι άνεργοι αριθμούν ήδη 465.123 άτομα (ΕΣΥΕ - τρίτο τρίμηνο).

Το υπουργείο Απασχόλησης ακόμη προσπαθεί να επανενεργοποιήσει τη βάση δεδομένων του ΟΑΕΔ: από το 2008 ο οργανισμός σταμάτησε να κοινοποιεί στοιχεία για την πορεία των απολύσεων ανά κλάδο ώστε να υπάρχει σαφής και έγκαιρη εικόνα του προβλήματος.

Τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ για το τρίτο τρίμηνο του 2009 αποκαλύπτουν τεράστιο πρόβλημα αποχώρησης από την αγορά εργασίας. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 χάθηκαν 49.700 θέσεις εργασίας, μειώνοντας το ποσοστό απασχόλησης κατά 1%.

Ωστόσο, το ποσό αυτό, όπως εξηγούν στελέχη της ΓΣΕΕ, υποεκτιμά το πρόβλημα. Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι η ΕΣΥΕ έχει καταγράψει τη συγκεκριμένη περίοδο αύξηση της απασχόλησης στη γεωργία (έναν κλάδο δηλαδή που συνεχώς φθίνει) κατά 6,1%, δηλαδή κατά 31.500 άτομα. 


πηγη troktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου