Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΙΑ ΤΕΛΙΚΑ?



 Λένε ότι  ο άντρας και η γυναίκα προέρχονται από δυο διαφορετίκους «πλανήτες» και πιστεύουν ότι ο άντρας και η γυναίκα δεν μπορούν να είναι πραγματικοί φίλοι. Ίσως λόγω της σεξουαλικής επιθυμίας που υπάρχει σε κάθε άτομο. Ίσως λόγω των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλλα. Ίσως γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου. Σωστά ; 




Λάθος, λένε οι ειδικοί. Η θεωρία ότι άντρας και γυναίκα δεν μπορούν να είναι φίλοι προέρχεται από παλαιότερες αντιλήψεις και καταστάσεις, όταν ο άντρας δούλευε και η γυναίκα καθόταν στο σπίτι και η μόνη σχέση που τους έδενε ήταν το sex . Τώρα πλέον ο άντρας και η γυναίκα μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Από το σχολείο και την εργασία, μέχρι το club και την καφετέρια, τα δύο φύλλα μοιράζονται σχεδόν όλη την καθημερινότητα τους. Αν και οι ρόλοι των δύο φύλλων συχνά ανακατεύονται, είναι πολύ εύκολο να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτό που είναι η φιλία και η σχέση. Όλοι γνωρίζουν ότι η φιλία δεν περιλαμβάνει σεξ και καυτά φιλιά. Όλοι γνωρίζουν πως συμπεριφέρεσαι σε έναν φίλο και πως σε μία σχέση. Είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις.Ο έρωτας και οι φιλία συγχέονται όταν ένας από τους δύο αισθάνεται για κάποιο πρόσωπο κάτι παραπάνω από αυτό που αισθάνεται για ένα φίλο. Αυτό σημαίνει ότι είσαι σε μία κατάσταση που η φιλία κινδυνεύει να διαταραχτεί. Το ότι κάποια στιγμή ένιωσες κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έπαψε να υπάρχει η φιλία. Αν όμως τέτοιου είδους συναισθήματα είναι μόνιμα τότε μάλλον η φιλία περνάει κρίση. Μην αγχώνεσαι. Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες «φίλοι» αντιμετωπίζουν μία παρόμοια κατάσταση. Η πραγματική φιλία συναντάται στη μειοψηφία των περιπτώσεων.
 Μύθοι και αλήθειες

Μύθος: Είναι εύκολο να διατηρήσεις μία φιλία με το αντίθετο φύλλο
Είναι εύκολο να είσαι φίλος με ένα άτομο του αντίθετου φύλλου στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Όσο όμως τα πρόσωπα μεγαλώνουν και κάνουν πιο σοβαρές σχέσεις ή παντρεύονται είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις μία τέτοια σχέση. Ακόμα και στις πιο γερές σχέσεις είναι δύσκολο για έναν άντρα να δεχτεί ότι η γυναίκα του βγαίνει με τον κολλητό της και να το αντιμετωπίζει αδιάφορα. Το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα.

Αλήθεια: Οι άντρες επωφελούνται περισσότερο από τη φιλία με μία γυναίκα Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη φιλία ο άντρας και η γυναίκα. Στη γυναίκα αρέσει να περνάει το χρόνο της συζητώντας για τα αισθήματα της, ενώ στον άντρα αρέσει περισσότερο το γεγονός ότι ανήκει σε μία ομάδα. Συχνά οι άντρες συγκεντρώνονται για να διασκεδάσουν, σπάνια όμως δύο άντρες κάθονται να πουν τα προσωπικά τους. Σπάνια ο άντρας μοιράζεται τις σκέψεις του ή τα αισθήματα του. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο άντρας είναι φίλος με μία γυναίκα, μπορεί να καλύψει αυτό το κενό που έχει στις φιλικές του σχέσεις. Αλλά και οι γυναίκες επωφελούνται.Συχνά οι συζητήσεις μεταξύ δύο γυναικών γίνονται κουραστικές. Το μουρμουρητό όλη νύχτα και οι ατέλειωτες θεωρίες για το αγόρι που διασκεδάζει εκείνη τη στιγμή με την παρέα του συχνά γίνεται εξαντλητικό. Με έναν άντρα η γυναίκα μπορεί να συζητήσει σε διαφορετικό επίπεδο, καθώς ο άντρας μπορεί να αστειευτεί, να δει τα πράγματα πιο ψύχραιμα ή να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Γενικά, η γυναίκα απολαμβάνει την αντρική φιλία καθώς είναι πιο ανάλαφρη και διασκεδαστική.
Στην πραγματικότητα λοιπον το σεξ δεν είναι πάντα η μόνιμη σκέψη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη φυσικής έλξης για το άλλο φύλλο, στο έντονο συναισθηματικό δέσιμο σε μία σχέση ή στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Εξάλλου, ακόμα και οι φίλοι που νιώθουν μία φυσική έλξη ο ένας για τον άλλον μπορούν να θέτουν σε μεγαλύτερη προτεραιότητα τα οφέλη που τους προσφέρει η φιλία. Επίσης, μετά από χρόνια φιλία, συχνά είναι δύσκολο να βλέπεις το ενδεχόμενο μίας σχέσης και συχνά ξεθωριάζει τελείως η ιδέα του σεξ.
Μπορούν λοιπόν ένας άντρας και μια γυναίκα να είναι φίλοι απλά είναι αρκετά δύσκολο.Γιατί υποβόσκει μια πλατωνική αγάπη, με την έννοια μιας γενικότερης έλξης προς το άλλο φύλο στα πλαίσια της φιλίας η οποία πρέπει να είναι διαχωρισμένη από ρομαντικές και σεξουαλικές επιθυμίες.Είναι δύνατον ένας ανθρωπος να γνωρίσει κάποιο άτομο αντίθετου φίλου να το αγαπάει,να περνάει καλά μαζί του,να επιδιώκει την παρέα του, αλλά να μην θέλει και να μην κανει βήματα να το πλησιάσει ερωτικά.

3 σχόλια:

  1. diafono sto simio oti dio antres den milane giata prosopika tous kai ligo gia na gelasoume sta filika mpenoun ta perisotera goal sin oti otan prokipsi sex me mia fili dne exis to agxos na petixis kai na min ise kalos inai fili tha se stirixi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θα πώ κάτι σοφό που άκουσα... Αμα ο Αδάμ και η Εύα ήτανε φίλοι, εμείς τώρα δεν θα υπήρχαμε...! Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω στην στενή φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκα, μόνο στην απλή φιλία - γνωριμία και σε περίπτωη που ισχύσει το πρώτο, πάντα ένας απτους δύο θα το δεί αλλιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kai gw 8a diafwnisw ka8eta sto oti oi antres dn milane gia ta proswpika tous.H filia antras-gynaikas exei na kanei kai me to an einai katastalagmenoi(exoun dld sxesi) i an einai eleu8eroi kai "psaxnonte".Kai as mi ksexname kai oidipodio symplegma kai to symplegma tis Hlektras opou i koinoniologia 8elei to paidi na blepei (se kapoia periodo tis zwis tou) ton gonio tou anti8etou filou (pou einai o kaliteros filo tou) erwtika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή