Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΛΙΩΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΠΑΓΟΙ...



Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον προβλεπόμενο, πυροδοτώντας νέο κύκλο συζητήσεων στην επιστημονική κοινότητα γύρω από τις συνέπειες που μπορεί να έχει η άνοδος της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως. 

Παρά το γεγονός ότι η επιτάχυνση του φαινομένου είναι πλέον γνωστή -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επιστήμονες συμφωνούν για το εάν κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς στο μέλλον-, η υπολογιστική μεθοδολογία της νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science βάζει στο τραπέζι νέα στοιχεία ενισχύοντας την άποψη όσων κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.
Οπως επισημαίνεται στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε μετεωρολογικά στοιχεία και δορυφορικές εικόνες συνδυάζοντάς τα με μοντέλα συμπεριφοράς των στρωμάτων πάγου, με σκοπό να αναλύσει το λιώσιμο 273 τόνων πάγου ετησίως.

Οπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ το λιώσιμο των πάγων από το 2000 έως το 2008 συντελεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 0,46 χιλιοστά μέσο όρο ετησίως, από το 2006 και μετά το ίδιο φαινόμενο ευθύνεται για μια άνοδο της τάξης του 0,75 χιλιοστών τον χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά 3 χιλιοστά τον χρόνο, ωστόσο σε περίπτωση που λιώσουν όλοι οι πάγοι στη Γροιλανδία και στην Ανταρτική, αυτό θα μεταφραζόταν σε άνοδο 7 μέτρων των επιπέδων της θάλασσας.
Οπως σημειώνουν αρκετοί επιστήμονες, η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας, εάν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, ενδεχομένως να οδηγήσει στον αφανισμό πολλών μεγάλων πόλεων του κόσμου.

Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου